Nieuws


13 oktober 2020

Mis geen talent: kies voor Integrale Talent Werving


Werk jij met freelancers en ZZP-ers in jouw organisatie? Dan ben je niet de enige. Waar we een aantal jaren geleden nog spraken over de flexibele schil, kunnen we tegenwoordig beter spreken over de flexibele kern. Elke organisatie wordt in meer of mindere mate ondersteund door freelancers. Hoe bereik je deze groep via je recruitment strategie? #HRTech Review zocht het voor je uit.

Categorie: Recruitment flex, Recruitment, Talent Journey, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

Mis-geen-talent-kies-voor-integrale-talent-werving

Flex is core business geworden. Waar freelancers voorheen kleine klusjes uitvoerden waar vaste medewerkers geen tijd voor hadden, zijn zij nu zelf volwaardige medewerkers geworden. Freelancers vormen een essentieel onderdeel van vrijwel elke organisatie.

Zonder flex geen groei

Regelmatig bezitten freelancers vaardigheden en expertise die niemand anders in huis heeft. In moderne organisaties werken medewerkers vaak in netwerken van interne en externe specialisten aan projecten. Zonder freelancers zijn deze netwerken niet compleet, met name actuele IT vaardigheden zijn onmisbaar en ontzettend gewild. Ook op directieniveau krijgt de freelancer nu volop aandacht. Een recent rapport van Deloitte (Global Human Capital Trends, 2019) stelt zelfs dat ‘managing alternative workforces will become essential to business growth’. Zonder flex geen groei dus.

Het laatste #HRTech nieuws in je inbox?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het whitepaper: Hoe kies je de best passende tool uit de zee van #HRTech aanbieders?

Frisse blik op recruitment: Direct Sourcing

Deze nieuwe realiteit daagt ons uit om met een frisse blik naar recruitment te kijken. Want we zoeken anno 2020 niet alleen vaste medewerkers voor 36 uur per week, maar ook bevlogen professionals die hun kennis en kunde komen brengen als je het nodig hebt: freelancers. Hoe vind je die? Via via, of liever op een structurele manier? Veel organisaties kiezen voor Direct Sourcing. Ze maken gebruik van platformen die werkgevers en freelancers rechtstreeks met elkaar in verbinding brengen. Populaire sites als Temper en Jellow zijn hier voorbeelden van. Zij bieden zelfs meer dan alleen het recruitment proces, ook talentpooling, project management en de financiële afhandeling worden online aangeboden.

Integratie vast & flex

Maar natuurlijk kunnen organisaties ook rechtstreeks freelancers werven. Op de ‘werken bij’ pagina van de NS kun je als werkzoekende precies aangeven naar welk type werk en contract je op zoek bent. Geïnteresseerd talent, vast of flex, komt zo direct binnen bij de bron. Waarom zou je je vacaturepagina enkel richten op het recruiten van vaste medewerkers? Je mist dan een volwaardige groep medewerkers die veel voor je kunnen betekenen. Een integratie van vast & flex is de toekomst. Integrale Talent Werving: een geïntegreerde benadering van recruitment, gericht op al het werkzoekende talent. Waarbij je focust op de persoon en elke contractvorm mogelijk is.

Hoe kan het recruitment proces van Integrale Talent Werving eruitzien?

Hier zie je een blauwdruk van het proces van Integrale Talent Werving, zoals wij dat voor ons zien binnen #HRTech Review. Hierin komt zowel het recruitment van externe kandidaten (external jobmarket - vast en flex) als dat van interne kandidaten aan bod (internal jobmarket). Alle beschikbare tools zijn per markt in kaart gebracht.

Integrale-talent-werving-HRTech-Review

Hoe kan de technologie je helpen?

Er zijn volop tools om je te ondersteunen in het proces van Integrale Talent Werving, maar je hebt wel een combinatie van meerder tools nodig. Voor de external jobmarket bestaan er diverse technologische hulpmiddelen om je eenvoudig in contact te brengen met freelancers. Bijvoorbeeld de eerder genoemde Freelance Management Systems (FMS, de full-service platforms Temper en Jellow). Daarnaast bestaan er ook Freelance Self-Service tools. Dit zijn online, remote platforms (bijvoorbeeld TopTal of Upwork) die een compactere dienstverlening bieden. Je kunt hier bijvoorbeeld de diensten van een freelancer per uur afrekenen. Collaboration tools richten zich juist weer op intensievere online samenwerking (bijvoorbeeld Part-Up, SpeakAp, Flex-appeal, Plek, Wyzetalk). Daarnaast ben je misschien bekend met VMS (een Vendor Management Systeem). Je maakt dan gebruik van een platform waar leveranciers als detacheringsbureaus en andere bemiddelaars hun flexwerkers kunnen aanbieden.

Talent Marketplace tools tenslotte zijn gericht op de internal jobmarket. Het ATS wordt hierbij gecombineerd met talentpool matching skills voor een optimale doorstroom van talent (bijvoorbeeld Fuel50, Gloat, 365talents).

Ook low-code en no-code tools worden populair. Dit zijn tools waar met minimale codering een eigen applicatie op maat kan worden gebouwd. Voorbeelden van low-code systemen zijn Mendix, OutSystems en Omnimap. No-code koppelingen maak je bijvoorbeeld met Zapier of Jitterbit. Hiermee kun je als recruiter zelf interfaces maken tussen bijvoorbeeld je ATS en een assessment of survey tool.

Welke tools gebruiken recruiters om met talent in contact te komen?

Dat vroegen we aan zo’n 50 flex ondernemers tijdens het FlexEvent in september 2020. In onderstaand schema zie je de resultaten:

Welke-tools-gebruiken-recruiters-om-met-talent-in-contact-te-komen-HRTech-Review

Met name CRM/talentpools, matching tools en ATS zijn populair als basis tooling. Daarbij worden vaak social media automation, marketing/campaign automation en recruitment analytics toegevoegd. Ook online assessments, referrals en video worden regelmatig ingezet. Een voicebot, zoals Tengai, zet niemand in, maar wat niet is, kan uiteraard nog komen.

Veel potentie voor Integrale Talent Werving & technologie

Het inzetten van moderne technologie in het proces van Integrale Talent Werving biedt recruiters ontzettend veel kansen. Benut jij deze kansen al? Of wil je hier graag meer informatie over? Met alle plezier delen we onze kennis over dit onderwerp. Download hier het whitepaper ‘Total Talent Acquisition Architecture’ en lees alles over de technologie rondom Integrale Talent Werving.

Mis-geen-talentJe kunt daarnaast ook het boek ‘Mis geen talent’ van Marleen Deleu en Mark van Assema bestellen. Dit boek geeft directies en HR-managers een visie hoe om te gaan met elke beschikbare vorm van talent in de nieuwe realiteit van werk. Het goede nieuws is dat de verschillen tussen vaste en flexibele talenten helemaal niet zo groot zijn en dat veel processen en technologie makkelijk gelijk getrokken kunnen worden.

Bestel het boek als hardcopy of e-book >>

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 761 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter