Nieuws


28 november 2019

Dure opleiding? Bijscholen doe je toch via YouTube


Middenin de economische crises was het noodzaak. Nu is het dé manier om te leren. Niet meer ouderwets 'stampen' maar even 5 minuten kennis bijspijkeren, in de trein, op de bank of op de hometrainer. E-learning maakt een stevige opmars.

Categorie: Opleidingen
Geschreven door: Juliette de Swarte

learning-youtube-670x335Een cursusje programmeren, effectief communiceren, of een workshop fotografie. Ik ken zelfs iemand die zijn eigen huis heeft gebouwd door YouTube filmpjes te bekijken. Leren doen we steeds vaker online. Via leerplatforms als LinkedIn Learning, Mobietrain, Skillstown en StudyTube, ‘gewoon’ via YouTube of door Twitter in de gaten te houden.

E-learning werd populair tijdens de crisis in 2008. Want: een goedkopere manier om medewerkers bij te scholen en om tijd te besparen. Maar inmiddels gaat het al lang niet meer om efficiëntie en geld alleen. Het is ook gewoon leuk én makkelijk én de stof blijft beter hangen.

Jezelf up-to-date houden

Ouderwets blokken heeft ook steeds minder nut: kennis is meer toegankelijk voor iedereen en veroudert tegelijkertijd heel snel. Wil je leren hoe een bepaald softwaresysteem werkt, dan kun je daar geen half jaar voor uittrekken. Het systeem is dan al vier keer veranderd. Kennis en vaardigheden moet je dus vooral up-to-date houden. Dan is het handig als je overal, even tussendoor, kunt leren.

Supersnel en efficiënt kennis opdoen

Bij e-learning of micro learning krijg je de ‘lesstof’ in hapklare brokken, vaak begeleid met een videootje of andere leuke features. Dat is makkelijk, maar misschien wel belangrijker: door te leren in learning snacks, nuggets of chunks (zoals ze genoemd worden) onthoud je het beter.

VergeetcurveDit idee is niet nieuw. De Duitse psycholoog Ebbinghaus ontdekte in 1885 al hoe snel we vergeten. Wie een les volgt, is na een uur de helft al kwijt. Na drie weken is dit 80%. Ebbinghaus noemde dit ‘de vergeetcurve’. Die curve kun je gelukkig wel beïnvloeden. Bijvoorbeeld door in blokjes te leren. Zo kun je beter 3 x 20 minuten woordjes leren dan alles in één keer een uur lang.

Een leven lang leren

Een steeds groter deel van opleidingsbudgetten gaat naar e-learning. Vooral organisaties met meer dan duizend medewerkers maken veel gebruik van een e-learning platform. Laatst bekende cijfers van onderzoeksbureau Nidap onder 330 Nederlandse HR-managers: In 2016 werd 24 procent (inmiddels zal dit percentage hoger zijn) van het opleidingsbudget hier aan uitgegeven. In 2012 was dat nog 9 procent.

De les voor HR

Voordeel voor organisaties is dat je een e-learning omgeving groot kunt opzetten zonder dat je extra opleiders nodig hebt. De studieomgeving is altijd toegankelijk in de cloud en je krijgt real-time inzicht in vorderingen. Het aanbod 'buiten' op internet is enorm dus je hoeft als HR veel minder learning content zelf te gaan ontwikkelen. Als je open staat voor deze nieuwe manier voor leren kunnen medewerkers veel meer autonoom aan de slag. Ook die resultaten van externe leerpartners kun je importeren in je LMS om de totale leer vorderingen te registreren, als je dat überhaupt nog wilt, of moet.

TS_animation_01V2_ts

En ook voor zelfstandigen is e-learning ideaal. De opleidingsmogelijkheden die werknemers van hun werkgever krijgen moeten zelfstandigen uit eigen zak betalen - dan is zo’n opleiding of masterclass toch wel heel prijzig.

E-learning als aanvulling

Doorleren naast het werk is dus zeker niet meer alleen voor de ambitieuze types. Iedereen, hoog en laag opgeleid, jong en oud moet er aan geloven. Toch zal het uitgebreid studeren nooit helemaal verdwijnen. Microleren blijft toch een aanvulling. Een vorm van leren die je, afhankelijk van je doel, kiest. Wie bijvoorbeeld expert wil worden op het gebied van Workday of SAP, zal toch een klassikale cursus of opleiding moeten volgen. Maar snap je een bepaalde functie niet en heb je deze snel nodig, dan zoek je dat gewoon even op via de online knowledge base.

Leren over #HRTech?

Ook bij #HRTech Review combineren we Youtube leren, via de software demo webinars gegeven tijdens onze debinarweken die zijn terug te vinden op ons Youtube kanaal, micro-learning, via onze kennisbank met de betekenis van alle afko's binnen HRTech, en met meer uitgebreid leren waarbij we de diepte ingaan met onze 2 daagse training 'aan de slag met HR Tech'. 

730x90_aan de slag

Deel dit artikel
Dit artikel is 242 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter