Nieuws


2 november 2022

Waarom volgens Josh Bersin Skills en Talent Analytics de #HRTechmarkt domineren


Het komende jaar zou de #HRTechmarkt zowel consolidatie als aanhoudende groei moeten laten zien, zelfs te midden van zorgen over een recessie. Dat vertelde tech-analist Josh Bersin aan een zaal vol publiek op de HR Technology Conference in de VS.

Categorie: Talent Marketplace
Geschreven door: Username: Nienke doesn't exist or feufield is not set

josh bersinBersin schetst een aantal trends in zijn keynote, “The Disruption Never Stops: What’s New and What’s Ahead in the HR Tech Market”. Dat zijn: de ontwikkeling van de skillsmarkt, de behoefte aan talent data en de kracht van het luisteren naar medewerkers.

Uitdagingen voor HR-leiders

Bersin zegt dat HR-leiders hun handen vol hebben, vooral gezien wat hij de “ongelooflijke” inflatie noemt en de wisselvalligheid op de aandelen- en cryptomarkten. Bovendien geven 81% van de werknemers aan dat ze burn-outklachten hebben. De recente cijfers spreken voor zich: 4,2 miljoen mensen hebben hun baan verlaten en een op de drie werknemers hebben een nieuwe baan aangenomen de afgelopen jaren. “Deze problemen zullen blijven bestaan, of we nu in een recessie zitten of niet”, zegt hij.

Bersin benadrukt dat de beste nieuwe HR-tools niet gemaakt zijn om HR-professionals te helpen deze problemen op te lossen, maar dat ze vooral gericht zijn op werkenden. “In mijn onderzoek naar grote HR-systemen waren de meest succesvolle uitvoeringen geen tech-projecten, maar bedrijfstransformatieprojecten gericht op werkenden zelf”, zegt hij.

Belofte van skills overdreven

Upskilling en reskilling zijn een focus voor veel werknemers in de huidige markt, maar Bersin geeft toe dat hij gefrustreerd is door de beweringen van skills verkopers. “Ik ben bang dat de belofte van skills is overdreven. Dit is een erg complex probleem”.

“Het huidige skills-probleem is belangrijk en ingewikkeld en het beïnvloedt de banenstructuur binnen organisaties met functietitels die dezelfde skills vereisen”, zegt hij. “We hebben nu acht verschillende functietitels die allemaal lijken op dezelfde baan met dezelfde skills-eisen”.

Technologie maakt leren innovatiever

De opkomst van skills academies, de leermethode om medewerkers binnen eenfuture_virtualhrt organisatie met elkaar samen te laten werken of elkaar te begeleiden, is het afgelopen jaar flink versneld. “Deze academies brengen mensen samen in een organisatie en laten ze van elkaar leren”, zegt hij.

Bersin zegt dat technologie leren steeds innovatiever gaat maken. Bedrijfstraining, bijvoorbeeld, is een gebied waar de metaverse, virtual en augmented reality veel meer voor zullen gaan komen.

Luisteren naar werkenden

Naast technisch leren benadrukt Bersin ook de noodzaak van het aandachtig luisteren naar medewerkers, een functie die nu op veel HCM-platforms aanwezig is. “Je kan pas leren over je organisatie als je naar werkenden luistert. Luisteren naar werkenden is een groot gebied en breidt zich steeds verder uit”, zegt hij. Hij voegt toe dat passief luisteren, de mogelijkheid om datapunten te vinden over het gedrag, de productiviteit en acties van werknemers, ook van de grond komt.

Slim gebruik van talent data

Slim gebruik van talent data kan onderscheidend zijn in de huidige arbeidsmarkt. Werkruimteanalyse, wie het kantoor gebruikt en wie niet, zal bijvoorbeeld “een groot onderdeel van HR zijn volgend jaar”, voorspelt hij.

Ondanks de, deels VS-specifieke, uitdagingen van de Great Resignation, het terug-naar-kantoor-debat en nieuwe concepten als quiet quitting, zegt Bersin dat hij gelooft dat de rol van HR-afdelingen, en hun vermogen om het gebruik van technologie te maximaliseren, nog nooit zo belangrijk is geweest. “Het belangrijkste van alles is wat je ermee doet”, zegt hij. “Er is geen manier om met deze complexiteit om te gaan, tenzij [HR-leiders] het serieus nemen”.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1150 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter