Nieuws


3 maart 2022

Video’s maken voor e-learning: de beste videosoftware en tips en tricks


Video’s gebruiken in een e-learning module biedt veel voordelen. En het hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. In deze blog laat Flowsparks je videotools zien waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Daarnaast krijg je tips & tricks.

Categorie: Learning & Development
Geschreven door: Flowsparks

Mensen gebruiken verschillende stimuli en zintuigen bij het leren. Sommigen geven de voorkeur aan tekst, anderen kijken graag naar een video of luisteren naar een podcast. Daarom is het goed om verschillende stimuli te gebruiken in een online programma. Vandaar dat goede training videosoftware onmisbaar is.

Video is onmisbaar in onze vrije tijd maar ook op het werk. Met een combinatie van visuele elementen en audio worden mensen gemotiveerd om nieuwe informatie te leren.

Denk je dat het lastig is om video’s te maken? In deze blog laten we je videotools zien waarmee je zelf aan de slag kan gaan.

De voordelen van video in e-Learning

  • Trekt de aandacht
  • Gemakkelijk te delen
  • Gemakkelijk te bekijken
  • Leren op (mobiele) apparaten
  • Informatie zichtbaar maken

Tips voor video in e-Learning

Zorg dat je goede training videosoftware hebt en hou bij het maken van een video voor je online cursus rekening met de volgende tips & tricks:

  • Lengte: we kennen allemaal video’s waarbij het eeuwen lijkt te duren om tot de kern te komen. Gebruik dus alleen de tijd die echt nodig is om je boodschap over te brengen.
    • Is de video lang? Overweeg om je video’s op te splitsen in verschillende onderwerpen of hoofdstukken.
    • Laat je processen zien die tijd kosten? Voer de snelheid op!
  • Kwaliteit: Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat de kwaliteit van je video en geluid goed genoeg is. Het is zonde om veel moeite te steken in het maken van je opnames om er achteraf achter te komen dat er een irritant geluid is of dat de video onscherp is. Het is zeker de moeite waard om een proefopname te maken voordat je echt begint met opnemen.
  • Afwisseling: In deze blog hebben we het al gehad over de verschillende prikkels tijdens het leren. Voor het hoogste leerrendement kan je overwegen om de video af te wisselen met informatieblokken of vragen en toetsen.
  • Script: Net als bij e-Learning is het aan te raden om eerst je doelen te bepalen voordat je begint. Het script geeft je houvast tijdens het creatieve proces.
  • Maak het jezelf gemakkelijk: Sommige mensen vermijden het maken van video omdat het moeilijk en duur zou zijn. Als je de tools uit de onderstaande lijst gebruikt, hoef je geen speciale vaardigheden te hebben en kun je veel tijd en kosten besparen!

iconen-flowsparks-01

De beste training videosoftware voor e-learning

1. WeVideo en Moovly: voor het bewerken van je video

WeVideo

WeVideo is een online video-editor waarmee je eenvoudig video’s kan maken en bewerken. De tool heeft een eenvoudig te gebruiken interface. Met slechts een paar klikken kan je beeldmateriaal importeren en tekstlagen met animaties toevoegen. In sommige pakketten kan je zelfs gebruik maken van stock footage. En last but not least: WeVideo werkt volledig online, wat betekent dat je ook op mobiele apparaten de video kan bewerken.

Moovly

Met Moovly maak je video’s in elke stijl. Eén van de grootste voordelen van deze tool is dat je kunt starten vanuit een template. Pas eenvoudig voice-overs toe met honderden kunstmatige stemmen, genereer automatisch ondertitels en laat ze vertalen.

Wie ooit heeft gezegd dat video’s maken moeilijk is, heeft deze tools nog nooit geprobeerd!

2. YouTube audio bibliotheek: voor gratis muziek voor commercieel gebruik*

Wat is een video zonder muziek? Juist! Gelukkig biedt YouTube een breed scala aan audio en muziek die je in je video’s kunt gebruiken. Wil je gaan voor een lekkere hiphop beat, dance of klassieke muziek? Stel je filters in en zoek de juiste muziek voor je video.

iconen-flowsparks-02

3. Pexels, Pixabay en Vimeo: voor gratis stock video’s voor commercieel gebruik*

Om video te maken, heb je de juiste mensen, locatie en camera’s nodig. Dat is een uitdaging! Pexels, Pixabay en Vimeo bieden je stockvideo’s aan, die je kunt gebruiken in je eigen projecten. De video’s zijn gratis voor commercieel gebruik. Ga op zoek naar dat geweldige drone shot dat je in gedachten hebt, of die auto die over de snelweg scheurt. Met deze 3 tools vind je het beeldmateriaal waar je naar op zoek bent.

4. Windows, Mac, PowerPoint of FLOWSPARKS: voor schermopnames

Werk je op een Mac of Windows laptop? Gebruik de software van het systeem voor schermopnames.

Windows

Druk op windows+G of zoek naar ‘game’ in de zoekfunctie van uw systeem. Deze optie is oorspronkelijk ontwikkeld voor gamers, maar leent zich uitstekend om uw scherm op te nemen.

Mac

Open QuickTime, tik op “Bestand” bovenin het scherm en kies “Nieuwe schermopname”.

PowerPoint

Met PowerPoint kan je (een deel van) jouw scherm opnemen terwijl je vertelt wat je laat zien. Je kan ook een schermopname toevoegen aan elk van jouw dia’s, een spraakfragment per dia toevoegen en het bestand als video publiceren.

FLOWSPARKS

Maak je e-Learning cursussen met FLOWSPARKS? Gebruik de Capture & Composure tool om software demonstraties, simulaties en printbare hand-outs te maken. Binnen deze tool kan je elementen (frame, blur, informatie, …) toevoegen aan elke screen capture. Als je op de opnameknop klikt, kan je elke nieuwe stap in het project afzonderlijk opnemen. Dit geeft volledige controle over wat er gebeurt en wat je laat zien.

5. Synthesia: om je tekst tot leven te brengen

Heb je moeite om mensen te vinden die voor de camera willen verschijnen? Met Synthesia maak je van tekst een video. Nadat je jouw AI (Artificial Intelligence)-presentator hebt geselecteerd, kan je het script uploaden. Kies een achtergrond en je video is klaar om te downloaden. De eerste keer dat je een ‘echt’ persoon de tekst hoort zeggen die jij hebt geschreven is erg surrealistisch, maar deze techniek is een geweldige manier om je video’s op te leuken.

Aan de slag

Wat houdt je tegen? Hopelijk ben je geïnspireerd om jouw e-Learning een extra boost te geven met deze tips en tools om zelf video’s te maken.

screenshots-schermen-smartvideo2-544x306

Ben je op zoek naar een leerplatform om deze video’s in je online cursussen op te nemen en aan de juiste deelnemers te distribueren? Met het SMARTVIDEO sjabloon van FLOWSPARKS kan je deze items eenvoudig toevoegen:

  • Sleutelmomenten en hoofdstukken
  • Hotspots met extra informatie
  • Hotspots met extra vragen
  • Vertalingen in meerdere talen

*Lees altijd de meest recente voorwaarden op de website van de aanbieder.


Dit artikel verscheen eerder op FLOWSPARKS.com.

Deel dit artikel
Dit artikel is 495 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter