Nieuws


25 oktober 2023

“Het gaat bij HRTech vooral ook om continuous learning”


Het event ‘Groeien met HR-technologie’ van Crowe HR Services stond in het teken van de presentatie van de resultaten van het eerste onderzoek naar HRTech-volwassenheid bij Nederlandse organisaties. De diverse sprekers gaven bovendien een groot aantal praktische tips mee aan de zaal: “Kies ervoor om eerst een deel van de tools te implementeren en zet dat in fases door. En ga vervolgens steeds verfijnen.”

Categorie: Skills Based HR
Geschreven door: HRTech Redactie

Tijdens het event gingen #HRTechReview expert Thomas Vos van Crowe en #HRTechReview hoofdredacteur Mark van Assema in op de voornaamste uitkomsten van het onderzoek (het onderzoeksrapport kun je hier downloaden).

Crowe-Evoluon-28SEP2023-1494

Om die volwassenheid in kaart te brengen ontwikkelde het expert-team van #HRTechReview de HRTech Volwassenheidsmatrix. In deze matrix is de volwassenheid van organisaties ‘geplot’ op basis van vijf themagebieden op een schaal met vijf niveaus.  

Op deze vijf thema’s – respectievelijk Processen, HR-architectuur & koppelingen, het HR-team, AVG & Data, User Experience & kwaliteit van de output, scoorden de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld op de vijfpuntsschaal een 2 of een 3. “Toen ik zeven jaar geleden begon in de wereld van HR-technologie zaten we meer richting een 1 of een 2, dus we hebben met z’n allen mooie stappen gemaakt”, aldus Thomas. “En met de opkomst van AI kunnen we nog mooiere stappen zetten.”

Er zijn nog flinke stappen te zetten, vinden Mark en Thomas. Ze gaven de zaal een aantal praktische tips mee. Mark raadde de aanwezigen aan bij het selecteren van passende technologie vooral te letten op standaard-koppelingen die al beschikbaar zijn om zo te checken welke systemen makkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. 

Ook wees hij op het belang van continue aandacht: “Veel organisaties komen met nieuwe tools en denken ‘Die gaan we implementeren met ons projectteam en consultants en na de live-gang zijn we klaar’. Maar dat is niet meer zo. Het zijn Saas-applicaties die iedere paar maanden met nieuwe mogelijkheden komen. Het gaat bij tech dus vooral ook om structureel bijblijven om er het meeste uit te halen.”

Reality check

Over het gebruik van de volwassenheidsmatrix zei Thomas: “Je kunt het zien als een reality check: waar sta ik nu en wat is de volgende stap. Je hoeft niet op alle niveaus naar stap 5, maar je kunt een strategie bepalen hoe je volwassener kunt worden op het gebied van HRTech. Als algemeen uitgangspunt zou ik zeggen: streef ernaar alles op niveau 3 te hebben en de gebruikerservaring op niveau 4. Dan ben je goed bezig”

“Streef ernaar alles op niveau 3 te hebben en de gebruikerservaring op niveau 4”

Crowe3

Eerder op het event hield keynote Carlo van de Weijer – General Manager van het Eindhoven AI Systems Institute – de zaal de geruststellende gedachte voor dat AI de menselijke factor niet gaat vervangen: “Toen de fotografie werd uitgevonden zei men: dit is het einde van de schilders. Maar de schilder paste zich aan. In plaats van portretschilders kwamen de impressionisten en die waren eigenlijk veel interessanter dan die portretschilders. Zo zie ik ook de samenwerking tussen AI en de mens in de toekomst. Tech neemt de rol van die portretschilder over, maar daardoor wordt het beroep van schilder veel interessanter.”

Buiten de lijntjes

Met een aantal mooie voorbeelden liet Carlo zien waar de kracht van technologie ligt en waar de mens altijd van belang zal blijven. “Laat AI nooit buiten de lijntjes kleuren”, adviseerde hij bijvoorbeeld. Als illustratie toonde hij een film van een druk kruispunt in Amsterdam. “Je hoort vaak ‘zelfrijdende auto’s maken geen ongelukken’. Dat klopt ook wel. Ze kijken nooit op hun mobiel, ze drinken niet en ze houden zich aan de regels. Maar hoe doen we het in de werkelijkheid? In de werkelijkheid houden we ons niet aan de regels. Denk aan de fietsers in Amsterdam. We interpreteren de regels flexibel. We hanteren allemaal informele regels die ervoor zorgen dat zo’n kruispunt heel goed functioneert. Een zelfrijdende auto zou zichzelf in zo’n situatie parkeren en gaan huilen. Die zou helemaal gek worden. 

“Laat AI nooit buiten de lijntjes kleuren”

De essentie is: de ongeconditioneerde realiteit presteert vaak beter en functioneert vooral omdat mensen buiten de lijntjes kleuren. Laat de technologie, zoals nu al gebeurt in auto’s, ons helpen om veiliger te rijden. Dat binnen de lijntjes kleuren laten we aan de machines. Onze waarde in de toekomst is dat we als mensen buiten de lijntjes blijven kleuren.” 

Crowe4

Implementeer wat de organisatie aankan

Het event werd afgesloten met een levendige paneldiscussie, waar Mark en Thomas in gesprek gingen met twee praktijkmensen: Kitty Dirkse-van Laar, HR Manager bij Excluton en Fleur van Zandbeek, CEO van Zandbeek. “We komen van ver bij Excluton”, vertelde Kitty: “Toen ik begon werkten de mensen vooral om de systemen heen. We moesten dus eerst de basis op orde brengen. Ik heb er bewust voor gekozen om te implementeren wat de organisatie aankan. Dus eerst een deel van de tools implementeren en dat in fases doorzetten. En vervolgens steeds verfijnen.”

Crowe5

Fleur stuurt erg op cultuur en mentaliteit en houdt van een organisatie met weinig regels. Hoe ze cultuur en tech goed laat samenwerken? Fleur legt uit: “Je kunt tooling totaal verkeerd inzetten en daarmee mensen juist belemmeren in plaats van stimuleren. Bij ons gaat het er vooral om dat we een super-gebruikersvriendelijke omgeving creëren. We vinden het irritant als we veel tijd kwijt zijn met zaken als vakantiedagen invullen. Je moet die tools dus supergemakkelijk maken.”

Een deelnemer uit de zaal wilde weten bij welke organisatie-omvang het interessant is om HRTech te implementeren, het kost immers tijd en geld. Thomas: “Tegenwoordig heb je bij 20 medewerkers al prima oplossingen voor basisprocessen en bijvoorbeeld een stukje talent management. Vroeger moest je meer dan 100 mensen hebben om het interessant te maken, maar de laatste twee a drie jaar gaat het heel snel en kun je vanaf 10 a 20 mensen digitaliseren. Kijk bij je selectie dan vooral naar best practices.”

“Tegenwoordig heb je bij 20 medewerkers al prima oplossingen voor basisprocessen en een stukje talent management”

Crowe2

Marks takeaway voor de aanwezigen was: “Vaak is de focus puur op de tech-kant. Er is altijd te weinig tijd en te weinig budget om de mensen mee te nemen. Maar dat is juist cruciaal. Focus er niet op dat je alles tegelijk op 1 januari live wilt zetten, dat is de valkuil. Richt je in plaats daarvan op de mensen en zorg dat je dichtbij de eindgebruiker zit. Dat is de sleutel tot succes.”


Wil je meer weten over Skills & HR? Kom dan naar de conferentie 'Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort'. Deze afsluiter van het EU Year of the Skills 2023 vindt plaats op 20 november 2023 in het Cobra Museum in Amstelveen, van 10:00 tot 18:00.

Reserveer je gratis ticket

Deel dit artikel
Dit artikel is 692 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter