Nieuws


7 december 2021

Digitale veiligheid blijft ondergeschoven kindje bij HR-professionals


HR-professionals maken zich behoorlijk wat zorgen over privacy en dataveiligheid. Toch staat het thema dit jaar niet hoger dan plek 11 op hun prioriteitenlijstje. En de kans is groot dat het volgende jaar nog verder daalt.

Categorie: Onderzoek, Persbericht, AVG-GDPR
Geschreven door: HRTech Redactie

cyber-crimeDat blijkt uit onderzoek van Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa onder meer dan tweeduizend HR-professionals. Opvallend, zo vinden zij, want HR-professionals zijn doorgaans onder andere verantwoordelijk voor de persoonsgegevens van werkenden.

Over privacy en dataveiligheid breekt 47% van de verantwoordelijken voor HR in het Nederlandse bedrijfsleven zich geregeld het hoofd, blijkt uit het onderzoek. Alleen over de psychische gevolgen van het thuiswerken (60%) en het verloop van economische omstandigheden (51%) zijn de zorgen momenteel groter.

Urgentie digitale veiligheid

Toch komt het thema cybersecurity er bekaaid vanaf in de inventaris van de belangrijkste HR-thema’s. Daarin eindigen privacy en dataveiligheid op plek elf. De urgentie van digitale veiligheid neemt zelfs nog af. Slechts twaalf procent van de respondenten geeft aan dat dataveiligheid een prioriteit is. Voor volgend jaar daalt dat naar verwachting naar negen procent.

Cybergijzelingen bij bedrijven

Berenschot en AFAS verbazen zich over de uitkomsten. “Voortdurend en steeds frequenter lezen we over het gevaar dat van buitenaf, via de digitale snelweg, op bedrijven afkomt., vertelt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot. Hij noemt in dit verband de recente cyber gijzeling van het bedrijf VDL en van Mediamarkt. “Helaas zien we dat dit soort actualiteiten geen effect lijkt te hebben op het prioriteitenlijstje van de HR-professionals.”

Multifactor-authenticatie

Directielid van AFAS Britt Breure betreurt het dat de urgentie voor dit thema onder haar vakgenoten afneemt. Bij AFAS zijn security en privacy zijn topprioriteit, zo vertelt ze. “Dat gaat best ver. We hebben het onmogelijk gemaakt in te loggen op onze werkomgeving zonder multifactor-authenticatie. Daarnaast praten we ook geregeld met onze klanten over hoe zij zich wel of niet beschermen en geven we ze voortdurend tips.”

Digitalisering van HR-processen

Door het uitbreken van het coronavirus wordt er momenteel veel meer vanuit huis gewerkt en dit heeft digitalisering van HR-processen sinds anderhalf jaar geleden noodgedwongen in een stroomversnelling gebracht. Dat is wel terug te zien in de prioriteitenlijst van HR-medewerkers. De digitale ondersteuning van HR-processen staat op plaats vier.

Dataveiligheid en thuiswerken

Daarom is de afnemende aandacht voor digitale veiligheid des te wonderlijker, vindt Van der Spek. “Hoe je veilig op afstand blijft werken, is toch iets om over na te denken. Gegeven het feit dat het niet alleen een kwestie is van juiste techniek, maar ook van verantwoord gedrag is het zeker voor HR-professionals een relevant thema. Daarnaast is personeelsinformatie natuurlijk privacygevoelig, ik had dan ook een toename van de prioriteit van het thema privacy en dataveiligheid verwacht.”

Verwachtingen HR trends voor 2022

Berenschot

Onderzoek HR Trends

HR Trends is een jaarlijks terugkerend HR-trendonderzoek. Het is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, met ondersteuning van AFAS Software. Het onderzoek is in 2021 gehouden onder 2.122 HR-professionals in Nederland. Lees hier het hele persbericht

Deel dit artikel
Dit artikel is 901 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter