Nieuws


21 december 2022

Wat Josh Bersin heeft geleerd van de koning en koningin van Nederland over de toekomst van werk


HR tech-goeroe Josh Bersin was een van de sprekers op het Paleissymposium over de toekomst van werk. Zijn keynote tackelde vijf belangrijke problemen voor werkgevers in de toekomst. Toehoorders waren onder andere Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix. In een blog deelt Bersin zijn ervaringen van de dag.

Categorie: Bersin, Cultuur
Geschreven door: HRTech Redactie

meizhi-lang-u-RF0tmTiHE-unsplash

“Mensen praten al decennia/jaren over de toekomst van werk en het is altijd een interessant, controversieel en ingewikkeld onderwerp. Deze week heb ik gesproken op een heel uniek evenement in Europa, dat ons nieuwe ideeën geeft om met dit grote en complexe probleem om te gaan.

Op 23 november had ik de eer om de koning en koningin van Nederland en hun gasten toe te spreken tijdens het Paleissymposium over ‘De toekomst van werk’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Dit evenement, gepresenteerd door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix [HE(1] [t2] , bracht meer dan 150 gasten samen vanuit de industrie, overheid, arbeid en de publieke sector. Het was georganiseerd door Janine Vos, de CHRO van de Rabobank.

Het doel van dit symposium was om de grote problemen te bespreken waar we allemaal mee te maken krijgen door de toekomst van werk: banen, lonen, werkloosheid, inkomensongelijkheid en hoe bedrijven en overheden samenwerken in de toekomst. Onder leiding van koningin Maxima focuste het evenement zich op nieuwe ideeën, grote problemen en vernieuwende strategieën[HE(3] [t4] .

Vijf problemen die werkgevers zullen tegenkomen

Mijn keynote focuste zich op vijf problemen die werkgevers zullen tegenkomen in de toekomst. Ik werd vergezeld door Lynda Gratton, professor aan de London Business School, die sprak over de rol van de individu in de toekomst van werk.

De vijf problemen die ik heb besproken zijn de rol van automatisering, de veranderende aard van banen, de verstorende aard van hybride-werk, de noodzaak van diversiteit, en de nieuwe rol van leiderschap waarbij de mens centraal staat. Lynda besprak haar werk over het honderdjarige leven en hoe levens en de maatschappij veranderen door levensduur en de afname van het geboortecijfer.

Toekomst van werk is toekomst van de maatschappij

Maar onze derde spreker was misschien nog wel interessanter. Dr. Kim Putters daagde ons uit om “het spel te veranderen”. Dit onderwerp wil ik even kort bespreken.

Zoals dr. Putters ons uitlegde is de toekomst van werk eigenlijk de toekomst van de maatschappij. Wij als bedrijfsleiders en beleidsmakers moeten beslissen wat voor toekomst we willen. Nederland heeft bijvoorbeeld te maken met hoge niveaus van ondertewerkstelling, depressie bij kinderen en inkomensongelijkheid, zoals bijna elk ontwikkeld land. Dit land heeft ook een hoge mate van immigratie meegemaakt en voelt zich uitgedaagd om diversiteit en inclusie te creëren op alle niveaus van de samenleving.

Wij als zakenmensen, HR-leiders, ondernemers en professionals moeten een toekomst van werk creëren die gebalanceerd, rechtvaardig, gezond en inclusief is.

Inclusieve groei, welzijn en economisch succes

Klinkt dit bekend? Elk land heeft met deze problemen te maken tegenwoordig en we kunnen niet meer verwachten dat onze politieke instituten ze in een oogwenk oplossen. Wij als zakenmensen, HR-leiders, ondernemers en professionals moeten een toekomst van werk creëren die gebalanceerd, rechtvaardig, gezond en inclusief is. We moeten onze bedrijven ontwerpen zodat ze mensen eerlijk compenseren, vooroordelen op basis van diploma of opleiding voorkomen en kansen creëren voor iedereen.

Dit herinnert me aan de Guild Opportunity Summit die ik in oktober bezocht. Dat hele evenement werd een feest en probleemoplossende sessie. Het liet bedrijven zien hoe ze mensen kunnen laten groeien op de werkvloer, mensen nieuwe carrièrepaden kunnen geven en groei kunnen creëren in een bedrijf. Dit zonder de kosten en complexiteit die ontstaan door teveel mensen aan te nemen op basis van diploma’s.

De koning en koningin snappen hoe complex dit probleem is geworden. In ons gesprek bespraken we hoe technologie, demografie, cultuur en publiek beleid samen moeten komen om nieuwe ideeën te bedenken voor inclusieve groei, welzijn en economisch succes.

De waarde van openbare discussie

Door deze diverse groep samen te brengen hebben we veel belangrijke problemen ontdekt en besproken.

Moet het land verplichte Overheidsdienst creëren voor jonge mensen? Moeten universiteitsdiploma’s wel zo hoog gewaardeerd worden in de maatschappij? Hoe kunnen jonge mensen, die zich tegengehouden voelen door inflatie, hun start maken en zich zelfverzekerd voelen terwijl de banen blijven veranderen. En hoe kunnen degenen in kleine bedrijven (in Nederland werkt meer dan 80% van de arbeidsbevolking voor een klein bedrijf) investeren in scholing, loongroei en human capital management[HE(5] [t6] ? Moeten branchegroepen samenwerken om talent en middelen te delen? Moeten universiteiten samenwerken met lokale bedrijven om hun curricula te veranderen? Moet Nederland regels zoals die van Denemarken overwegen, waar werklozen lessen moeten volgen om hun uitkering te krijgen?

Deze problemen zijn moeilijk om op te lossen in een traditionele democratie en ze vragen om discussies tussen jong en oud, arbeid en management, leiders van de zakelijke en publieke sector.

Deze meeting bracht de belanghebbenden bij elkaar. Hoewel het politieke proces langzaam is, geloof ik dat er veel belangrijke gesprekken hebben plaatsgevonden. Ik zag beleidsmakers praten met bedrijfsleiders en ngo’s. Ze bespraken manieren waarop werknemers met een laag inkomen kunnen worden omgeschoold of weer aan het werk kunnen komen door scholing en stage. Ondernemers beschreven nieuwe wervingsmodellen, die grote bedrijven aanmoedigen om flexibeler te zijn. En er ontstonden tientallen goede ideeën.

Beslissingen gebaseerd op waarden

De Toekomst van Werk is geen boek of een speech, maar een reeks op waarden gebaseerde beslissingen, waarvan we er veel elke dag weer maken.

Moeten we de lonen verhogen zodat de levensstandaard verbetert? Moeten we mensen klakkeloos ontslaan of ze een opstapje naar hun nieuwe baan bieden? Moeten we investeren in meer interne mobiliteit, job sharing en flexibel werk voor ouders, oudere werknemers en mensen met een beperking?

Wij, als HR- en bedrijfsleiders, maken constant zulke beslissingen. En met elke beslissing, hoe klein ook, veranderen we de aard van onze gemeenschappen en de maatschappij op een belangrijke manier. Elke beslissing die je maakt over je team, personeelsbestand of je bedrijf is een ‘statement’ over de toekomst van werk.

Ga bedachtzaam het nieuwe jaar in. We gaan veel interessante uitdagingen tegenkomen. Als we met alle belanghebbenden praten over deze problemen, kunnen we de toekomst van werk verbeteren voor iedereen.”

Het originele blog van Josh Bersin over het Paleissymposium is gepubliceerd op joshbersin.com

Deel dit artikel
Dit artikel is 308 keer gelezen.

Reacties

Reactie geplaatst:
10-01-23
Auteur naam:
Bert Goos

Mooi artikel en goede sprekers. Bersin, Putters en Graton zijn goed in het beschrijven van de problematiek. Dit daadwerkelijk veranderen kost veel kruim. Laat de politiek een commissie benoemen met vertegenwoordigers van diverse gremia onder voorzitterschap van een stevige en inspirerende voorzitter. Beloon bedrijven die ruimte geven aan diversiteit en inclusiviteit.
 Laat een een reactie op dit artikel achter