Nieuws


18 maart 2019

Onderzoek McKinsey; "Robots maken werk voor mensen beter"


In nieuw onderzoek ging het high end consultancy bureau McKinsey op zoek naar de meest vooruitstrevende fabrieken in de wereld. Ze bekeken er 1000 en slechts 16 zogenoemde 'vuurtorens' bleven over, waaronder Tata Steel in IJmuiden. Deze partijen zijn een lichtend voorbeeld van hoe mens en machine in harmonie vooruitkomen.

Categorie: Onderzoek
Geschreven door: HRTech Redactie

World Economic Forum

Het onderzoek van McKinsey was een samenwerking met het World Economic Forum en de resultaten werd daar in Davos gepresenteerd. In dit overzicht zie je welke bedrijven bij die 16 vuurtorens horen, slechts 1 uit de VS, 5 uit Azië en de overige 10 uit Europa.

03112019-r2-Web-WEF Lighthouses-Exhibit-mc2-560px

Verbeteren van productiviteit met mensen

Het belangrijkste resultaat uit het onderzoek is de reden waarom deze bedrijven zo vergaand robotiseren en automatiseren. Dat gaat niet over kostenbesparingen of een tekort aan personeel. Het draait allemaal om innoveren om de productiviteit te vergroten. De robots nemen het zware en simpele werk over, de mensen kunnen weer nieuwe innovaties en verbeteringen doorvoeren om zo het bedrijf verder te helpen. McKinsey partner en expert in digital manufacturing Enno de Boer zegt  “In most of the innovation we see at the lighthouses, the operator and workforce are leading the change and not subjected to it.”

Bijscholen is de sleutel

Enerzijds maken deze bedrijven data uit het proces rechtstreeks beschikbaar voor de medewerkers. Dus als er iets mis gaat krijg je geen foutenrapportage van je baas, maar zie je zelf direct wat er mis ging en doe je het de volgende keer zelf goed. Het doel is hetzelfde, voorkomen van die fouten, maar de manier waarop is een heel stuk beter.

Anderzijds zie je dat door de snelle technische ontwikkelingen ook de mogelijkheden voor het inzetten van robots enorm is toegenomen. En die inzet moet wel bedacht en bediend worden door mensen. Dus de noodzaak voor bijscholing, of upskilling, is ook steeds groter. Ook hier zie je weer dat technologie kan helpen, waarbij velen van deze bedrijven via virtual reality de mensen al met technologie leren werken die nog niet eens in de fabriek staat. Vaak hebben ze ook de 'bedrijfsschool' ingezet, zoals hier bij Tata Steel, om technieken te leren die nergens anders worden onderwezen.

open-dag-bedrijfsschool-tata-steel

Bedrijfsschool Tata Steel

Diversiteit en inclusiviteit verbeterd

Doordat de robots het zware werk gaan doen kan opeens iedereen in de fabriek aan het werk en kunnen ook ouderen langer doorwerken. Zo wordt evenwichtiger omgegaan met die werkervaring en het werk wordt toegankelijker voor groepen die dat zware werk vroeger niet konden doen. Anderzijds hebben al die moderne technieken die worden ingezet weer een enorme aantrekkingskracht op de jongere generaties. Senior partner Katy George zegt "companies are assembling multigenerational workforces, bringing in new digital, data, and AI scientists to work alongside operators with more than 20 years of operational experience."

Hier het hele artikel over dit onderzoek van McKinsey en WEF.

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 772 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter