Nieuws


18 september 2018

HR Tech voor Flex én Vast, hoe doe je dat?


Als je ergens een groep mensen aan het werk ziet, kun jij dan zien wie wat voor soort contract heeft? In de dagelijkse praktijk werken vast en flex vaak naadloos door elkaar. Voor HR en haar HR Tech is dit niet vanzelfsprekend. Goed nieuws, het kan wel!

Geschreven door: HRTech Redactie

En het wordt tijd ook. De wereld van werk wordt steeds dynamischer; mensen met meer dan 1 baan tegelijk, de ‘Gig Economy’, Agile projectteams, Communities en Flexwerken. Toch blijft HR zich richten op medewerkers met een vast contract. Tijd voor Human Resources om er te zijn voor alle Humans.

Projectteam

De reden dat HR zich nog focust op vaste medewerkers ligt zo’n 100 jaar terug toen het nog personeelsadministratie heette. Er kwam wetgeving rondom werktijden en andere  arbeidsvoorwaarden en de personeelsadministratie moest vastleggen dat aan alle regels werd voldaan. Toen kwamen ook de vakbonden voor organisaties die de regels niet goed volgden, wat weer verklaard waarom ook vakbonden traditioneel weinig op hebben met flex contracten.

Zoals het hoort ondersteund HR Tech de business en zo ontstonden op 2 specifieke HR processen het ATS voor het rekruteren van vaste medewerkers en de betalingen via de Salarisadministratie. Deze twee domeinen van HR Tech zijn specifiek gefocust op vaste medewerkers.

En toen kwamen de flexwerkers, rechtstreeks vanuit het adresboek van een manager of via een uitzendbureau, een detacheringsbureau of een werving & selectiebureau. De stroom facturen nam toe en de afdeling Inkoop wilde grip krijgen op die kosten. Zo ontstonden begin jaren 90 van de vorige eeuw de eerste VMS tools. Zo’n Vendor Management System heeft precies de focus op diezelfde 2 domeinen als hiervoor, rekrutering en betaling, maar dan voor de niet-vaste medewerkers.

Uiteraard gaat HR over veel meer dan alleen rekrutering en betaling. En voor die andere processen is de noodzaak voor onderscheid tussen vast en flex veel kleiner. markHoe je de verschillende HR Tech domeinen overzichtelijk kan positioneren voor flex én zie je op het eerste webinar op de vrijdag 28 september om 10.15 . Schrijf je nu in en kijk gelijk of er bij de andere 24 webinars uit de ZiPconomy en Werf& Webinar Week nog meer gratis interessante informatie te halen is.

Deel dit artikel
Dit artikel is 360 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter