Nieuws


22 februari 2021

Webinar - Trends in Total Talent Management


Tijdens de zesde webinarweek van ZiPconomy en Werf& was er met 25 webinars weer veel inspiratie op te halen over de wereld van recruitment, zowel voor vaste medewerkers als voor inhuur van externen. Erinne Baarslag en Mark van Assema bespraken in hun tweegesprek een zestal prikkelende stellingen met een andere kijk op TTM, Total Talent Management.

Categorie: Recruitment flex, Recruitment, Zelfstandigen/Flexwerkers, HRTech implementeren, Cultuur
Geschreven door: HRTech Redactie

Erinne_Mark

Trends rond inhuur, Total Talent Management & HRTech

Aan de hand van zes stellingen bespraken Erinne en Mark een aantal trends rond deze onderwerpen. Je kunt het webinar hier integraal terugzien (45 min.) of de samenvatting hieronder teruglezen.

Wat is de grootste disruptor in 2021

Met corona nog steeds aanwezig wordt ook dit jaar weer een bijzonder jaar. In het rijtje met 6 mogelijke verstoorders speelt Ecologie volgens de kijkers dit jaar geen enkele rol, helaas, maar dat zou wel eens de harde realiteit kunnen worden. De top 3 is:

 1. Economie, 45%
 2. Technologie, 26%
 3. Politiek, 16%

In een verkiezingsjaar staat politiek toch niet bovenaan, want men vind de economische situatie, wellicht met de hoop deze op te lossen met technologie, duidelijk belangrijker.

Minder inhuur?

De tweede stelling is gebaseerd op de voorspelling van Mark van eerder dit jaar. Hij ziet een trend in een revival van interne mobiliteit door corona, waar mensen van afdelingen zonder werk snel doorschoven naar afdelingen met veel werk. Meer interne flex dus en meer WFA, Work From Anywhere, waardoor medewerkers ook makkelijk privé en werk kunnen combineren. Echter uit deze stelling "Door meer remote werk en interne mobiliteit gaan organisaties werk flexibeler organiseren gaat de inhuur behoefte dalen" bleek uit de antwoorden dat de meeste kijkers nog geen impact van deze trend op een verlaging van inhuur zien:

 • Zeker niet: 52%
 • Misschien: 39%
 • Zeker: 9%

Diversiteit, Inclusiviteit en Contract types

De derde stelling die besproken werd ging over de thema's binnen het D&I, Diversiteit & Inclusiviteit, en welke daarin het belangrijkste is in het kader van TTM:

 • Leeftijd: 33%
 • Gender en Ras/nationaliteit: beide 27%
 • Contract type: 13%

Of we hieruit concluderen dat contract types amper een thema zijn in het D&I onderwerp is misschien te snel, maar in ieder geval minder belangrijk dan nog steeds leeftijd (een taboe dat deze recruiter van Hornbach weer eens ter discussie stelt)

SkillsBron: Josh Bersin

Verdrijft skills matching het CV?

Op alle #HRTech fronten zien we een sterke opkomst rond skills management en skills matching, van extern recruitment tot interne mobiliteit, opleidingen en prestatie management. Het wordt de rode draad die alle onderdelen van Talent Management aan elkaar gaat rijgen en daarmee het CV gaat vervangen. Maar wie kan er het minst goed los komen van traditionele functies en CV’s?

 • Overheid / vakbonden: 55%
 • Organisaties: 35%
 • HRTech tools als het ATS en VMS: 6%
 • Kandidaat: 3%

Een heldere boodschap: kandidaten willen wel, de #HRTech staat niet in de weg en maakt dit vandaag al mogelijk. Het zijn organisaties zelf en vooral de overheid en vakbonden die de oude manier van denken in stand houden.

De politieke hobbels bergen die TTM tegenhouden

Doorgaand op die overheid en politiek blijken de kijkers en presentatoren het redelijk met elkaar eens te zijn, hoewel een kwart toch optimistisch is. In het onderzoek 'Trends rond inhuur externen' dat in het ochtend webinar van ZiPconomy, Harvey Nash en Universiteit Tilburg, besproken werd, blijkt dat TTM, Total Talent Management, nog steeds voor veel organisaties een toekomstdroom is. In 2015 gaf 10% van de ondervraagden aan op een volwassen TTM niveau te zitten, nu 6 jaar later is dat pas 13%. Het gaat dus niet erg snel. Dus loopt TTM in Nederland vast vanwege een gebrek aan visie op werk in de politiek en wetgeving? 

 • Ja, klopt: 58%
 • Niet alleen in NL, maar ook in landen om ons heen: 19%
 • Duurt even, maar komt goed: 23%

Extended EnterpriseDe 'extended enterprise' uit het boek Mis geen talent van Marleen Deleu en Mark van Assema

Weinig TTM, wel meer TTA

De presentatoren zien wel al een aantal jaar veel stappen in TTA, Total Talent Acquisition, waarin de instroom van vast en flex integraal wordt opgezet en waarbij de afdeling inkoop al veel beter samenwerkt met HR dan 5 jaar geleden. Als we naast de politieke kant dan kijken naar de organisatorische kant zien we vooral een gebrek aan visie op TTM bij organisaties, 66%. Deze conclusie is in lijn met wat de Erinne en Mark zelf zien. Zonder visie gaat er natuurlijk ook niet veel van de uitvoering terecht komen.

Aan de slag met TTM

Om concreet aan de slag te gaan eindigt het webinar met deze do's en dont's:

Do's:

 • Sta open voor alle vormen van talent
 • Kijk eerst naar je interne talent pool voor je naar buiten gaat
 • Strategische Workforce Planning op skills en expertise, niet functies

Dont's:

 • Denk niet vanuit je staf silo’s van Finance, HR en Inkoop; daar heeft de business geen boodschap aan
 • Denk voor invulling niet vanuit contractvormen: die zijn volgend, niet leidend 

MisGeenTalentOmslag_200207Daarbij maak je een plan door te inventariseren welke talentgroepen, vorm van verbintenissen en werkprocessen er zijn, hoe je de financiële elementen kan koppelen en welke technologie je erbij kan gebruiken. Voor dat plan zoek je medestanders door de verwachtingen van de markt, de behoefte van de interne klant en de ambitie & strategie te bepalen.

Wil je meer weten hoe je voor jullie organisatie een visie op TTM kan ontwikkelen mail dan Mark om met webinarweek korting het boek Mis geen talent te bestellen.

 

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 1030 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter