Nieuws


19 januari 2022

Uittocht van talent voorkomen? Geef welzijn van werkenden meer prioriteit


De coronacrisis heeft een enorme druk gelegd op mensen, zowel mentaal als fysiek. Toch hebben veel bedrijven hun personeelsaanpak daarop niet aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van Personio, Europese aanbieder van HR-software voor het mkb.

Categorie: Engagement, Persbericht, Corona
Geschreven door: HRTech Redactie

Uittocht van talent voorkomen Geef welzijn van werkenden meer prioriteitVolgens het onderzoek van Personio heeft het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers voor maar 14 procent van de HR-beslissers prioriteit het komende jaar. Slechts 12 procent zegt dat initiatieven rond de bedrijfscultuur prioriteit hebben.

Deze cijfers staan in schril contrast met de mening van werknemers. Die benadrukken juist dat ze het heel belangrijk vinden dat ze zich gelukkig en gezond voelen op het werk. Voor ruim vier op de tien (43%) Nederlandse werknemers is een goede werk-privébalans een prioriteit. Voor 39 procent is een goede arbeidscultuur een prioriteit.

Redenen voor vertrek werknemers

Er zit dus een groot verschil tussen de prioriteiten van werknemers en van werkgevers. En dat is zorgelijk, benadrukt het onderzoek. Want het welzijn van werknemers en de bedrijfscultuur zijn belangrijk voor de productiviteit en om talent te behouden. Voor 34 procent van de Nederlandse werknemers zou een verslechtering van de werk-privébalans in de komende 12 maanden een reden zijn om een andere baan te zoeken. Voor 11 procent is een verslechtering van de arbeidscultuur een reden om te vertrekken.

Invloed op productiviteit

Kijkend naar de productiviteit, geeft 78% van de werknemers aan dat een goede arbeidscultuur hen helpt om productiever te zijn. Daarentegen noemen ze een lage motivatie en moreel (20%), ‘zoom-vermoeidheid’ (19%) en slechte communicatie met collega’s (18%) als de drie belangrijkste factoren die hun productiviteit negatief beïnvloeden.

Uittocht van talent

Volgens Lars Boom, Country Manager Benelux voor Personio laat het onderzoek zien hoe belangrijk het is dat bedrijven het welzijn van hun mensen en de bedrijfscultuur voorop stellen. “Werknemers kijken goed naar hun carrièremogelijkheden en zullen vertrekken als ze niet tevreden zijn - hetzij omdat ze een burn-out hebben of omdat ze zich niet voldoende gewaardeerd voelen. Waar het op neerkomt, is dat bedrijven die het welzijn van werknemers niet centraal stellen in hun HR-strategie, daarvan de gevolgen zullen ondervinden. In de vorm van burn-out, ontevredenheid en - in het ergste geval - een uittocht van waardevol talent. Met uiteindelijk een flinke productiviteitsdaling als resultaat”.

Over het onderzoek:
Het veldwerk voor de enquête werd namens Personio in 2021 uitgevoerd door Opinium onder 500 HR-beslissers en 1.000 werknemers in Nederland, uit een breed scala aan bedrijfstakken en organisatietypes en -groottes.
Download het volledige onderzoeksrapport.

Deel dit artikel
Dit artikel is 616 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter