Nieuws


2 november 2020

Platforms om arbeidsmobiliteit te faciliteren


De deeleconomie en de bijbehorende platforms zoals Airbnb en Uber zorgen ook op de arbeidsmarkt voor grote veranderingen. Er ontstaan steeds meer platforms waar organisaties en medewerkers zelf actief kunnen werken aan hun positie op de arbeidsmarkt.

Categorie: Recruitment flex, Recruitment, Zelfstandigen/Flexwerkers, Talent Journey
Geschreven door: HRTech Redactie

Platforms-om-arbeidsmobiliteit-te-faciliteren

Jobsurfing

Jobsurfing is een algemeen mobiliteitsplatform dat studenten en werkenden eerst een motivatie-scan laat maken. Op basis van hun kwaliteiten worden ze vervolgens gematcht op vacatures. Vooral voor de groep werkenden biedt het flexibele vormen van mobiliteit omdat het platform collegiaal uitlenen faciliteert. Bedrijven zetten hun vraag naar tijdelijk personeel uit op het platform. Medewerkers kunnen aangeven dat ze tijdelijk op zoek zijn naar ander werk of een project. Zo kunnen zij nieuwe kennis opdoen en eens bij andere bedrijven in de keuken kijken zonder dat zij hun zekerheid verliezen. Je betaalt niet voor het gebruik van het platform maar er wordt €1,- per gewerkt uur in rekening gebracht.

HalloWerk

HalloWerk is een initiatief van de gemeente Den Haag en Rotterdam. Het is een matchingsplatform dat werkzoekenden van gemeenten en werkgevers direct met elkaar in contact brengt. Werkzoekenden (mensen die op dit moment een uitkering krijgen) maken zelf een profiel aan (zelfservice) of krijgen hulp van een contactpersoon van de gemeente. Werkgevers in de regio’s Rijnmond en Haaglanden kunnen hun vacatures plaatsen op het platform (dat werkzoekenden en vacatures automatisch matcht), of ze kunnen zelf actief op zoek naar potentiële nieuwe werknemers. Er loopt op dit moment ook een pilot in Amsterdam.

Bedrijven Voor Elkaar

Bedrijven Voor Elkaar is een initiatief van 3 ondernemers uit Brabant die zelf moeite hadden om geschikt personeel te vinden en geen hoog tarief aan een uitzendbureau wilden betalen. Hun platform richt zich op het collegiaal uitlenen tussen bedrijven. ZZP’ers en stagiaires kunnen zich ook aanmelden. Aan het platform hangen verder geen andere diensten of producten. Het gebruik van het platform is gratis, bij een match wordt 3% van het uurloon gerekend als servicekosten.

ACE Integraal Netwerk

Het ACE Integraal Netwerk is een onafhankelijk en intersectoraal HR-platform in de regio Rijnmond/Drechtsteden. Hierin werken bedrijven en organisaties uit diverse sectoren, dienstverleners, overheid en onderwijs samen op het gebied van arbeidsmobiliteit en HR-beleid. Doel is het verhogen van het bedrijfsresultaat en de bedrijfskwaliteit door uitwisseling van werknemers, vacatures, kennis, ideeën en ervaring.

Op het online congres Arbeidsmobiliteit - van werk naar werk tijdens corona op 11 november legt Andreas van den Goorbergh van ACE uit welke praktische tools je kunt gebruiken met de nadruk op concrete resultaten.

Alle HRTech aanbieders op een rij
Ben jij op zoek naar passenden en innovatieve #HRTech oplossingen? Gebruik dan onze HRTech Arena. Hierin vind je alle aanbieders per domein.

Interne mobiliteit

Er komt steeds meer vraag naar interne mobiliteitsoplossingen. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en hoe bind je ze langer aan je organisatie? Steeds meer partijen richten zich op deze markt en ontwikkelen platforms die deze interne mobiliteit kunnen ondersteunen. Schneider Electric is één van de meest vergevorderde organisaties die hier mee bezig is. Hun platform, Open Talent Market, ontsluit niet alleen interne vacatures maar ook (parttime) projecten, mentoren en trainingsmogelijkheden. Het platform gebruikt artificial intelligence om de behoeften van de organisatie en de behoeften van medewerkers te matchen. Beleid, hiërarchische verhoudingen of vastgelegde carrière paden zijn niet langer leiden. Medewerkers worden zelf verantwoordelijk voor hun carrière. Dit betekent naast het bouwen van een ingewikkeld platform vooral ook een cultuuromslag.

Hoewel er nog steeds veel nieuwe (IT) spelers op de markt verschijnen die investeren in oplossingen voor zowel interne als externe mobiliteit, sneuvelen er ook genoeg. Naast technische issues heb je ook te maken met juridische issues (Wie betaalt? Wie is verantwoordelijk? Hoe worden rechten en plichten vastgelegd?). De grootste hobbel die genomen moet worden ligt misschien wel in de cultuur. Zijn organisaties echt klaar om te werken in een open economie? Of op kleinere schaal, zijn managers er klaar voor om hun medewerkers uit te lenen of los te laten voor het grotere belang?

Debinarweek 23 - 26 november 2020
Tijdens de debinarweek van #HRTech Review komt er volop HRTech voor arbeidsmobiliteit voorbij in de demo's van onze partners.

Dit artikel is geschreven door Baukelien van Minnen en eerder verschenen op HRPraktijk. Baukelien is na tien jaar als recruiter en in verschillende managementfuncties in de recruitmentbranche te hebben gewerkt, in 2010 voor zichzelf begonnen. Ze is trainer en aanjager aan de Academy for Recruitment en adviseert en traint organisaties op het gebied van branding, recruitment en arbeidsmarktcommunicatie. Daarnaast leidt ze outplacementtrajecten en leert ze medewerkers om zelf regie te nemen over hun loopbaan. Ze is gefascineerd door (en schrijft over) het ontwikkelen van medewerkers en hoe organisaties mee kunnen ademen met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en op de afzetmarkten.

Deel dit artikel
Dit artikel is 798 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter