Nieuws


23 februari 2024

Skills van kandidaten optimaal benutten? Dan is samenwerken noodzakelijk


“Er is al jaren sprake van personeelstekorten in een aantal vitale sectoren. Dat biedt kansen voor zij-instromers. Deze groep mensen heeft een duwtje in de rug nodig,” aldus Njord Pattiasina, directeur van de pionierende stichting Arbeidsmatchplatform Energietransitie. Zij werken hard om de zij-instroom en doorstroom van nieuwe technici grootschalig mogelijk te maken.

Categorie: Recruitment, HRTech selecteren, Skills Based HR
Geschreven door: HRTech Redactie

Kleermakers, mijnwerkers, pompbedienden; wie kent ze nog? Door de jaren heen zijn deze beroepen vervangen door machines of naar lagelonenlanden verplaatst. Zal dat ook het lot zijn van mensen die nu vrachtwagenchauffeur en magazijnmedewerker zijn? 

Zij-instroom voor de energietransitie

De energietransitie van Nederland dreigt vast te lopen op een tekort aan personeel. De focus bij veel bedrijven ligt nu op ‘zij-instroom’, maar zowel werkgevers als kandidaten ervaren specifieke uitdagingen. Die draaien allemaal om onzekerheid. Zeven grote bedrijven in de energietransitie namen het initiatief tot het Arbeidsmatchplatform: een platform dat kandidaten van a tot z faciliteert bij de zij-instroom. En neemt op deze manier zoveel mogelijk onzekerheid weg. 


Kandidaten willen zoal weten:

'Hoe weet ik welk technisch beroep ik leuk vind?'

‘Wat kan ik wel/niet?’

‘Hoe ben ik snel arbeidsproductief?’

‘Hoe zet ik de volgende stap?’

‘Hoe behoud ik mijn salaris?’


Hierbij zijn skills het fundament. Kandidaten worden op basis van hun skills optimaal gematched met technische banen. En dat werkt, er zijn nu al tientallen kandidaten gematched, terwijl het platform net operationeel is. Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, zei hierover afgelopen november: “Er is een groot gebrek aan technici in Nederland. Daarom is het geweldig om te zien dat bedrijven de krachten bundelen om technici te werven en ze te matchen met werkgevers die naar hen op zoek zijn. Deze partijen zijn gewoon aan de slag gegaan.”

Skills in de praktijk

Kandidaten beginnen met een snelle online onboarding en krijgen daarna een skill-based intakegesprek en een volledig op maat gemaakt zij-instroomtraject. Zij ontvangen een overzicht van oriëntatie-evenementen, werkgevers die zij-instromers aannemen, vacatures met relevante skills en welk opleidingstraject daar dan bij hoort. Én wellicht ook een doorverwijzing in het netwerk, zoals naar gemeentelijke jobcoaches, subsidieadviseurs, taalcursussen of reïntegratie. Door skills centraal te stellen, worden kandidaten van a tot z geholpen om hun eerste én volgende banen in de techniek te vinden. 

Daarmee brengt Arbeidsmatchplatform de skills-aanpak in actie. “We doen nu ‘real world’ ervaring op met het werven op basis van skills en wat dat betekent voor kandidaten, werkgevers en andere betrokkenen. Werkgevers sluiten zich graag aan, overheden vinden het sympathiek en bij kandidaten krijgen we met regelmaat een opgeluchte reactie: “hè hè, eindelijk kijken werkgevers naar wat mensen kunnen.”

Het platform wordt ontwikkeld conform het Design Research principe: “we testen elk onderdeel van het platform met échte (potentiële) zij-instromers. Daardoor hebben we al veel zaken gereleased, verbeterd, geschrapt en opnieuw gereleased. Zo maken we een platform waar de doelgroep écht behoefte aan heeft. Voor 2024 staan al 5 nieuwe releases op de planning.”

Wat heeft Arbeidsmatchplatform zoal geleerd?

De skills-aanpak heeft de toekomst. Het in de praktijk brengen is nog pionieren. Daarbij sluit de theorie nog niet altijd goed aan bij de praktijk. Zo ga je voor goede matching graag de diepte in, maar houden kandidaten juist van korte, makkelijke customer journeys. Daarnaast zijn veel mensen onbewust bekwaam van hun skills. Pas als mensen verder gevorderd zijn in hun proces, kunnen langere vragenlijsten aangeboden worden en kan een uitgebreide skills taxonomie gezet gezet.

“Bij werkgevers merken we dat er veel interesse is. Tegelijkertijd is er bij hen nog een hele stap te maken, bijvoorbeeld in het aanbieden van skill-based vacatures en jobcarving voor zij-instromers. Vanuit onze unieke positie als platform met zeven grote bedrijven als founding partners kunnen we werkgevers verder op weg helpen.”

Over Stichting Arbeidsmatchplatform Energietransitie

In 2023 sloegen netwerkbedrijven Alliander, Enexis, Stedin en TenneT, aannemers van Gelder en van Voskuilen en telecominstallateur KPN de handen ineen en initieerden de Stichting Arbeidsmatchplatform Energietransitie. De stichting is volledig onafhankelijk en staat open voor andere bedrijven om zich aan te sluiten. De stichting ontwikkelt een innovatief platform om zij-instromers en doorstromers één loket te bieden. Het Arbeidsmatchplatform biedt kandidaten antwoorden vanaf een eerste oriëntatie tot een volgende, nieuwe baan. 

Het platform wordt uitgerold in regionale samenwerkingsverbanden van werkgevers, opleiders en sociale partners om zij-instromers een individuele routekaart naar technisch werk te bieden. Er is tevens een vangnet om te zorgen dat afgewezen kandidaten niet uit het oog worden verloren, maar juist bemiddeld worden naar andere werkgevers. Op dit moment ondersteunt het Arbeidsmatchplatform 5 regionale ecosystemen in het land. De ambitie is om steeds meer ecosystemen te ondersteunen en zo uiteindelijk een landelijke dekking te realiseren.

Deel dit artikel
Dit artikel is 441 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter