Nieuws


10 oktober 2022

De groei van freelance-ecosystemen en freelancemanagementsystemen (FMS)


Veel organisaties wereldwijd krijgen te maken met veranderende regelgeving en nieuwe verplichtingen voor het inschakelen van freelancers. Ze kunnen niet anders dan zich aanpassen aan de nieuwe regelgeving. En daarvoor bieden freelancemanagementsystemen en -ecosystemen een oplossing.

Categorie: Recruitment flex, Zelfstandigen/Flexwerkers
Geschreven door: HRTech Redactie

2022-10-10-Groei-van-FMS Organisaties in heel wat landen werden de afgelopen tijd geconfronteerd met nieuwe regelgeving, nieuwe fiscale verplichtingen en/of rapportageverplichtingen met betrekking tot het werken met freelancers. De invoering van de wet DBA in 2016 zorgt in Nederland voor veel onduidelijkheid, zeker omdat de handhaving grotendeels uitblijft vanwege die onduidelijkheid. Maar een aantal organisaties stopten toen in één keer alle freelance contracten.

Door nieuwe regels en fiscale verplichtingen in het Verenigd Koninkrijk, denkt daar de helft van de freelancers erover om te stoppen met freelancen. Of hun heil te zoeken in andere landen of in een vaste tewerkstelling, zo blijkt uit onderzoek.

In andere landen worden organisaties die met freelancers werken geacht de zelfstandige professional een goede screening en onboarding te laten doorlopen.

Belangstelling voor freelancemanagementsystemen stijgt door nieuwe regelgeving

De aanhoudende vraag naar freelancers en de recente wijzigingen in regelgeving doen de belangstelling voor freelancemanagementsystemen (FMS) toenemen. Kleine of middelgrote bedrijven stappen, net als eerder de grote bedrijven, weg van het gebruik van een excelsheet voor het beheren van hun freelancers. Nieuwe start-ups of ontwikkelaars van freelancemanagementsystemen betreden dan ook de markt.

Technologische ecosystemen

Deze grotere afhankelijkheid van freelancers beweegt innovatieve bedrijven tot het ontwikkelen van toepassingen waarmee organisaties hun freelancerspopulatie efficiënt én conform de regelgeving kunnen beheren. Technologische ecosystemen, gevormd door combinaties van freelancemanagementsystemen, samenwerkingsapps, communicatieapps en platformrelaties kunnen een ondersteuning bieden voor zowel de remote werkers als de grotere, flexibele werkpopulatie van een organisatie.

Belang FMS volgens Younger

Jon Younger is HR thought leader, auteur, docent en early stage investeerder. Hij schrijft in Forbes over de freelance revolutie en de toekomst van werk.

Freelancers zullen steeds meer deel uitmaken van de flexibele, gemengde populatie met werkenden van bedrijven. Hierdoor zullen freelancemanagementsystemen een steeds belangrijkere rol gaan spelen, zegt Younger.

Er zal een groter, groeiend en winstgevend freelance ecosysteem ontstaan. Dit ten gevolge van:

  • de groeiende belangstelling voor en de afhankelijkheid van freelancen
  • de blijvende toename van de complexiteit en het belang van een effectieve en efficiënte administratie
  • het feit dat ‘direct sourcing’ een groter onderdeel wordt van de totale freelance revolutie.

Onderzoeksrapport ‘FMS, kan je nog zonder?’

Kunnen freelancers en opdrachtgevers zonder freelancemanagementsystemen? Dat is de centrale vraag van het op 6 oktober gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Freelance Management Systemen in België’ van NextConomy. “Het doel van ons eerste FMS-onderzoeksrapport is om inzicht te geven in de ‘jungle’ van online freelance platformen in België”, zeggen auteurs Marleen Deleu en Mark van Assema.

Er zijn wereldwijd honderden online platformen voor freelancers. Met de verwachte technologische innovaties ontstaan voortdurend nieuwe mogelijkheden en steeds meer mensen zullen zo de kans krijgen om hun diensten en kennis online aan te bieden, onafhankelijk van de locatie. Organisaties zullen in toenemende mate toegang hebben tot schaars talent, waar het zich ook bevindt.

Weliswaar is het onderzoek toegespitst op de Belgische FMS markt, maar er staan veel ook in Nederland actieve en zelfs van origine Nederlandse partijen in het rapport zoals Jellow, Young Ones, Bubty, USG Professionals en Malt. Dus voor Nederland is het rapport zeker ook waardevol om het concept van het FMS te doorgronden en belangrijke spelers te vinden.

Onderzoek-FMS-rapport-NL-768x412

Het onderzoeksrapport ‘Freelance Management Systemen in België’, met als ondertitel ‘FMS – Kan je nog zonder?’ is als gratis download beschikbaar op NextConomy.be.

Deel dit artikel
Dit artikel is 547 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter