Nieuws


23 december 2021

Met één druk op de knop een KlusCV: klusplatformen beginnen pilot op basis van onderzoek


Uit verkennend onderzoek blijkt dat een digitaal getuigschrift grote toegevoegde waarde kan hebben voor platformwerkers. Daarom beginnen zes platformbedrijven een pilot waarbij werkenden met één druk op de knop zowel reputatie- als transactiedata kunnen meenemen.

Categorie: Recruitment flex, Zelfstandigen/Flexwerkers
Geschreven door: HRTech Redactie

Met-een-druk-op-de-knop-een-KlusCV-klusplatformen-beginnen-pilot-op-basis-van-onderzoek

Hoe skills ook voor externe medewerkers leidend worden

Dat je skills belangrijker worden dan je cv als je op zoek gaat naar nieuw werk lijkt nog maar een kwestie van tijd. Want niet alleen in de recruitment wereld voor vaste functies draait het steeds meer om skills matching met AI toepassingen. Ook in de wereld van tijdelijke functies gaat deze trend doorzetten. De link tussen beide werelden beschreven we al in dit artikel over het event 'skills in de kluseconomie.' Het resultaat van dit project wordt binnenkort zichtbaar als het KlusCV wordt gelanceerd. Hoe klusplatformen hiermee concreet aan de slag gaan lees je hieronder.

Werkenden wendbaarder maken

Portabiliteit van reputatie- en transactiedata kan werkenden wendbaarder maken op de arbeidsmarkt, zowel binnen als buiten de kluseconomie. Als platformwerkers hun data kunnen meenemen en gebruiken om nieuwe opdrachtgevers te overtuigen, kunnen zij sneller aan de slag met nieuwe klussen.

Geïmporteerde data draagt namelijk bij aan het vertrouwen van de opdrachtgever in de platformwerker, blijkt uit een uitgebreid onderzoek van platformexpert Martijn Arets. Niet alleen gebruikers van klusplatformen als Helpling, Roamler en YoungOnes zien de voordelen van overdraagbare data, ook directeuren van de platformen willen ermee aan de slag.

Objectief en subjectief

“Het onderzoek kreeg voordat het af was al een vervolg”, vertelt Arets. Samen met een aantal platformen bouwt hij KlusCV, een tool voor iedereen die werkervaring opdoet in de kluseconomie. Via deze open standaard kunnen gebruikers eenvoudig hun reputatie- en transactiedata downloaden. Daarmee hebben ze een bewijs van hun werkervaring bij de aangesloten platformen.

Dankzij het onderzoek weet Arets welke factoren belangrijk zijn voor het succes van deze pilot. Zo is het essentieel om zowel subjectieve beoordelingen als objectieve data mee te nemen. Denk dus niet alleen aan recensies en sterren van opdrachtgevers, maar ook gegevens als het aantal afgeronde opdrachten, gebruikte vaardigheden en aantal verschillende klanten. Verder moeten kwaliteit en privacy geborgd zijn.

Lees ook: Van onderzoek naar oplossingen: discriminatie en de platformeconomie

Platformen doen graag mee 

“Bovendien is het essentieel om platformondernemers vanaf het begin te betrekken bij de ontwikkeling”, zegt Arets. “Vergelijkbare initiatieven zijn mede gefaald omdat er voldoende draagvlak en aansluiting was met de praktijk.”

Aan de pilot doen Nederlandse platformen uit diverse branches mee: Charly Cares (oppas), Helpling (schoonmaak), Level.works (transport en veiligheid), YoungOnes (dagklussen in diverse sectoren) en Roamler (diverse sectoren).

"Transparantie is een manier om goede mensen te binden"

“Uiteindelijk is het zowel in ons eigen belang als dat van de werkenden om toegang te geven tot data”, zegt Wiggert de Haan van Roamler tijdens de presentatie van het rapport. Hij noemt de werkenden op zijn platform ‘Roamlers’. “Voor veel roamlers is platformwerk een bijbaan naast ander werk. Transparantie is een manier om ze aan Roamler te binden, goede mensen zijn tenslotte moeilijk te vinden.”

Lees ook: Wie is wie in de platformeconomie?

Handmatige match

Alle betrokken partijen zijn platformen waarbij de opdrachtgever kiest welke werkende hij wil inhuren. “Als een algoritme automatisch een match maakt, zoals bijvoorbeeld bij maaltijdbezorging en taxi’s, is het minder aannemelijk dat een geïmporteerd profiel bijdraagt aan vertrouwen”, legt Arets uit.

Hij ziet de pilot als een verlenging van het onderzoeksrapport. “Met diverse deelonderzoeken testen we aannames”, vertelt hij. “Daarbij krijg ik hulp van onderzoekers van vier universiteiten: Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Einstein Center Digital Future en het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung.”

Waarde van platformdata buiten de kluseconomie

In januari wordt KlusCV (GigCV in het Engels) gelanceerd. Dan kan iedereen die werkt via de aangesloten platformen gratis een PDF met zijn data downloaden. Platformwerkers die het KlusCV downloaden worden uitgenodigd een vragenlijst in te vullen. Twee jaar laten ontvangen ze een tweede enquête, om te ontdekken in hoeverre zij het cv daadwerkelijk gebruikt hebben.

“Het doel van dit project is een bijdrage leveren aan een duurzamere en inclusievere arbeidsmarkt”, zegt Arets. “Welke waarde meegenomen data heeft voor werk- of opdrachtgevers buiten de kluseconomie, is nog onbekend. We weten dat daarbij ook andere factoren meespelen, zoals schaarste of overvloed op de arbeidsmarkt en afbreukrisico bij een verkeerde keuze. Welke rol online reputatie- en transactiedata kan spelen, zullen we komende jaren ontdekken.”

Bekijk de presentatie van het rapport tijdens het online event Data Portability in the Gig Economy:

Deel dit artikel
Dit artikel is 753 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter