Nieuws


1 november 2018

Nieuwe app voor managers bij onderprestatie


Er zijn binnen het HR vak ook minder leuke kanten zoals bij medewerkers niet op hun plek zitten. Als daar een open gesprek over gevoerd kan worden kom je er misschien nog wel uit, maar soms 'werkt het niet'. En daar is nu ook een app voor.

Categorie: Prestatiemanagement
Geschreven door: HRTech Redactie

Hieronder het persbericht waarin de app wordt aangekondigd. Uiteraard hebben we deze nieuwe vorm van HRTech ook toegevoegd in onze Aanbiedersgids.

Persbericht

"Disfunctionerend personeel is een nog groter probleem dan vroeger: de rechter wijst inmiddels meer dan 70% van alle ontbindingsverzoeken af vanwege gebrekkige dossiers, zo blijkt uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit (FD 12 oktober 2018). Lieshout Westerhout Advocaten lanceert daarom een foolproof tool (Mprove.work) die werkgevers stap voor stap begeleidt. “Digitalisering van verbetertrajecten levert enorme kostenbesparingen op”, zegt initiatiefnemer Bas Westerhout.
 
Disfunctioneren leidt op de werkvloer tot veel frustratie, zowel bij leidinggevenden als bij werknemers. Na een paar gesprekken lijkt ontslag vaak de enige oplossing. Maar afscheid nemen van slecht functionerende werknemers is in de praktijk lastig. 

Stijgende ontslagkosten

Bovendien zijn de kosten van improductiviteit en juridische begeleiding door de strengere wetgeving over de gehele linie sterk toegenomen. De totale kosten van ontslag bij gebreke van een deugdelijk dossier overstijgen zelfs regelmatig de oude kantonrechtersformule.
“Het probleem”, zo stelt advocaat Westerhout, “is dat je als werkgever moet kunnen aantonen dat je iemand in de gelegenheid hebt gesteld te verbeteren en dat je de medewerker intensief hebt begeleid. Ook moet je aantonen dat je serieus op zoek bent geweest naar herplaatsingmogelijkheden of demotie, voordat je aan ontslag toekomt. Als je een van die dingen niet goed doet, dan beëindigt de rechter de arbeidsovereenkomst niet.”

“Grote onzekerheid bij HR en managers”

Bij HR en managers heerst grote onzekerheid, merkt de advocaat. “Vaak krijgen wij de vraag: hoe doe je dat nou, een dossier opbouwen? Maar dan is het eigenlijk al te laat.”
Dit inspireerde Lieshout Westerhout Advocaten om een app te ontwikkelen die werkgevers vanaf het begin ondersteunt bij een verbetertraject. “Dit is geen ontslagtool, maar in de eerste plaats juist een manier om personeel te behouden. De app dwingt je in gesprek te gaan, helder te communiceren en afspraken goed vast te leggen. Zo creëer je draagvlak en een juridisch waterdicht verbeterplan. Dat hoort bij goed werkgeverschap. Zo kunnen onnodige ontslagen en teleurstellingen worden voorkomen.” “Als er na het traject toch onvoldoende verbetering is, kan je dankzij een gedegen digitaal dossier dat juridisch is getoetst eenvoudig afscheid nemen. En als het plan helemaal is doorlopen is er geen reden om meer te betalen dan de transitievergoeding. Daarmee bespaar je al snel een half jaarsalaris.”? 

Deel dit artikel
Dit artikel is 929 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter