Nieuws


29 maart 2021

Omscholen biedt zoveel kansen volgens nieuwe partner WeAreHR!


Met een goed mobiliteitsplan bereid je medewerkers voor op de "T"oekomst. Bewandel niet één pad, maar bouw je eigen T-splitsing. Zo kun je altijd een andere kant op als je huidige werk een keer ophoudt. Dat is het advies van Hans van der Velden van onze nieuwe partner WeAreHR!

Categorie: Partnerschap, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

Onze nieuwe partner WeAreHR! staat in onze consultancy gids. Daar vind je allerlei partijen die kunnen helpen bij selecteren en implementeren van HR tools en WeAreHR! is daarin een Nederlandse speler, een samenwerkingsverband van zelfstandig experts in deze dynamische wereld.

Blog_Omscholing-2048x1279Omscholen vergroot de kans op een nieuwe baan

WeAreHR!-collega Hans van der Velden is groot voorstander van een leven lang leren. Door je kennis op pijl te houden en/of specialist te zijn in je vakgebied, houd je het heft meer in eigen hand: je hebt een goed concurrerend vermogen op de arbeidsmarkt. Zijn oproep aan werkgevers is dan ook: “Zet een persoonlijk mobiliteitsplan op voor je medewerkers.”

“De cijfers waren te verwachten: het Centraal Planbureau voorspelt voor het komende jaar een stijging van de werkloosheid. Van de 3 procent van vóór de coronacrisis naar 7 procent als gevolg ván de crisis.
Een ruime verdubbeling, maar het nieuws ging gelukkig ook gepaard met een positieve kanttekening: wie zich omschoolt, vindt gemiddeld vijf maanden eerder een nieuwe baan.

Omscholen vergroot de kans op een nieuwe baan. Eigenlijk is dat heel logisch: KLM heeft de komende tijd nu eenmaal minder medewerkers nodig nu het aantal vluchten sterk is afgenomen. Binnen een vakgebied als de zorg zijn echter nog altijd tekorten. 1+ 1 = 2. Wie zich omschoolt naar een baan in de zorg, heeft grotere kans om weer aan het werk te gaan.

De Rijnhoven: ‘Met omscholing kan een stewardess van KLM ook in de zorg aan de slag.’

Zo dachten we ook bij de opdrachtgever voor wie ik op dit moment aan het werk ben: De Rijnhoven. Deze organisatie in de ouderenzorg zit, zoals veel werkgevers in de zorg, te springen om goed personeel.
In het slechte nieuws van de KLM, zagen wij dus een goede kans: stewards en stewardessen beschikken over een geschikte basis om aan de slag te gaan in de ouderenzorg. Het zorgen is ook de basis van hun werk als stewardess. Met omscholing is die zorg ook te verlenen aan, in dit geval, ouderen. De Rijnhoven nodigde stewards en stewardessen daarom uit om kennis te maken met de ouderenzorg en hen te vertellen over de mogelijkheden van omscholing.

Het initiatief van De Rijnhoven is een mooie kans voor mensen die in/door de crisis hun baan dreigen te verliezen, maar de roep om omscholing zou eigenlijk iedere werknemer weer even wakker moeten schudden. Denk niet: ik zit in een goede branche, ik zit veilig. Dat dachten medewerkers van de KLM in januari van dit jaar namelijk ook nog.

De wereld is constant in beweging en daarom moeten wij dat ook zijn. Banen verdwijnen door automatisering, veranderende economie zorgt voor minder en soms juist weer veel meer werkgelegenheid en ook je eigen situatie kan veranderen. Ik pleit daarom voor een leven lang leren.

Hans van der Velden: ‘Met een goed persoonlijk mobiliteitsplan kun je als werkgever snel inspelen op verandering.’

Of liever nog: Ontwikkel de T.
Bewandel niet één pad, maar bouw je eigen T-splitsing.

Hoe werkt dat?
Er is altijd een vak waar je heel goed in bent. Dat is meestal het vak dat je beoefent. Zorg dat je je daarin blijft (bij)scholen om je kennis up to date te houden. Maak van jezelf een specialist binnen jouw vakgebied. Specialisten zijn nu eenmaal populair op de arbeidsmarkt.

De T heeft echter ook twee andere uiteinden. Met andere woorden: zorg ervoor dat je ook twee andere ontwikkelde professies hebt, waarmee je op korte termijn aan de slag kunt. Dit kunnen aan je huidige werk gerelateerde werkzaamheden zijn waarin je je verdiept. Bijvoorbeeld de KLM-medewerker die straks een zorgdiploma op zak heeft. Maar het kan ook een totaal ander vakgebied zijn waarmee je affiniteit hebt.

Meer kennis en interesses, biedt je de kans om flexibel te bewegen op de arbeidsmarkt. Wie in meer vakgebieden thuis is, kan makkelijk omscholen en in een ander vakgebied aan de slag gaan.

Het pleidooi voor een leven lang leren, is er ook voor de oplettende werkgever die meeleest. Iedere werkgever heeft baat bij goed opgeleid personeel. In tijden van groei biedt het de mogelijkheid om mee te groeien met het bedrijf. In tijdens van krimp biedt het de kans om binnen of buiten het bedrijf in een andere functie aan de slag te gaan.

Een goed persoonlijk mobiliteitsplan voor je medewerkers, zorgt ervoor dat zowel werkgever als werknemer snel kunnen inspelen op verandering. Zo wordt je loopbaan nooit een doodlopende weg, maar kom je altijd op een T-splitsing.

Wilt u werk maken van het persoonlijk mobiliteitsplan voor uw medewerkers? Neem contact op met WeAreHR! voor vrijblijvend advies.

Het laatste #HRTech nieuws in je inbox?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het whitepaper: Hoe kies je de best passende tool uit de zee van #HRTech aanbieders?

Deel dit artikel
Dit artikel is 668 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter