Nieuws


23 mei 2018

De ‘Dragons Den’ van de Gig Economy


Op allerlei fronten komen #HRTech startups van de grond. Ook op het gebied van tijdelijk werk zijn er veel. Eind april streden vier startups om de “European Collaboration in the Gig Economy Innovation Award” van SIA

Categorie: Recruitment flex
Geschreven door: HRTech Redactie

StartupsIn de wereld van het inzetten van tijdelijk personeel, van freelancers tot uitzendkrachten, is Staffing Industry Analysts (SIA) een bekend Amerikaans onderzoeksbureau waar wereldwijd veel grote organisaties bij zijn aangesloten. Zij organiseren verschillende evenementen voor hun klanten, waarvan ook een aantal in Europa. Dit jaar was de tweede keer dat het evenement ‘Collaboration in the Gig Economy’ neerstreek in Londen met voor de eerste keer een ‘dragons den’ competitie.

In zo’n Dragons Den, vergelijkbaar met Shark Tank dat nu in Nederland op TV te zien is bij Fox, moeten de ondernemers de draken zien te verslaan met een goed verkoop verhaal over hun startup. Anders dan bij het programma op TV kreeg op dit evenement ook het publiek een stem voor de publieksprijs.

De vier partijen die streden voor de prijs

De strijdende partijen komen allemaal uit Engeland en zitten in verschillende fases van het opstarten, waardoor het vergelijken misschien wat lastig was. Deze vier partijen deden mee;

Deployed.

Dit is een startup die nog in een vroeg ontwikkelstadium zit, zo blijkt al uit een nog bijna lege website. Ze gebruiken AI (Artificial Intelligence) om simpele gigs, taken, tot gestructureerde opdrachten om te zetten die een freelancer kan gaan uitvoeren. Zo zou er meer structuur en kwaliteit in de gig economy moeten komen.

Sirenum

Een startup, die inmiddels ruim 3 miljoen pond omzet maken en meer dan 300.000 gig workers in hun systeem hebben staan. Ze hebben in de kern een personeelsplanning tool voor flexwerkers die is uitgebreid met onboarding, communicatie en basis HR administratie. Dit is een markt die ook in Nederland al rijkelijk wordt bediend met veel spelers. Misschien dat de insteek voor puur flexwerk hier toch een verschil kan maken voor hun.

Jobandtalent

Dit bedrijf is ondertussen meer een scale-up geworden, want ze bestaan al 9 jaar en hebben al meer dan 10 miljoen gebruikers wereldwijd. Het is een online matching platform die uitzendbureaus en payrollers kan vervangen, want ze doen ook selectie en financiële administratie, zowel voor tijdelijke werkers, als de salarisadministratie voor vaste medewerkers.  Los van gespecialiseerde taken kun je hiermee dus je basis HR afdeling uitbesteden.

GigEcoin

Deze startup organiseert de Gig Economy via Blockchain. Vanaf de registratie, matching en natuurlijk de betaling wordt blockchain technology gebruikt. Zo is er een online portemonnee waarmee je als opdrachtgever betaald en als opdrachtnemer je geld ontvangt. Nog in een vroeg stadium maar een hele logische stap om deze technologie te gebruiken voor een markt buiten de beschermende bedrijfsmuren.

De winnaar

De startup die zowel van de draken als van het publiek de voorkeur kreeg was Sirenum. Met partijen als Manpower en Randstad als klant lijken ze serieuze kansen te maken om door te breken in the Gig Economy #HRTech. Wanneer ze ook in Nederland actief worden zullen we ze dan ook zeker opnemen in het domein Personeelsplanning.

Lees ook over trends en quotes vanaf deze SIA conferentie op ZiPconomy

Deel dit artikel
Dit artikel is 163 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter