Nieuws


3 december 2018

Geen functies, maar skills, de EU heeft ze allemaal (13.485 stuks)


Met een dynamischer werksituatie verdwijnt de traditionele functie omschrijving meer en meer naar de achtergrond. De meeste HR professionals zagen die verandering wel aankomen, want wie doet er na een jaar nog precies wat er op de functieomschrijving stond waarop je werd aangenomen. Een beter middel om te zoeken zijn vaardigheden of skills. En de EU heeft nu “alle” denkbare skills in een database gestopt.

Geschreven door: HRTech Redactie

Een nieuwe poging voor een generieke lijst

De EU ziet het als haar taak om arbeidsmobiliteit in Europa te vergroten. Angeliki Dedopoulou, EU Affairs Advisor, vertelt tijdens Rethink HR Tech Europe in Berlijn, over wat de EU tot nu toe bereikt heeft. Ze ziet een versnelling van de skills gap door de digitalisering, waar 90% van de banen op korte termijn digitale skills vereisen, maar waar 40% van de Europese werkenden die skills niet hebben. Daarom zijn ze in 2012 begonnen met het maken van een framework voor werk dat sinds 2017 in een V1.0 versie publiek beschikbaar is.

Er zijn al vaker door ‘grote’ partijen pogingen gedaan om met skills aan de slag te gaan. Een belangrijk verschil met de andere pogingen die ik tot nu toe zag, zoals op LinkedIn, Facebook en in een aantal HRTech oplossingen, is dat de lijst niet ‘vrij’ is. In deze lijst kunnen gebruikers niet zelf skills toevoegen, zodat het geen rommeltje wordt. Ze halen in alle EU landen via allerlei lokale beroepsorganisaties hun informatie op voor de lijst en beheren die centraal. Vooral veelbelovend doordat ze er een open systeem van hebben gemaakt.

Het ESCO framework

Dit framework is opgebouwd rond 3 pilaren, waarbij de naam enigszins verhaspeld is; European Skilss/Compentences, qualifications and Occupations. Voor alle 3 componenten is met vele partijen uit het veld, uit heel Europa, gewerkt aan standaard lijsten;

  1. Occupations, beroepen, zijn ingedeeld in 10 categorieën, van strijdkrachten, schoonmakers, boeren tot kantoorberoepen, totaal 2.942 stuks
  2. Qualifications, of kwalificaties, zijn de certificaten die je kunt behalen door bevoegde instanties. Nu alleen nog uit Estland, Griekenland, Hongarije en Litouwen, dus nog niet voor Nederland. Als dit wordt toegevoegd wordt dit ook een mooie bron voor HRTech partijen in de hoek van Achtergrond Screening
  3. Skills of vaardigheden en competenties. Dit is met 13.485 dus veruit de langste lijst. Ga vooral eens testen of de skills die jij hebt er tussen staan. Hoewel het er veel zijn kan natuurlijk nooit alles erin staan, gelukkig is er wel regelmatig een update van de lijst.

Waarom deze lijst wel kan slagen

Zoals op zich ook verwacht kan worden voor iets dat vanuit Brussel is gebouwd is dat het een degelijk en uitgebreid verhaal is geworden. Ten eerste is alles in 26 talen beschikbaar en wordt de lijst regelmatig geüpdatet met nieuwe versies. Daarnaast hebben ze het geheel zeer open opgezet. Niet alleen kun je op hun site de lijsten eenvoudig vinden, je kunt hem ook in zijn geheel downloaden. ze hebben dit ook gekoppeld aan het hogere doel, arbeidsmobiliteit in Europa. Hiervoor is een Europese jobboard opgezet genaamd EURES, die nog moet groeien naar aangesloten lokale jobboards, maar wel voor België bijvoorbeeld al meer dan 200.000 vacatures heeft, en voor Duitsland meer dan 800.000.

Een andere element van die open opzet is de API. Hoe dat technisch werkt maakt voor dit verhaal niet uit. Belangrijkste is dat een API staat voor een ‘openbare interface’ mogelijkheid. Dat betekent dat iedereen die dat wil de API kan gebruiken. En dan wordt het extra interessant

Wat kan er met die API gebeuren?

Door een API, Application Programming Interface, kunnen zowel organisaties zelf, als HRTech aanbieders de lijst gratis gebruiken. En dat betekent een heleboel. Voor grotere organisaties kan het interessant zijn om de lijst zelf voor HR processen te gebruiken, maar dat is uiteraard wel een ‘dingetje’, waar de IT afdeling aan mee moet willen werken.

Meer kansen liggen er bij de HRTech software aanbieders, vooral rond recruitment en talent management. Want als het minder om functies en meer om skills gaat, wat is dan de waarde van een goed doordachte, internationaal gevalideerde, lijst met skills!

Voor de Recruitment HRTech aanbieders

Let op, je bent niet de eerste. Het Duitse MilchUndZucker heeft al een ATS (Applicant Tracking Sytem) of Recruitmentsysteem oplossing gebouwd die op basis van de ESCO lijst met skills kan matchen. Je kunt dan bij je sollicitatie op skills gaan zoeken naar de vacatures die bij je passen. Op zich niet nieuw om op skills te matchen, maar de kracht zit hem in het EU verhaal. Je kunt als werkzoekende namelijk eerst waar dan ook in Europa een profiel aanmaken bij de EU website. En als je dan gaat zoeken bij organisaties die gebruiken van diezelfde lijst dan kan je profiel praktisch automatisch gematched gaan worden aan de vacatures in het ATS van die organisatie.

Zeker als je als ATS leverancier internationale klanten hebt is dat een zeer interessante feature.

Voor de Talent Management HRTech aanbieders

Let op, ook jij bent niet de eerste. Het Italiaanse Docebo levert een LMS die gebruik maakt van de ESCO lijst. Je kunt dan enerzijds zoeken op skills die je vanuit de ESCO lijst wilt ontwikkelen. De opleidingen zelf kunnen gekoppeld worden aan die ESCO lijst. Zeker als ook opleidingsaanbieders die lijst gaan gebruiken om content te leveren voor het LMS kan het cirkeltje rond opleidingen helemaal rond komen.

Naast opleidingen gaat Talent Management ook over het meten van performance. Hier is nog geen HRTech voorbeeld van voor zover ik weet, maar wat nu als we eens performance gaan meten op skills die we allemaal herkennen. Als jij goed beoordeeld wordt op skills xyz bij organisatie 1, dan zou de organisatie 2 waar je misschien wil gaan werken die beoordeling zeer waardevol vinden. Nu kun je eigenlijk niets met goede beoordelingen van je huidige werkgever richting een sollicitatie bij een nieuwe werkgever. Met deze standaard kan dat wel.

En dan persoonlijke ontwikkeling. Dat komt dan ook weer terug op het doel van de EU, Europese mobiliteit bevorderen. Als je een cv hebt met (goed beoordeelde) skills die in heel Europa herkenbaar zijn kun je makkelijker in een ander land gaan werken. En als je in een ander Europees land wilt werken en je ziet de skills die in een vacature worden gevraagd kun je veel beter beoordelen of je geschikt voor die rol, of nog moet werken aan bepaalde skills.

Een “HR document standaard”?

In de financiële hoek zijn al verschillende pogingen gedaan en gelukt om een standaard factuur document formaat op te stellen. Dit zou een vergelijkbare standaard kunnen worden in de HR hoek. Het ontstaan van een standaard gaat echter niet vanzelf. Als dit van een marktpartij in HRTech zou komen, zou dat haast onmogelijk zijn. Omdat dit vanuit een onafhankelijke, centrale Europese organisatie komt heeft dit wel de potentie om uit te groeien tot zo’n standaard.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1717 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter