Nieuws


17 augustus 2021

De ThuiswerkTech wereld volgens eFounders


Thuiswerken is onlosmakelijk verbonden met het nieuwe normaal. Of het kabinet het nu aanraadt of niet: veel organisaties en werkenden zijn de voordelen van thuiswerken al gaan inzien en willen niet anders. Alleen: met welke software doe je dat het best?

Categorie: HRTech selecteren
Geschreven door: HRTech Redactie

Voor het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt, ondernemers, organisaties en werkenden heeft de pandemie een nieuwe werkelijkheid doen ontstaan. Een werkelijkheid die vraagt om aanpassing. Aanpassing aan de constant veranderende omstandigheden waarin wij ons werk doen en aanpassing aan de nieuwe technologie die we nodig hebben om ons werk te kunnen doen. Thuiswerken is een blijvertje, dat zien zo goed als alle managers tegenwoordig wel. Maar hoe zorg je ervoor dat, ook als werkenden vanuit huis werken, alles op rolletjes blijft draaien?

eFOunders map

De website eFounders heeft in kaart gebracht hoe bedrijven met software en tech bijdragen aan de nieuwe technologie die thuiswerken ondersteunt. Dat doen ze op basis van drie categorieën, waarbij per categorie wordt gekeken naar hoe thuiswerken de manier waarop we werken heeft veranderd:

  1. Intern: Samenwerking en management van teams

In deze eerste categorie wordt gekeken naar hoe het thuiswerken gevolgen heeft voor de manier waarop werkenden communiceren, creëren, brainstormen en anderen aansturen. Dit schept tal van mogelijkheden voor tools die een betere samenwerking bevorderen en een betere communicatie mogelijk maken. Het biedt ook kansen voor tools waarmee managers contact kunnen houden met hun teams.

  1. Extern: Samenwerking met klanten en aandeelhouders

Ook processen buiten de organisatie zijn aanzienlijk veranderd tijdens de pandemie. Waar men voor de pandemie sterk afhankelijk van persoonlijke vergaderingen om deals te sluiten en kandidaten te strikken, van persoonlijke evenementen voor de netwerken tot kantoortelefoons die klantenondersteuning te bieden. Juist door het thuiswerken is, met de juiste technologie, een betere samenwerking met de aandeelhouders mogelijk. Welke technologie dat is, lees je bij deze categorie.

  1. Wereldwijd: de rol van de organisatie & de arbeidsmarkt als geheel

De rol van de organisatie en de arbeidsmarkt als geheel zijn aan het veranderen door de pandemie. Nu de grenzen tussen werk en privé vervagen, hebben bedrijven nieuwe verantwoordelijkheden om hun werkenden zowel on- als offline veilig en gezond te houden. Nu werkenden hebben kunnen proeven van meer flexibiliteit, zoeken ze meer onafhankelijkheid. En nu kantoren (veel) minder aantrekkelijk worden, verandert ook de digitale infrastructuur. In deze categorie lees je over hoe de juiste technologie daarvoor kan worden toegepast.

Onder alle hoofdcategorieën zijn er subcategorieën, die specifieker laten zien welke bedrijven de tools creëren om goed op afstand te kunnen werken. We lichten er vier subcategorieën uit.

  • Betrokkenheid

Als je samen op kantoor zit, kan een manager makkelijker voortgang bijhouden en complimenten geven. Op afstand wordt het lastiger om feedback en erkenning te geven, maar dankzij tools als Kona, Officevibe, Gather, Pyn, Culture Amp, en Jubiwee kan het wel. Er worden tegenwoordig veel eisen aan dergelijke tech gesteld: ze moeten betrokkenheid en productiviteit van nieuwe werknemers te stimuleren, zorgen voor meer samenwerking, en iedereen, van HR tot IT, te betrekken. Teambuilding wordt ook steeds meer een aandachtspunt voor organisaties en tools als Wavy, Thriver, of Jurnee springen in dat gat.

  • Wereldwijde werving

Om toegang te krijgen tot het beste talent, willen en kunnen organisaties nu overal ter wereld werkenden werven, met tools die hen helpen navigeren door de regelgeving, wetten en praktische aspecten van elk land. De markt voor tools die dit aanpakken groeit ongelooflijk snel, met software als Deel, Remote, Jobbatical, WorkMotion, en Omnipresent.

  • Bedrijfscultuur

Het behouden van talent via het aanbieden van extraatjes, het verbeteren van de sfeer via een tafeltennistafel of Playstation: via thuiswerken wordt het lastiger, al helemaal als men met flexibele krachten werkt. Fleex, Firstbase of Hofy helpen organisaties zulke geweldige extraatjes te bieden en bedrijfscultuur over te dragen. Het zorgen voor de gezondheid van werkenden is ook een extra belangrijke verantwoordelijkheid geworden. Door thuiswerken zijn de grenzen tussen werk en privé immers vervaagd, wat het risico op een burn-out verhoogd. Dankzij Moka.care in Europa, Talkspace, Modern Health of Lyra Health in de VS hebben organisaties meer mogelijkheden om deze nieuwe problemen aan te pakken.

  • Freelancing

Freelancen was al populair voor de pandemie, maar de opmars gaat nu nog sneller nu de voordelen van een kantoorbaan zijn verdwenen. Dankzij speciale marktplaatsen kunnen freelancer zich in de etalage zetten, met het bekende Fiverr & Upwork, het meer exclusieve Toptal, en het meer gespecialiseerde Gigster, Comet, en Turing.

Deel dit artikel
Dit artikel is 487 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter