Nieuws


23 april 2020

Vergeet Zoom en MS Teams, veilig videobellen met je eigen Jitsi server


Voor de pijlsnelle omschakeling naar 100% thuiswerken voor sommige beroepen was de nood aan videobellen groot. Niet alleen de vergaderingen, maar ook de sociale interactie wordt steeds vaker online gedaan. De tools die we in alle haast moesten gaan gebruiken blijken niet altijd even gebruiksvriendelijk en bovenal veilig. Onze conclusie uit de keuzehulp van de AP, zet je eigen Jitsi server op.

Categorie: Engagement, AVG-GDPR, HRTech selecteren
Geschreven door: HRTech Redactie

HRTech Review online meetup

Gisteravond was de eerste online meetup van onze HRTech Review community. Wat we bespraken, daarover later meer. De tool die we gebruikten was ondanks alle ophef daaromheen de laatste tijd Zoom. Nu we niet alleen korte termijn langer verplicht moeten thuiswerken, maar ook lange termijn veel meer vrijwillig willen thuiswerken is het de hoogste tijd om de in allerijl in gebruik genomen videobel tools eens tegen het licht te houden en te zoeken naar een beter alternatief.

Gebruikersvriendelijkheid

Dit is voor eindgebruikers natuurlijk het belangrijkste criterium om voor welke tool dan ook te kiezen. Al voor de coronacrisis was Zoom in webinarland een veel gebruikte tool vanwege de eenvoudige installatie en gebruik. Voor webinars worden ook veel andere tools al aangeboden, zoals het Nederlandse Webinargeek en de grote wereldspelers als Webex en GoToWebinar. Toch was de snelle opkomst van Zoom juist vanwege die gebruiksvriendelijkheid in de webinarwereld ook de verklaring voor de vlucht die het Zoom gebruik nam in deze crisis.

Licentiekosten

Een tweede element dat voor software natuurlijk belangrijk is, zijn de kosten. En voor dit soort software zijn we gewend dat dit 'gratis' is, want ook met gratis tools als Whatsapp, Google Hangouts, Facetime en Skype (personal) kon je al videobellen. Ook hebben IBM en Cisco nu hun Webex tool tijdelijk gratis voor het onderwijs. Daarnaast hebben veel bedrijven en bijvoorbeeld het onderwijs een contract voor de kantoorsoftware met Microsoft en daarmee inclusief Skype voor Business of Microsoft Teams. Dus betalen voor videobel software lijkt niet nodig. Maar we weten ondertussen allemaal toch wel dat gratis vaak gelijk staat aan het delen van je persoonsgegevens en/of gebruik voor marketingdoeleinden...

Privacy

Tegenover een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en lage kosten is privacy vaak een minder populair onderwerp. De AVG of GDPR wetgeving is rond dit onderwerp videobellen natuurlijk wel heel belangrijk. We kunnen wel voorzichtig zijn met het plaatsen van foto's, zeker van kinderen, op social media, maar wat als onbevoegden makkelijk in je videocall terecht kunnen en hele gesprekken kunnen afluisteren of zelfs opnemen? Voor zakelijk gebruik of in het onderwijs is meer waakzaamheid nodig dan bij privé gebruik. En dan is er nog dat punt van het delen van jouw gegevens voor marketingdoeleinden.

Niet gek dus dat de AP, de Autoriteit Persoonsgegevens, vorige week kwam met een Keuzehulp privacy bij videobel-apps. De AP is in Nederland ook verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. En om de vergelijking tussen de, voor zover wij weten, nu meest gebruikte platformen Microsoft Teams en Zoom te maken zien we daartussen eigenlijk heel weinig verschillen en zijn ze op privacy vlak even goed, of slecht. Ze hebben hierin allebei nog wel één groot nadeel. Teams verzamelt en deelt meer gegevens van je, zoals contactgegevens, en het koppelt productgegevens. Zoom verzamelde gegevens als de opnames van gesprekken of chat sessies op in de VS, buiten Europa! Vanwege de vele kritieken wereldwijd is Zoom wel heel snel aan het ontwikkelen geslagen en is het sinds 18 april toch ook mogelijk om data in Europa op te slaan en gaat de encryptie omhoog naar 256 bits. Maar toch, is er geen beter alternatief?

JitsiJe eigen Jitsi server

In de lijst van de AP vallen twee tools op die zowat alle punten op groen hebben staan, Nextcloud Talk en Jitsi. Beide zijn open source oplossingen en gebouwd door mensen die niet alleen functionaliteit, maar ook privacy hoog in het vaandel hebben staan. Beide zijn ook nog eens gratis!

Nextcloud is een 'groupware' oplossing dat kan dienst doen als eigen 'private cloud', met functionaliteiten als bestandopslag en -deling, agenda, mail en meer. En met de module Talk kan ook gebeld worden, met beeld. Deze module is relatief nieuw.

Jitsi Meet is een open source oplossing voor videobellen die sinds 2014 beschikbaar is voor groepsgesprekken tot 75 deelnemers.

En naast de AP is er nog een andere organisatie die privacy als hoogste goed hebben gesteld die advies geven over videobellen, Bits of Freedom. Al in maart gaven zij het advies om Jitsi te gebruiken voor groep videobellen en na vervolg onderzoek in april is dat niet veranderd. Een belangrijke reden voor deze keuze is niet alleen privacy, ook de gebruiksvriendelijkheid is goed. Juist omdat deze tool zo weinig van je wil weten is het niet eens nodig een plugin te downloaden en installeren, maar werkt het volledig in de browser. Deze korte handleiding toont hoe simpel het werkt.

Omdat Jitsi open source is hoef je ook niet de technologie (vooral de locatie) van de organisatie (de VS) te gebruiken maar kun je één van de vele Nederlandse Jitsi servers gebruiken voor privé doeleinden. Ook technologie onderzoeksinstelling Waag beveelt Jitsi aan als onderdeel van hun veilige 'Public Stack' en heeft een Jitsi server die je gratis kunt gebruiken. Voor werk doe je er het beste aan om gewoon één van de IT-ers te vragen zelf zo'n Jitsi server te installeren. Dan is alle data op je eigen netwerk veilig, je hebt geen AVG verwerkersovereenkomst met iemand nodig, en je kunt toch makkelijk met mensen buiten je eigen organisatie videobellen.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1714 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter