Nieuws


19 mei 2020

Een toekomst van online recruitment


Een vraag die door corona opeens heel actueel is: hoe ziet online recruitment er in de toekomst uit? De toekomst bleek dichterbij dan we dachten. Een overzicht van technologische ontwikkelingen die de recruitmentwereld naar een online tijdperk zullen loodsen. 

Categorie: Recruitment flex, Recruitment, HRTech implementeren, Corona
Geschreven door: HR Office

cloud-technology-HRTechData driven recruitment heeft de toekomst

Data en Artificial Intelligence spelen een belangrijke rol in online recruitment en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt. 

De technologie is nu al in staat om vele werving- en selectieprocessen te automatiseren. Er zijn ontelbaar veel online tools beschikbaar die allerlei taken van de recruiter uit handen kunnen nemen. 

AI heeft dus al een groot deel van de recruitmentwereld ingenomen en het ziet ernaar uit dat de automatisering van de processen alleen maar verder toeneemt. Is de recruiter over een paar jaar dan helemaal overbodig? Zeker niet! Lees in een vorige blog wat de kracht van de mens is binnen data driven recruitment.

De functie van de recruiter verandert

Hoewel de recruiter onmisbaar is, verandert zijn functie wel. De recruiter van de toekomst heeft andere vaardigheden nodig om zijn taak goed uit te kunnen voeren. 

Ten eerste krijgt hij steeds meer hulp van allerlei online tools. Het is belangrijk dat de recruiter om kan gaan met de software en de juiste conclusies uit de data kan trekken. De recruiter wordt dus steeds meer een data-analist.

Recruitment is marketing. Het is steeds moeilijker om het juiste talent te vinden en daar zijn marketingvaardigheden voor nodig. Een recruiter voert een doelgroepanalyse uit en bepaalt op basis daarvan welke wervingskanalen het meest effectief zijn. Daarbij stuurt hij de vacatureadvertentie uit door bijvoorbeeld strategisch gebruik te maken van Google en social media. Een recruiter is dus steeds vaker niet alleen een data-analist, maar ook een online marketeer!

Chatbot toekomst online recruitment
Bron: Askroger

Chatbots als digitale loopbaanadviseurs

Veel organisaties maken er al gebruik van: chatbots. Deze interactieve vensters verschijnen wanneer iemand de website bezoekt. Vervolgens kunnen zij de chatbot vragen stellen. Zij krijgen hierbij geen antwoord van een persoon, maar van een bot. De chatbots zijn 24/7 beschikbaar voor vragen.

In de HR-branche worden deze bots ook al ingezet, maar nog niet vaak. Volgens de universiteit van Bamberg maakt slechts 3,3% gebruik van de chatbots. Toch zijn vier op de tien ondernemingen van mening dat de bots wel degelijk een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst. Ook de kandidaten staan positief tegenover de digitale loopbaanadviseurs: 53,2% vindt het een goede methode om informatie op te vragen over een onderneming. 

Een virtuele recruitmentassistent kan niet alleen ingezet worden om de kandidaat van informatie te voorzien, maar ook om informatie achter te halen over de kandidaat! De chatbot kan de potentiële kandidaat vragen naar zijn adres, opleidingsniveau en werkervaring en op basis van deze gegevens een kandidaatprofiel aanmaken. Hier kunnen de ‘echte’ recruiters dan weer mee aan de slag. De verwachting is dan ook dat deze tool de komende jaren terrein gaat winnen in de recruitmentwereld.

Social media recruitment wordt de standaard

Recruitment via social media wordt al toegepast, maar gaat in de toekomst een nog grotere rol spelen. 

Generatie Z, ook wel de digitale generatie genoemd, betreedt de komende jaren de arbeidsmarkt. Deze generatie is opgegroeid in het social media-tijdperk en voelt zich hier dus helemaal thuis. Dit is dan ook precies de plek waarop je ze als recruiter wilt benaderen! 

Jongeren zijn door social media gewend om razendsnel informatie op te vragen. Zij willen dan ook op een snelle en laagdrempelige manier in contact kunnen komen met een bedrijf. Social media leent zich hier uitstekend voor. Daarbij krijg jij met social media recruitment de kans om potentiële kandidaten alvast een kijkje te geven op de werkvloer. 

Webinar video recruitment succesvol inzetten op 28 mei

HRO WebinarSinds kort vinden veel sollicitatiegesprekken noodgedwongen online plaats. Met horten en stoten en een hoop improvisatie en creativiteit, hebben recruiters zich weten aan te passen aan deze bijzondere tijd. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw video-powered sollicitatieprocedure net zo aantrekkelijk, eerlijk en veilig wordt als voorheen?

In dit Webinar geven Daan van Houten, Key Account Manager HROffice en Rogier Happel, Business Development & Alliances Manager bij Cammio, jou de essentiële tips om een echte 'video recruitment professional' te worden. Leer ook meer over online videorecruitment

Is jouw recruitment al futureproof? HROffice helpt je je graag voor te bereiden op de toekomst met de nieuwste technologische oplossingen. Neem contact met ons op!

Dit artikel verscheen eerder op de site van HROffice.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1176 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter