Nieuws


3 juni 2021

Organiseer HR voor alle ‘Humans’ in de organisatie


Gister verscheen het nieuwe rapport ‘Aanbieders van Integraal Talentbeheer (ITB) in Nederland en België” van Mark Bassie en Marleen Deleu. Het is een rapport voor organisaties die iedereen die voor ze werkt, inclusief tijdelijke, externe medewerkers, zo gelijk mogelijk willen behandelen. Bij deze voor velen nieuwe aanpak kun je zowel op proces als technisch gebied ondersteuning inschakelen.

Categorie: Onderzoek, Recruitment flex, Recruitment, Employer Branding, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

ITB-2021-3d-newIntegraal Talentbeheer?

Dat is het zoveel mogelijk gelijk omgaan met alle werkenden in de organisatie. In het rapport wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillende terminologie, met synoniemen voor ITB als TTM, Total Talent Management en TWM, Total Workforce Management, die nu in de markt wordt gebruikt om deze nieuwe ontwikkeling te duiden. Het rapport beschrijft ook waarom deze ontwikkeling nu meer zichtbaar wordt, zoals de noodzaak om zelf als organisatie meer ‘agile’ te organiseren en de veranderde visie die de werkende populatie heeft over werken.

Een geheel nieuw rapport

In deze serie verschenen eerder rapporten over RPO, MSP, VMS en anderen. Dit ITB rapport is een heel nieuw onderzoek. De coronacrisis versnelt meerdere trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Aanbieders van HR-diensten en HR-technologie spelen hier op in. En het gaat hard! Reden waarom in het voorjaar van 2021 dit onderzoek is uitgevoerd, naar het voorkomen van een geïntegreerd aanbod van HR-diensten en HR-systemen die veel als losstaand werden gezien.

Ruim 20 aanbieders van deze geïntegreerde HR-dienstverlening en HR-systemen die zich aanbieden in Nederland en/of België, werden uitgenodigd om aan het onderzoek deel te nemen. Hiervan waren er 12 bedrijven bereid en in staat om tijdig onze vragenlijsten in te vullen. Enkele van de aangeschreven bedrijven gaven te kennen nog niet klaar te zijn voor een geïntegreerd aanbod en deden om deze reden niet mee. De markt is dus nog volop in ontwikkeling en het mag duidelijk zijn dat niet elke aanbieder even ver is op dit moment of de ambitie heeft deze kant uit te gaan.

Technologie voor ITB

In het rapport wordt duidelijk dat ook veel #HRTech nog niet klaar is voor ITB. De aanbieders gebruiken vaak meerdere tools om de ITB processen te ondersteunen. Het VMS, Vendor Management System, en het ATS, Applicant Tracking System, verschillen behoorlijk in gebruik, waarbij de eerste vooral het administratieve leveranciers en klant proces ondersteunt en de ander veel meer op Candidate Experience focust.

In een apart hoofdstuk geeft #HRTech Expert Mark van Assema zijn visie op ‘Hoe maak je technologie ITB-bestendig’. Zo is een centrale administratie van alle werkenden met een ‘personeelsnummer voor het leven’ een cruciaal uitgangspunt. Ook wordt het concept Talentpools in breder ITB perspectief geplaatst en zie je hoe je een VMS goed kunt koppelen aan je interne inkoop, finance en HR tooling.

ConnectedVMS

Toekomst visies rond ITB

Juist omdat een ITB aanpak vrij nieuw is wordt in het rapport ook gevraagd naar de toekomstvisies van de deelnemers. Daarin zie je veranderingen terug komen die vaak bij HR al plaatsvinden en dus mooi gecombineerd kunnen worden, zoals losdenken van functies naar taken en rollen, een focus op skills van werkenden en het dichten van de skills-gap en het opzetten van een ITB/TTM technologie roadmap om alle beschikbare tools goed aan elkaar te koppelen.

Je kunt het rapport gratis downloaden.

Deel dit artikel
Dit artikel is 916 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter