Nieuws


2 oktober 2018

Zeven HRTech Start-ups pitchen bij investeerders tijdens HR Tech Tank Amsterdam


De HRTechTank is een shark tank variant voor HRTech waarbij over de hele wereld zo’n 15 sessies per jaar worden georganiseerd. Alweer voor de zesde keer in Amsterdam op 27 september jongstleden konden 7 start-ups en scale-ups aan een panel van investeerders en vooraanstaande marktspelers hun product pitchen. Welke van de zeven springen eruit?

Geschreven door: HRTech Redactie

Venture Capital

Aan het begin van de dag krijgen we eerst een inkijkje in de wereld van de CVC, Corporate Venture Capital, door Florian Chilla van Randstad Innovation Fund (RIF). Op wereldwijde schaal zien zij steeds grotere deals in de HRTech markt met voorbeelden als PeopleDoc. Ook zien ze minder deals in startups en meer in scale ups, onder andere omdat er heel veel startups zijn (RIF ziet zo’n 400 ‘pitch decks’ per jaar). Voor de aanwezige tech startups heeft hij ook nog een voorbeeld van een typisch pitch deck over hoe het niet zou moeten, bijvoorbeeld jezelf direct met Workday en LinkedIn vergelijken.

HRTechFunding_HRWins

Bezint eer ge begint

In een panel discussie geleid door Tom Haak met Kirsten Spahr van den Hoek en Henrik Ranzau Hansen wordt geconcludeerd dat de snelheid van het implementeren van HRTech is toegenomen ten opzichte van de 4-jaar ERP implementaties van vroeger. Anderzijds ziet vooral Kirsten dat HR professionals kunnen verbeteren in zelf open staan voor ontwikkeling en innovatie om nog beter van de nieuwe mogelijkheden gebruik te maken. Daarbij moeten wel strategische keuzes gemaakt worden want men constateert ook een ‘verander moeheid’ in organisaties. Dus startups moeten zich goed verdiepen in de HR doelen die een organisatie heeft, voordat ze daar iets proberen te verkopen.

De presentaties van de startups in volgorde van opkomst deze dag

1. CircleLytics

De eerste Nederlandse startup aan het woord met een tool waarmee je de employee engagement kunt vergroten door een nieuwe manier van medewerkers onderzoek, “Collective Intelligence” zoals ze het zelf noemen. In 2 rondes worden uitdagingen in de organisatie in feite opgelost door de interne ‘crowd’.  In de eerste ronde kunnen de mensen een oplossing bedenken waar dan in een tweede ronde door een andere groep reflecties op worden gegeven. Aan het einde van iedere ronde kun je weer een volgend probleem op tafel leggen zodat het een continue verbeterproces kan worden. 

2. OfficeAccord

Een uit de VS afkomstige startup heeft een betere manier om interne communities efficiënter te maken. Volgens hun spenderen kantoor mensen 42 minuten per dag met onnodige communicatie op bijvoorbeeld Yammer en Slack. Zij hebben de verschillende community / communicatie tools gecombineerd in een nieuwe omgeving die het beste van alles zou combineren. Wat ze vooral doen is de discussies in de organisatie gerichter categoriseren, dus bv de buy en sell categorie, een discussie forum, nieuwsgroepen, etc; een alles in één kantoor community.

3. Honeypot

Een internationaal omgekeerd jobplatform voor IT-ers. Ontstaan omdat er weinig aanbod is en heel veel vraag in deze arbeidsmarkt. Het start bij de IT professional die zich moeten aanmelden, waarbij slechts 10% door de screening komt, dat levert dus een hoge kwaliteitspool van techneuten. De bedrijven die ontwikkelaars zoeken moeten pitchen bij de kandidaten, waarom ze bij hen zouden moeten komen werken. Goed staaltje omdenken waardoor ze al met 40 medewerkers zijn en 100.000 developers in de pool hebben.

RIF_Takeovers 2018

4. Dialog

Een Nederlandse startup waar nu 12 mensen werken aan het opnieuw uitvinden van performance management processen via dialogen. Het gaat hen niet om zoveel mogelijk functionaliteit, meer om een perfecte gebruikerservaring. Enerzijds herkennen we de typische performance onderdelen als het stellen van doelen en opstellen van je ontwikkelplan. Het verschil zit hem erin dat je via dialogen via de tool jezelf reflecteert en input krijgt van collega’s en je leidinggevende.

5. WPA - Work and People Analytics

Een Nederlandse startup die specifiek behoeften van medewerkers meet, daar waar volgens hen andere partijen in de assessment markt vooral meningen meten. Dat doen ze onder andere door netwerk activiteit en cultuur te meten door te combineren met software die meet wie zich fysiek waar in het bedrijf bevind voor welke activiteit. Een oplossing tussen HRTech en FacilityTech in feite. De data die eruit komt wordt dan gebruikt om verander trajecten in de organisatie op te starten of natuurlijk om je kantoor efficiënter in te richten

6. CompanyMatch

Deze partij was 3 jaar geleden nog als recruitment start-up aanwezig, nu een stap verder en als scale-up verkopen ze hun oplossing al in meerdere landen met 7 mensen. Je kunt hier als organisatie en als kandidaat op zoek naar een match op verschillende factoren als cultuur, leiderschap, kernwaarden, netwerken en groei wensen. Na de eerste stap waarin je als kandidaat kunt zien hoe goed je met een organisatie matched kun je het matching rapport meesturen met je sollicitatie naar het ATS.

7. UQ Talent

Een Belgische startup die medewerkers zelf aan het roer zet om individueel talent te ontwikkelen met UQ Talent. Hun andere module Q7 Leader is een strategische personeelsplanning (SPP) tool. Die Q7 leader bestaat uit 7 standaard bouwblokken zoals rol profielen, competenties en performance, die je dus als HR organisatie niet maatwerk voor je organisatie gaat ‘bedenken’ (lees ‘het wiel opnieuw uitvinden’). Met deze 7 blokken wordt de organisatie in kaart gebracht, met eventueel informatie uit Core HR systemen, waarna je de SPP oefeningen zeer visueel kunt doen. Daarnaast kun je de individuele performance resultaten ook eenvoudig door koppelen aan het waarderingsysteem voor de salarisveranderingen.

Aanbiedersgids uitgebreid

Voor HRTech Review weer 3 nieuwe partijen die konden worden toegevoegd aan onze aanbiedersgids omdat ze in Nederland actief zijn met CompanyMatch, WPA en CircleLytics. Twee anderen, UQTalent en Dialog, stonden al in de gids, Honeypot en OfficeAccord passen niet binnen de scope van onze community.

Een "LAAS" oplossing?

Als laatste zagen we nog een presentatie van Vincit LaaS, een ‘Leadership As A Service’ aanbieder vanuit Finland. Ze ondersteunen een manier om leiderschap te stimuleren vanuit de medewerker zelf via ‘zelf-organisatie’. In een aantal stappen vanuit zelf reflectie surveys naar het kiezen van de 150 diensten die kunnen worden aangeboden voor zelf ontwikkeling en dan naar de laatste om te meten of die diensten ook iets hebben opgeleverd. Een omgedachte LMS oplossing dus eigenlijk.

HR Omdenken

Een volle dag met partijen die vooral op een andere manier naar bestaande HR processen kijken en die processen ‘omdenken’, allemaal ten gunste van de werkende zelf. Honeypot en CompanyMatch zijn daarin tools die het ‘post and pray’ tijdperk van recruitment achter zich laten.

Deel dit artikel
Dit artikel is 2307 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter