Nieuws


6 januari 2022

Wie niet tech is, is gezien


Organisaties worden bestookt met digitale innovaties. Martijn Vet schreef het boek ‘Wie niet tech is, is gezien’ over technologische ontwikkelingen die ons leven gaan veranderen. Met welke ontwikkelingen moeten organisaties direct iets doen? En waar kun je ook wel even mee wachten?

Categorie: Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

wie_niet_tech_is

We spraken met Martijn over de tech ontwikkelingen die hij in zijn boek benoemt en bespreken de impact op de wereld van werk. Die blijkt uiteindelijk heel breed te zijn. De belangrijkste tip van Martijn voor HR professionals is dan ook om te gaan experimenteren met technologie in je eigen werk binnen HR. Hieronder een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Robotisering

“Veel werk dat we nu als ‘echt mensenwerk’ zien, zal geautomatiseerd worden. Maar we moeten de technologie vooral als een hele goede hulp zien.
Ook een journalist kan veel baat hebben bij automatisering: het scheelt veel tijd als je voor research niet allerlei databronnen hoeft na te gaan. En een arts in een ziekenhuis heeft steun van een algoritme dat heel nauwkeurig diagnoses kan stellen. Robotisering neemt saai en repeterend werk over. Dat maakt het werk dat overblijft uitdagender.
Je leest vaak in berichten dat robots werk gaan ‘inpikken’, maar misschien komt robotisering in sommige beroepsgroepen wel te laat als je ziet dat er nu op alle niveaus een tekort is aan mensen – van de zorg tot pakketdiensten tot accountants.”

Blockchain

“Een echte hype en inmiddels meer op de achtergrond geraakt. Volgens de ’hype cycle van Gartner’ worden nieuwe technologieën eerst de hemel in geprezen, gevolgd door een fase van teleurstelling - grote beloftes worden (nóg) niet waarmaakt. Tot het moment dat de ontwikkeling toch wel degelijk de moeite waard blijkt te zijn. Blockchain is zeker niet de oplossing van alles. Tegelijk zijn organisaties er wel mee bezig, maar wordt het minder bij naam genoemd. Werk je als organisatie samen met partners die ook met elkaar transacties uitvoeren zonder direct contact met jouw organisatie, dan kan het interessant zijn de mogelijkheden van blockchaintechnologie te onderzoeken.”

Internet of things

“Heeft veel raakvlakken met kunstmatige intelligentie en data. Veel mensen denken bij het Internet of Things aan de slimme thermostaat of de koelkast die zijn eigen voorraad bijhoudt. Maar ook buiten de consumentenwereld is het IoT geen toekomstmuziek meer. De belangrijkste toepassing is misschien wel voorraadbeheer dat dankzij sensoren eenvoudiger en nauwkeuriger kan plaatsvinden. Het invoeren van IoT-toepassingen vraagt om een goede strategie.”

Data

“Big data raakt aan alle technologieën. Dus datawijsheid is voor iedere organisatie onmisbaar. En niet alleen de data uit een CRM-systeem maar ook wat er op social media over je gezegd en geschreven wordt.
Ik denk dat ook bij HR steeds meer beslissingen data gedreven zullen worden.
Geef iedereen in je organisatie een basiscursus datawetenschap. Besef dat dit niet alleen interessant is voor de bèta's, iedereen in de organisatie heeft er baat bij.”

Kunstmatige intelligentie

“AI raakt natuurlijk aan de datawetenschap. AI is waardevol op het gebied van learning en development en geeft de werknemer meer eigenaarschap over zijn carrière. Medewerkers kun je ondersteunen bij de ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden door middel van gerichte trainingsprogramma’s.”

Virtual Reality/Augmented Reality

“Omdat het bij deze techniek niet uitmaakt op welke locatie personen zich bevinden, kunnen organisaties met VR iedere geografische afstand overbruggen.
Internationale teams kunnen met elkaar vergaderen. Dat zijn nu nog een soort avatars. In de toekomst wordt het vergaderen in één ruimte waarschijnlijk levensecht. Teamleden zijn aanwezig als levend hologram. Op deze manier kun je ook internationale teambuildingsbijeenkomsten of masterclasses organiseren.”

Boek: Wie niet tech is, is gezien
Gaan robots werk overnemen? Worden computers slimmer dan mensen? Maakt de blockchain bankiers, notarissen en ons geldstelsel overbodig?

Deel dit artikel
Dit artikel is 343 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter