Nieuws


9 januari 2019

Voorspellingen voor 2019 door 8 HRTech Experts en Josh Bersin


Voor de eerste keer staan hier van 8 HRTech Experts aangesloten in onze community voorspellingen op het gebied van HRTech voor het nieuwe jaar op een rij. Uiteraard voorspelt ieder vanuit zijn of haar eigen achtergrond binnen HRTech welke trend(s) ze zien voor 2019 of soms zullen die trends pas na 2019 realiteit worden. Of helemaal niet, dat evalueren we dan ook aan het eind van het jaar. Om het geheel compleet te maken eindigen we met een economisch vooruitzicht door misschien wel de grootste HR Tech expert ter wereld, Josh Bersin.

Categorie: Bersin
Geschreven door: HRTech Redactie

Mark_Bassie_rond

Mark Bassie, Flex-Beheer “Proactief gebeld worden door een robot-recruiter”

 “In 2019 komen de eerste op Nederland gerichte robot-recruiters op de markt. Zij gaan via social media maar ook via de telefoon kandidaten benaderen om te kijken of deze geïnteresseerd zijn in een nieuwe baan.

Het zal in eerste instantie gaan om banen waarbij het vakmanschap belangrijker is dan de sociale vaardigheden. De robots gaan je dan meteen uitleggen wat de vacature inhoudt en aan welke eisen je globaal moet voldoen. Met een paar korte vragen bepaalt de robot of de kandidaat potentieel geschikt is voor de baan en door kan naar een recruiter van vlees en bloed.

Het zal even wennen zijn voor de Nederlander als hij weer eens wordt gebeld tijdens het eten of het journaal. Maar zal hij echt boos worden op deze vriendelijke maar storende robot? Die kan er immers ook weinig aan doen, hij is gewoon zo geprogrammeerd…”


Hanneke_vandenEnden_rond

Hanneke van den Enden, Qhuba “HRTech Review breekt door”

“In 2019 ontpopt HRTech Review zich tot het platform waar HR innovators zich toe wenden als zij een digitaal ondersteunde HR transformatie moeten gaan starten.” (red. Bedankt!) 


Ineke_Neuman_rond

Ineke Neuman, Vroom “HRTech wordt meer en meer CRM”

“Binnen HR komt er meer een CRM, Customer Relationship Management (red. tooling die in verkoop en service wordt gebruikt om de relatie met eindklanten te onderhouden, maar dan door HR toegepast op de kandidaat of medewerker als ‘klant’) benadering van kandidaten in combinatie met AI, bv. door vragen die je gesteld worden als je naar een site gaat ie weer leiden tot een afgestemde communicatie afhankelijk van je zoekgedrag. Maar ook hoe vul ik mijn talenten pijnlijn en hoe blijf ik daar mee in contact.

Daarnaast komt er nog meer aandacht voor Analytics, AI en Talentontwikkeling. HR zonder IT wordt ondenkbaar. Een laatste trend die ik zie is de stem-gestuurde user interface. Maar of dat in 2019 voor HRTech al gaat lukken…”


Saskia_Kloostra_rond

Saskia Kloostra, Close to Close “HR wordt meer mensgericht”

 “Mijn verwachting is dat de “employee experience” nog verder bij HR ingebed wordt, ook in relatie met HR IT. Dit samen met meer “mensgerichte” thema’s, zoals empathie en authenticiteit als werkgever, en als mensen onderling.”


Mark_van_Assema_rond

Mark van Assema, HRTech Review “Ook inhuursystemen worden meer mensgericht”

“Vooral bij grote organisaties is het twee decennia geleden misgegaan. Toen zag de financieel directeur de facturen van leveranciers van ‘inhuur’ oplopen. Aangezien inhuur vooral verloopt via leveranciers, moest de inkoopdirecteur dat probleem maar gaan oplossen.

Dus die wilde een systeem om leveranciers van inhuur te managen, zie daar de geboorte van het VMS, een Vendor Management Systeem. De afgelopen jaren werd duidelijk dat hier een belangrijke component over het hoofd werd gezien: de mens. Helemaal niet gek dat de HR-directeur van niets wist.

2019 wordt het jaar dat inhuursystemen menselijker worden, een nieuwe fase in het volwassenheidsmodel van #HRTech. In 2019 gaan we zien dat ‘inhuur’ meer ‘recruitment’ wordt en daarmee meer gericht op de personen die je inhuurt. Er komt meer recruitment in de technologie voor inhuur. Denk aan employer branding, verbeteringen van de ervaringen van kandidaten, videoselectie-tools, persoonlijkheidsassessments en culturele onboarding. Dan kan het meer over mensen gaan en niet alleen over leveranciers.”


LindaDeJong_rond

Linda de Jong, Talent in Perspectief “Meer talent nodig op Robotics en AI”

 “Meer en meer bedrijven zullen zich gaan richten op Robotics en AI, waardoor er een grote behoefte gaat ontstaan naar kennis en expertise hoe dit concreet te doen en hoe het echte added value kan leveren.

Daarnaast zal kennis van goede aanbieders op deze terreinen nodig zijn om dit te ondersteunen.”


Gido van Puijenbroek, AnaliGido_van_Puijenbroek_rond_v2tiQs “Meer data skills bij HR”

De tijd dat HR professionals amper met Excel kunnen werken gaat voorbij. Data wordt op veel gebieden belangrijker voor HR in 2019. Gido heeft zelf 5 voorspellingen, waarvan de derde goed aansluit bij een van de punten van Josh Bersin;

  1. “De trend naar data gedreven HR zal zich doorzetten. Er zijn een aantal organisaties aardig op pad, maar er zijn ook nog organisaties waar niets gebeurd, of sporadisch een data gedreven aanpak wordt gekozen. Het aantal organisaties in de laatste categorieën (niets en sporadisch) zal verder teruglopen.
  2. In de selectie van HR-professionals zal meer nadruk komen op data en analytics skills en ervaring. Zie bijvoorbeeld deze Voor zittende HR-professionals zullen de verwachtingen aangescherpt worden en dus zal training van HR-professionals op data en analytics toenemen.
  3. Het inzetten van Analytics technieken om vermoedens en aannames op Inclusie en Diversiteit vraagstukken zal een vlucht nemen. Dit wordt gedreven door wet- en regelgeving en maatschappelijke discussie. Concrete onderwerpen die we nu al in onze praktijk tegenkomen zijn analyses naar “gelijke beloning voor mannen en vrouwen” en “het glazen plafond”.
  4. Het traditionele MTO (red. Medewerker Tevredenheid Onderzoek) zal doodverklaard zijn. HR zal de best-practices vanuit Marketing met Voice of the Customer programma’s kopiëren naar Voice of the Employee programma’s.
  5. Doordat de wereld versneld en onzekerheid toeneemt (Brexit, Trump, Energietransitie, etc) zullen organisaties die nog niet met Strategische Personeelsplanning zijn gestart zullen dit onderwerp oppakken. Organisaties die al bezig zijn met SPP zullen er een terugkerend proces van maken. Voor een solide analyse zullen zowel internen als externen worden meegenomen in de analyse – total workforce management.” 

YvetteMinderhoud_rond

Yvette Minderhoud, VU Amsterdam “Clear & Care”

 “Naast de aandacht voor het beoordelingsgesprek komt er ook meer aandacht voor onboarding. Via technologie blijven we bezig om de medewerker meer gewaardeerd te laten voelen.”

 


bersinWat kan HR doen om de economie te helpen, volgens Josh Bersin

In zijn overpeinzingen over 2018 ziet Josh Bersin, misschien wel de belangrijkste HRTech Expert ter wereld, dat we allemaal harder werken, maar dat onze productiviteit niet toeneemt. We staan te veel in de file en worden teveel afgeleid door e-mail en andere dingen als we eenmaal op het werk zijn. Om burn-outs te voorkomen kan HR daar slimme oplossingen voor bedenken zoals betere samenwerk/collaboration tools.

Dan gaat hij ook in op achterblijvende inkomens en een groeiend percentage secundaire arbeidsvoorwaarden. Weliswaar heeft zijn verhaal een Amerikaanse insteek, toch zijn veel onderwerpen ook in Nederland van toepassing. Gelukkig komt Nederland, en de rest van Europa, op de ‘Gini-Index’, over inkomensongelijkheid, wel een stuk beter voor de dag dan Amerika zelf. Ook hier weer kan HR in 2019 meer doen in het kader van duurzame inzetbaarheid en algehele gezondheid, om het basis salaris positief te beïnvloeden. Lees zijn hele economische voorspelling hier terug.

Aanvullende HRTech voorspellingen zijn welkom via reacties op dit artikel. Als jij als HRTech Expert mee wil doen in onze community laat het ons weten. Mail naar vragen@hrtechreview.nl.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1266 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter