Nieuws


22 november 2018

Digitalisering van inhuur in een krappe arbeidsmarkt


De krapte op de arbeidsmarkt blijft nog steeds toenemen. Het gebrek aan gekwalificeerde mensen neemt toe. Nu kan je denken nu er toch gedigitaliseerd wordt dan ook de behoefte aan mensen minder groot is, maar in een wereld waarin we streven naar vooruitgang en groei is dat niet helemaal waar.

Categorie: Recruitment flex
Geschreven door: Minke Mensink

Een aantal jaren geleden hebben de grote bedrijven de eerste slagen gemaakt om hun gehele inhuur op een digitale manier in kaart te brengen en vast te leggen in een VMS-systeem (Vendor Management Systeem). In combinatie met het faciliteren van het inhuurproces is dit in gang gezet vanwege de nodige kostenbesparing. Met neveneffecten zoals bijvoorbeeld het verminderen van risico’s en het foutloos factureren te perfectioneren. Deze grote bedrijven zijn inmiddels alweer een stap verder. Zij houden zich nu ook bezig met het digitaal bijhouden met service procurement ook wel “Statement of Work” genoemd. Kortom projecten of consultancy opdrachten met een vast tarief en vast omlijnde outputcriteria.

Digitalisering van HR processen

De meeste bedrijven hebben voor hun eigen mensen hun administratieve HR processen gedigitaliseerd. Hierin wordt bijgehouden hoe lang iemand werkzaam is, wat het salaris is, de secundaire arbeidsvoorwaarden, pensioen, opleidingen, het ontwikkelplan en wat de laatste beoordelingen zijn.

Dat geldt meestal niet voor hun externe inhuur. Hiervan is het vaak onvoldoende inzichtelijk hoe dit precies tot stand is gekomen, omdat de externe inhuur versnipperd in de organisatie is belegd. De grote afdelingen waar veel wordt ingehuurd hebben hun eigen netwerk opgebouwd met partijen die precies weten wat goede professionals zijn. De noodzaak om dit gezamenlijk aan te vliegen is niet in het belang van de manager. Er moeten “gewoon goede“ mensen komen. HR houdt zich bezig met de vaste medewerkers en inkoop faciliteert het proces voor de inhuur van derden of externen.  

Totaal overzicht

Het is zo alleen wel lastig om inzicht te krijgen in de totale inhuur, ook al heb je nu nog geen 100 man externe inhuur. Het is wel interessant om een totaal overzicht te hebben en te zien wat deze mensen binnen de organisatie doen. Als je de data vastlegt binnen een systeem dat weergeeft wanneer iemand start en stopt, tegen welk tarief, in welke rol en hoe succesvol hij of zij is geweest krijg je al een schat aan informatie waarmee je zaken kan analyseren, onderbouwen en voorkomen.

Vragen over kwaliteit van kandidaat, compliance van leverancier, de duur van inhuur of de kosten die ermee gepaard zijn geven tevens inzicht op patronen die worden ingeleend. Nog even en we hoeven het zelf niet eens meer te analyseren. Daar hebben we straks artificial intelligence of machine learning voor, deze maakt straks dan patronen zichtbaar. Zolang deze technologie nog niet voor iedereen toegankelijk is begint dit met het in kaart brengen van de totale inhuur. Om niet alleen voor nu inzicht te hebben in de patronen van inhuur, maar ook om straks te kunnen anticiperen en te navigeren in een krappe arbeidsmarkt op zoek naar goede kwalitatieve mensen.

De digitale transformatie van bedrijven zet door. Digitalisering is 1, maar daar stopt het niet. Artificial Intelligence (AI) en Block Chain zijn de volgende technologieën die er aankomen. Als je nu niet op de trein van digitalisering springt gaan straks de andere nieuwe technologieën je ook niet helpen in het optimaliseren en “agile” maken van jouw bedrijfsprocessen.

De vraag is dan;

  • Hoe blijf je dan onderscheidend in jouw markt?

Of misschien wel;

  • Hoe blijf je deelnemen in deze markt?

Neem contact op met Minke Mensink als je meer wilt weten over dit onderwerp

Deel dit artikel
Dit artikel is 262 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter