Nieuws


30 oktober 2018

VIE introduceert de "HR road to scale up"


Tijdens de HRTech Meetup aan de vooravond van UNLEASH op 22 oktober presenteerde Wendy van Ierschot, oprichter van VIE, hun HR groeimodel voor organisaties van 10-150 medewerkers in 4 groeifasen.

Geschreven door: HRTech Redactie

Voor de HR professional in een start-up of scale-up

Daar sta je dan, een 4-jarige studie personeelszaken op zak of zelfs al jarenlange ervaring bij een middelgrote tot grote organisatie, en dan ben je in eens de enige HR professional in een kleine organisatie. Waar begin je?

Je gaat geen 9-box grid voor strategische personeelsplanning op te zetten, dat is helder. Er zijn echter veel verschillende HR processen die wel aandacht verdienen, ook al in een kleine organisatie. Er moeten nieuwe collega's worden aangenomen, de HR administratie moet worden ingericht en salarissen betaald, teams moeten gaan samenwerken en mensen moeten zich kunnen ontwikkelen. 

Met dit nieuwe model, de "HR road to Scaling Up", helpt VIE de HR professional een focus aan te brengen in de verschillende HR processen. Als je bijvoorbeeld in de tweede fase voldoende tijd besteed aan het goed inrichten van de organisatie en het samenstellen van teams hoef je daar in de volgende 2 fases niet meer zoveel tijd aan te besteden, omdat je het schaalbaar inricht.

VIE_RoadToScaleUp_150

HR Road for Scaling Up, copyright VIE

Scaling up your HRTech

Aangezien technologie altijd ondersteunend aan processen hoort te zijn kun je vanuit dit model ook een koppeling maken naar HRTech. Zo begin je in fase A vooral met een nadruk op werving en zul je dus een niet al te zwaar ATS gaan gebruiken. In onze Aanbiedergids kun je bijvoorbeeld zoeken naar een 'point solution' (een hele 'suite' met allerlei verschillende modules is in deze fase nog te zwaar), op 'recruitment vast', en op doelgroep 'MKB' en dan vind je een aantal mogelijke partijen

Anderzijds hoef je niet alle processen direct met technologie te ondersteunen. Onboarding bijvoorbeeld zou je wel in fase A als proces goed moeten inrichten, maar je hoeft niet direct een onboarding app te implementeren. In deze fase zitten de mensen vaak nog bij elkaar op 1 fysieke locatie en zijn de lijnen kort. Onboarding is meer iets waar je in een volgende fase, > 150, een point solution voor gaat zoeken.

In fase B is het tijd voor een lichte HRTech oplossing voor de administratie en salarissen, die vind je hier. En in fase C ga je vervolgens op zoek naar lichte tools om persoonlijke groei te ondersteunen en om iets aan een feedback proces te ondersteunen om de productiviteit te kunnen meten. Daarvoor kun je in onze aanbiedersgids uiteraard ook allerlei HRTech tools vinden voor MKB omvang.

In een uitgebreid artikel op Medium legt van Ierschot de details uit achter het model.

Deel dit artikel
Dit artikel is 553 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter