Nieuws


18 augustus 2022

Urgentie digitalisering neemt af ondanks toename remote werken


Veel HR-professionals zien digitalisering niet als prioriteit, ondanks dat op afstand werken steeds populairder wordt. Ook privacy- en databeveiliging staan laag op hun prioriteitenlijstje.

Categorie: Onderzoek, Persbericht
Geschreven door: HRTech Redactie

Urgentie digitalisering neemt af ondanks toename remote werken

HR-professionals geven steeds minder prioriteit aan de digitalisering van de HR-processen binnen hun organisatie, zo blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 1600 HR-professionals. Waar vorig jaar 44% van de professionals digitalisering erg belangrijk vond, is dit in 2022 gedaald tot slechts 26%. Naar verwachting zal dit percentage komende jaren verder dalen.

Behoud medewerkers in gevaar

HR-professionals lijken het thema digitalisering steeds minder belangrijk te vinden, juist in een periode waarin direct contact met collega’s lastiger is. Dat is opvallend, vindt Hans van der Spek, manager kenniscentrum M&O bij Berenschot. Deze ontwikkeling zou volgens Van der Spek dan ook grote gevolgen kunnen hebben. “Het behoud van je medewerkers is al ingewikkeld, maar dat zou op den duur nog lastiger kunnen worden zodra onderling contact en dus binding met het bedrijf wegebt. Daarom is het juist noodzaak om de IT-ondersteuning strak te hebben.”

Thuiswerken

Driekwart van de Nederlandse bedrijven doet meer aan thuiswerken door de pandemie. Ook gaan organisaties flexibeler om met werktijden, geven veel HR-professionals aan.

Britt Breure, directeur HR & CSR bij AFAS, vindt dat het vele thuiswerken een belangrijke reden is om meer aandacht te besteden aan digitaliseren. “Kantoorruimten van veel bedrijven zijn blijvend afgeschaald qua capaciteit en hybride werken is de nieuwe norm. Als manager en team is het noodzaak om te weten wie wanneer thuiswerkt en wie je op kantoor kunt verwachten”.

Privacy- en databeveiliging

Het thema privacy-en databeveiliging staat ook dit jaar weer laag op het prioriteitenlijstje van HR-professionals. Vorig jaar gaf slechts 12% van de bedrijven prioriteit aan dit onderwerp en dat is dit jaar verder gedaald tot 4%. HR-professionals verwachten dat dit komende jaren niet verandert.

Werken op afstand en dataveiligheid

Van der Spek vindt deze resultaten zeer zorgelijk. Door de populariteit van op afstand werken hebben werkgevers namelijk minder controle over de werkomgeving van hun werknemers.

“Wanneer medewerkers meer vanuit andere (thuis)locaties of zelfs het buitenland werken, is het noodzaak om als bedrijf je privacy- en databeveiliging op orde te hebben.” Hij waarschuwt in het bijzonder voor gevaarlijke situaties buiten huis.
“Denk bijvoorbeeld aan de consequenties die open netwerken in de trein of koffietentjes met zich meebrengen, helemaal in het buitenland.”

Over het onderzoek

‘HR Trends’ is een jaarlijks terugkerend onderzoek onder HR-professionals in Nederland. Het is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, met ondersteuning van AFAS Software. Het onderzoek is in het voorjaar van 2022 gehouden onder 1.686 HR-professionals in Nederland.

Deel dit artikel
Dit artikel is 374 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter