Nieuws


13 augustus 2019

Boekreview: Hard gaan met de beste mensen


Heb je meer werk dan tijd? Twijfel dan niet; neem mensen aan. Een goed team is dé factor van exponentiële groei. In dit boek van de redactie van Sprout worden ervaringen gedeeld van scale-ups en de HRTech tools die ze daarbij gebruikten. Dit boek staat vandaag 12 dagen keihard bovenaan in de Management Boek bestsellerlijst.

Categorie: Kennisbank
Geschreven door: HRTech Redactie

Sprout_HardGaanVan start-up naar scale-up

Om een scale-up te worden gaat het niet alleen om omzet, maar vooral ook om aantal medewerkers. Om een scale-up te worden heb je mensen nodig, maar wel de goede. "Vergeet ervaring, kijk of mensen slim zijn en graag willen leren. De cultuurmatch, die is belangrijk. Klink misschien soft, maar je bedrijf wordt er keihard van" zegt Hugo de Koning, mede-oprichter van YoungCapital in het voorwoord.

In dit boek beschrijven ze, wat HR mensen als redelijk standaard HR processen zullen zien, maar dan op een manier waarmee onder andere Coolblue, Booking.com, Jellow, Swapfiets, Adyen en Bol.com hun groei bereikten:

  1. Hiring Plan
  2. Selectie
  3. Onboarding
  4. Cultuur
  5. Feedback
  6. Belonen
  7. Teamwork
  8. Leiderschap
  9. Mismatch

Dat ook oudere partijen gebruik maken van deze lessen komt via Apple, Unilever en Boston Consulting Groep langs. Voor de verschillende fases in de organisatie groei licht Wendy van Ierschot de VIE 'HR road to scale-up' toe.

HRTech voor scale-ups

Om die juiste mensen te vinden en persoonlijk te laten groeien gebruiken deze scale-ups allerhande HRTech tools. We schreven al eerder over de partijen die Sprout voor hun doelgroep in kaart brengt. De genoemde partijen in het boek zitten nog wel vooral aan de voorkant, de eerste 3 processen en Feedback en Teamwork, minder bij Cultuur, Belonen, Leiderschap en Mismatch. Zo komen de volgende HRTech partijen aan bod:

Op zich nog een beperkt lijstje, zeker voor een aantal groeistappen. Een conclusie daaruit is dat HR gelukkig nog heel veel mensenwerk is: goed kijken wat er gebeurd tijdens de groei en zelf beslissingen nemen over hoe verder. 

Uiteraard staan er een paar mooie quotes in het boek, deze om mee te eindigen:

"If you never want to be critized, don't do anything new", Jeff Bezos

Deel dit artikel
Dit artikel is 693 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter