Nieuws


31 oktober 2022

De opkomst van direct sourcing platformen; Eightfold lanceert Talent Flex voor freelancers


Tijdens UNLEASH World 2022 heeft het Amerikaanse Eightfold AI een nieuw direct sourcing platform voor freelancers gelanceerd. Ook andere leveranciers spelen in op deze trend. Welke kansen en mogelijkheden biedt direct sourcing en kunnen Nederlandse organisaties hier ook wat mee? HRtech-expert Ron Bosma licht toe.

Categorie: UNLEASH, Zelfstandigen/Flexwerkers
Geschreven door: Ron Bosma

unleash world 2022 foto

Het Amerikaans Eightfold AI heeft op de internationale beurs UNLEASH World 2022 een nieuw direct sourcing platform voor freelancers gelanceerd. Volgens Eightfold zal tegen 2027 meer dan de helft van de Amerikaanse beroepsbevolking deelnemen aan de zogenaamde freelance en gig-economie. Tijdelijke werknemers spelen een steeds crucialere rol in het totale talent-ecosysteem.

Eightfold wil met deze Talent Flex-toevoeging organisaties ondersteunen met onder meer:

-       aantrekkelijke positionering van opdrachten voor freelancers

-       inrichten en onderhouden van een integrale talentpool

-       voorspelbare en kortere ‘time to hire’

-       op skills gebaseerde AI matching voor een juiste selectie

Eightfold AI

Integraal talent recruitment

Eightfold is duidelijk niet de enige leverancier die zich richt op integraal talent recruitment. We zagen bij UNLEASH een groot aantal bestaande, maar ook nieuwe spelers met dergelijke platformen. Zo waren bijvoorbeeld naast Eightfold ook Beamery, Phenom, Cornerstone, Avature aanwezig.

Hoe kan een direct sourcing platform ondersteunen met de inhuur van tijdelijk personeel?

De krapte op de arbeidsmarkt voor tijdelijk personeel is zorgwekkend. Het wordt voor leveranciers van tijdelijk personeel steeds moeilijker om vacatures te vullen en bovendien neemt ook het verloop onder extern personeel toe.

Deze trend op de arbeidsmarkt heeft geleid tot de opkomst van nieuwe platformen voor directe werving van tijdelijke krachten. Hiermee kunnen bedrijven rechtstreeks in contact komen met tijdelijke werknemers en zzp'ers zonder tussenkomst van de traditionele uitzend- en detacheringsbureaus of zzp-bemiddelaars.

Voordelen direct sourcing-platforms

De voordelen van het gebruik van direct sourcing platforms zijn talrijk. Ze stellen bedrijven in staat om sneller en effectiever de werknemers te vinden die ze nodig hebben, zonder dat ze een beroep hoeven te doen op de traditionele bureaus. Het bespaart ze daarnaast het tijdrovende proces om contact op te nemen met al deze leveranciers, zonder de zekerheid dat er ook daadwerkelijk geleverd kan worden. Bovendien kan het gebruik van dergelijke platformen de kosten voor zowel werkgevers als tijdelijke medewerkers (zoals zzp'ers) verlagen doordat de vergoedingen die gewoonlijk door bureaus in rekening worden gebracht, komen te vervallen.

En aangezien deze platformen steeds populairder worden en op grotere schaal worden gebruikt, maken ze het voor bedrijven gemakkelijker om het beste beschikbare tijdelijke talent te vinden en op te nemen in de talentpool.

Is direct sourcing geschikt voor alle doelgroepen tijdelijk personeel?

In veel landen worden deze platformen breed ingezet voor alle vormen van tijdelijke medewerkers zoals uitzendkrachten, detacheringskrachten, freelancers en de zogenaamde gig workers. In Nederland zien we dat direct sourcing en het gebruik van de daarvoor geschikte platformen vooralsnog wordt toegepast voor de werving van zzp'ers. Dit veelal via de zogenaamde FMS (Freelance Management Systeem) platformen zoals TWAGO, Jellow, Malt, Younited en vele anderen.

Dit beperkter gebruik in Nederland heeft een reden. Sinds de invoering van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) vallen tijdelijke medewerkers aangebracht door de opdrachtgever zelf onder het ‘payrolling’ regime van de ABU-CAO en daarmee hebben ze recht op alle secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld een 13e maand, vakantiedagen, scholingsregelingen, verlofregelingen en een adequaat pensioen.

Een alternatief dat we nu in toenemende mate terugzien in de markt, is om de direct sourcing uit te voeren samen met één van de leveranciers, ter borging van de allocatiefunctie. Daarbij kan de contractering ondergebracht worden bij deze reguliere leverancier.

Wat is de toekomst voor direct sourcing platformen?

Al met al bieden direct sourcing-platformen een flink aantal voordelen, zeker als je deze in de toekomst integreert voor de werving van zowel vaste en flexibele medewerkers. Zij kunnen bedrijven op een een aantrekkelijke manier toegang geven tot de krappe arbeidsmarkt waarbij de belangrijkste doelstellingen rond de werving van medewerkers ondersteund worden: het bieden van goede toegang tot talent, op een kostenefficiënte wijze en met met borging van compliance met wet- en regelgeving.

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 1024 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter