Nieuws


25 oktober 2022

Talent aannemen in het buitenland lastig, langdurig en duur? Niet met een EOR platform.


Een van de grootste #HRTech boosters die corona opleverde, zijn de EOR, Employer Of Record platformen. Via zo’n platform kun je heel eenvoudig in het buitenland een talent aannemen. Zowel mensen die op de payroll een maandelijks salaris krijgen als freelancers die op factuurbasis werken, krijgen dan via de lokale entiteit van het platform een lokaal, juridisch correct contract. Dat het een 'hete trend' is, liet het grote aantal EOR partijen tijdens UNLEASH World 2022 wel zien.

Categorie: Onderzoek, UNLEASH, HR Administratie, Salarissen, Zelfstandigen/Flexwerkers
Geschreven door: HRTech Redactie

Talent aannemen in het buitenland

unleash world 2022 foto

Het zoeken naar talent  in eigen land is in deze krappe arbeidsmarkt een flinke uitdaging. En wat als je een medewerker in België hebt die bedenkt dat die liever in de Dominicaanse Republiek wil wonen? Het aantrekken, of behouden van talent in het buitenland kan voor Nederlandse organisaties tegenwoordig een stuk simpeler en goedkoper dan vroeger.

Dat kan bijvoorbeeld via een Employer of Record-platform. Het platform genereert direct een contract tegen een prijs van zo’n 500-700 dollar per maand voor een vaste medewerker of slechts 25-50 dollar per maand, nog geen 50 cent per uur, voor een freelancer. Als je in een land meer mensen denkt aan te gaan nemen, dan wordt het op een moment wel interessanter om het anders te organiseren, om de kosten in de hand te houden.

Wat is een EOR?

De Employer of Record is in goed Nederlands de ‘werkgever op papier, maar niet in de praktijk’. De werkende in het buitenland gaat op papier een contract aan met de lokale entiteit van het platform, krijgt in lokale valuta betaald en lokale belasting wordt afgedragen. Dit doet de EOR dan namens de organisatie die klant is van de EOR, waarmee het dus een vorm van uitbesteding van de administratie is. Dit doen ze met een juridisch correct, lokaal contract, met het juiste aantal vakantiedagen en met een correcte salarisberekening. We schreven vorig jaar al dit uitgebreide artikel over deze trend in #HRTech.

We zagen bij UNLEASH een groot aantal van deze nieuwe spelers, de meeste bestaan pas 5 jaar of korter. Zo waren er stands van Deel, het Nederlandse Remote, Atlas, Neeyamo, Globalization Partners, Multiplier, Velocity Global, Lano en Cloudpay. Deze bedrijven gaven presentaties om aan het HR-publiek uit te leggen hoe hun platformen werken.

Indirect of direct?

Door de snelle groei van deze #HRTech-aanbieders, is het voor de meeste een uitdaging om in alle landen die ze bedienen ook zelf een eigen entiteit te hebben. Een aantal partijen positioneren zich nu dan ook als een ‘Direct EOR’ als ze dat wel al voor elkaar hebben, zoals Deel en Atlas. Die laatste heeft ondertussen dekking in ruim 160 landen en heeft dus zelf een eigen bedrijfsentiteit geregistreerd in al die 160 landen.

Atlas_at_Unleash

Andere partijen gebruiken in een aantal landen partners, lokale payroll en juridische dienstverleners voor lokale contracten en betalingen. Dit zijn dan de ‘indirecte EOR’ leveranciers.

EOR performance volgens Everest Group

Een van de wereldwijde onderzoeksbureaus, Everest Group, maakt zogenaamde ‘PEAK’ matrixen, met een bergtop waar de marktspelers tegenop klimmen. Afgelopen september hebben ze een nieuwe matrix voor EOR-spelers gepubliceerd die hieronder te zien is.

                     eor performance volgens everest group

Deel dit artikel
Dit artikel is 220 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter