Nieuws


6 februari 2020

‘Integraal Talent Beheer begint aan de top’


Integraal Talent Beheer is niet moeilijk, maar om het voor elkaar te krijgen moet je wel in actie komen. Mark van Assema: “HR gaat het niet uit zichzelf doen, dus wij hebben een boodschap voor de directie.”

Categorie: Recruitment flex, Recruitment, Strategische personeelsplanning, Prestatiemanagement, Engagement, Zelfstandigen/Flexwerkers, Talent Journey
Geschreven door: HRTech Redactie

m-en-m-768x522Sneak preview

Marleen Deleu en Mark van Assema hebben onlangs een van de eerste implementaties van Integraal Talent Beheer (ITB) in België begeleid. Volgens het duo zou elke organisatie ermee aan de slag moeten, dus schreven ze het allereerste managementboek over het fenomeen. Dat verschijnt op 26 maart. Tijdens de webinarweek van Werf& en ZiPconomy vertellen zij wat ITB is en waarom jouw organisatie het nodig heeft.

Integraal Talentbeheer, wat is dat?

“We introduceren deze term in ons boek. Eigenlijk is het de Nederlandse vertaling van Total Talent Management (TTM). Als organisaties groeien, komen er meer regels, stafafdelingen en processen bij. Opeens ontstaat er een tweedeling in hoe een bedrijf omgaat met vaste medewerkers en iedereen met een flexibel contract. Eigen medewerkers en ingehuurd talent zitten in gescheiden systemen en aparte processen. Bedrijven werkten jarenlang zo en er waren altijd redenen voor, maar nu moet dat veranderen. We zijn op een kantelpunt beland door de snel groeiende flexibilisering en globalisering van de arbeidsmarkt, online werken en de toenemende dynamiek in organisaties. In het webinar en het boek leggen we uit waarom het belangrijk is om te gaan met elke beschikbare vorm van talent in deze nieuwe realiteit van werk: Integraal Talent Beheer.”

Wat is daar het voordeel van?

“Volgens mij kun je nooit een echt goede strategische personeelsplanning maken, als je geen overzicht hebt over alle werkenden in je organisatie en beschikbare talenten om je bedrijf heen. Op dit moment zien managers, en zeker HR, vaak een grote groep werkenden over het hoofd, namelijk ingehuurde professionals. Om een beeld te geven: de meeste corporates hebben zo’n 20 tot 30 procent externe inhuur, vaak met erg specifieke skills. Die groep kun je niet negeren, maar dat gebeurt nog veel te vaak.”

Boek: Mis geen talent
Eigen medewerkers en ingehuurd talent zitten in veel organisaties nog in gescheiden ecosystemen. Maar er ontstaat nu een kantelpunt.

Wat ga jij vertellen wat we nog niet weten?

“We laten zien dat ITB lang niet zo ingewikkeld is als het klinkt. Waarschijnlijk kun je veel processen en systemen in je organisatie gebruiken voor zowel vaste als flexibele medewerkers. Denk aan je onboardingsysteem of feedback-apps. Daarbij maakt het toch helemaal niet uit welke contractvorm iemand heeft?”

Wie mag dit webinar niet missen?

“Eigenlijk dezelfde personen die het boek zouden moeten lezen. Wij hebben dit boek geschreven speciaal voor directeuren van grotere bedrijven. Integraal Talent Beheer begint namelijk aan de top. Ons boek is een managementboek waarin we uitleggen waarom je als directie aan de slag moet met ITB. Dat doen we aan de hand van voorbeelden en met een stappenplan. Eén van die stappen is: geef het boek aan je HR-directeur. HR gaat niet uit zichzelf aan de slag met de combinatie vast en flex. Zaken als de Wet DBA, daar heeft die afdeling helemaal geen zin in. Maar het moet wel gebeuren. Daarom richten we ons op de directie, maar het is net zo goed een handleiding voor HR.”

“Daarnaast is dit webinar reuze interessant voor inkoopmanagers die de discussie op tafel willen krijgen bij directie en HR. Wij geven inzichten, tips en een praktisch stappenplan voor de business case voor ITB.”

Dit interview verscheen eerder bij ZiPconomy.

Werf&-016-14 februari Marleenmark

Deel dit artikel
Dit artikel is 995 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter