Nieuws


11 juni 2021

Herstel van de pandemie betekent veranderingen op de werkvloer


Beperkingen worden versoepeld, grenzen gaan weer open, de economie trekt weer aan, kortom: het einde van de pandemie lijkt in zicht. We hebben regelmatig geschreven over de effecten van de pandemie op de werkvloer, maar hoe gaan organisaties er ná de pandemie uitzien? HR-expert Josh Bersin blikt vooruit op zijn blog.

Categorie: Bersin, Talent Journey, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

Herstel-van-de-pandemie-betekent-veranderingen-op-de-werkvloer

Photo by Vadim Sherbakov on Unsplash

Thuiswerken, zoomen, slacken, Teams, mute: het zijn termen die de verhouding tussen pandemie en werk goed weergeven. Er is veel veranderd in korte tijd, maar er gaat nog meer veranderen. En in een nog hoger tempo. Tenminste, dat is de mening van Josh Bersin, HR expert, die op zijn blog een inkijkje geeft in wat hij “een storm” aan veranderingen als gevolg van het mondiale herstel noemt.

De economie, lonen en inflatie

Alles wijst erop dat de economie weer aan het aantrekken is en dat zal zorgen voor uitdagingen, met name op het gebied van werving. Als een economie groeit, groeien organisaties. En waar organisaties groeien zijn werkenden nodig. Tegelijkertijd zullen werkzoekenden en talenten hogere salarissen vragen door looninflatie. Hoe meer kansen er zijn, hoe meer eisen een werkende kan stellen. Het is dan ook belangrijk dat je naast een goed salaris andere voordelen biedt. Zoals Bersin schrijft: “Employment Value Proposition (vaak de "Deal" genoemd die je werkenden aanbiedt) zal de komende jaren enorm belangrijk worden. Mensen zullen vaker van baan veranderen en dit betekent dat je algemene EVP ervoor zal zorgen dat ze blijven.”

“Plattere” organisaties

Organisaties veranderen, iets wat overigens al voor de pandemie gaande was. Er wordt meer gebruik gemaakt van experts uit het netwerk van managers en werkenden, organisaties worden minder hiërarchisch en zodoende “platter” qua structuur. Grote techbedrijven stappen hier ook op over, schrijft Bersin, en gaan meer in een dynamische projectstructuur werken in plaats van de traditionele, afgekaderde bedrijfsstructuur. Voor de HR betekent dit dat zij moeten gaan werken aan een structuur die cross-functionaliteit stimuleert. De rol van HR Tech hierin is essentieel: bijvoorbeeld voor het samenwerken tussen mensen die samen naar een doel toe werken.

SkillsTech en AI Mainstream

“Deze technologieën veranderen alles wat we doen als HR-professionals”, schrijft Bersin Hij spreekt van een ontwrichtende revolutie die de rol van managers en HR meer zal veranderen dan we denken. Aankomende nieuwe systemen van Oracle, Workday, Cornerstone en SAP (komt eraan) gaan er volgens Bersin voor zorgen dat zowel SkillsTech als Al een geïntegreerd onderdeel van iedere organisatie worden. Daarnaast wordt Lamda genoemd, een conversatietechnologie, die wordt gezien als een grote stap voorwaarts in automatische taalverwerking. Een kerntak van AI die invloed heeft op bijna alles wat er binnen een organisatie gebeurt en waar we dus nog veel meer over gaan horen.

Marktplaatsmodellen voor intern talent

Marktplaatsen voor talent, zowel extern als intern, zijn meer dan software. Door de pandemie zijn organisaties intern gaan schuiven met werkenden en dankzij de nieuwe organisatiestructuur (de “plattere” organisaties, zie hierboven) worden loopbanen een stuk dynamischer. De nieuwe marktplaatsmodellen zullen de evaluatiegesprekken binnen managementslagen vervangen, voorspelt Bersin, aangezien software meer inzicht kan verschaffen in de prestaties, productiviteit en reputatie van werkenden.

Dossier: Talent Marketplace
Alle relevante informatie rond het concept 'De Talent Marketplace': artikelen, aanbieders, debinars en onze Talent Marketplace experts.

Samenwerkingstechnologie

Door het thuiswerken en de nieuwe manieren van samenwerken is de technologie die daarbij hoort ook belangrijker geworden. De tools die men tegenwoordig kan gebruiken zijn verbazingwekkend. Bersin stipt Microsoft Viva aan, en verwacht dat Google Workspace, Facebook, Webex (Cisco), en zelfs Slack zich meer gaan bezighouden met de ervaring van werkenden zoals Microsoft Viva dat al doet. De hele markt voor HR-tools verschuift, en organisaties worden gedwongen om technologie vanuit het perspectief van de werkende te bekijken om te zorgen dat iedereen zich op zijn of haar plek voelt.

De komende jaren zullen draaien om aanpassing in de HR. HR-managers moeten duizendpoten worden, of kameleons. Ze moeten de rol van technologie begrijpen en niet bang zijn zich aan te passen aan de nieuwe arbeidsmarkt, hybride werk en veranderende manier van werken. Dit betekent vooral dat men bij moet blijven.

Deel dit artikel
Dit artikel is 696 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter