Nieuws


26 november 2018

Banken leggen FINTech aan banden, voorbeeld voor HRTech startups?


Het Financieel Dagblad van 21 november bericht uitgebreid over een handleiding die Britse banken opleggen aan de FinTech startups die met de banken zaken willen doen. Grootheidswaanzin zou als eerste plaats moeten maken voor een bepaalde realiteitszin bijvoorbeeld. Kunnen HRTech Startups ook iets met deze lijst?

Categorie: 
Geschreven door: HRTech Redactie

Beperktere doelgroep voor FinTechs?

Het is een behoorlijk bijzonder initiatief; een soort waarschuwing van de Goliath's uit een sector voor de kleine David's in die sector om wat minder opportunistisch te zijn. Vanuit HRTech gezien is het artikel in het FD niet minder relevant zal blijken. Wel zijn er verschillen. Als FinTech heb je in feite 2 keuzes om naar de markt te gaan;

  1. Op eigen kracht, zoals bv BunQ en Adyen
  2. Samenwerking zoeken met banken

Daarmee vergelijken is de HRTech markt anders, want er zijn niet echt vergelijkbare partijen als banken voor HR. Anderzijds zijn er wel grotere HRTech leveranciers die interesse kunnen hebben in technologie ontwikkeld door HRTech Startups. Daarom zie je ook vaak dat grote HRTech leverancier een startup overnemen en de technologie integreren in hun eigen software. Dus misschien is het speelveld wel vergelijkbaar

Snellere evolutie lijdt tot lessons learned

Doordat er relatief minder partijen zijn waar FinTech startups naar toe  kunnen leren die partijen, de banken, sneller van de ervaringen met die veelheid aan startups.  Die ervaring heeft een aantal Britse banken, waaronder HSBC, Santander en Barclays ertoe gedreven te komen tot een handleiding ‘bankspeak for startups’.

In die uitgebreide handleiding van maar liefst 33 pagina’s staan voor een deel specifiek tips, rond bijvoorbeeld betalingsverkeer, voor de bankensector. Een groot deel van de tips zijn echter algemeen voor iedere startup heel nuttige tips, terminologie, als wat nu een Proof of Concept is, IT en security eisen, je marketing en verkoop (je pitch) en een heel groeimodel voor de startup. 

Lees "HR" waar staat "Fin"

Veel van de lessen in de handleiding zijn dus prima te gebruiken voor HRTech startups ook. Die handleiding is integraal online te vinden en voorzien van allerlei kwaliteitsstandaarden, zoals van die banken kan worden verwacht.

Als je in die handleiding overal het woord 'FIN' door 'HR' veranderd is het grootste deel van de handleiding ook een prima handleiding voor startups in het HRTech domein. Een absolute aanrader dus voor startups die bij grote partijen, corporate klanten of grote HRTech leveranciers, naar binnen willen komen.

 

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 214 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter