Nieuws


21 oktober 2020

De wie, wat en hoe van Digital Adoption Solutions


Als er een ding is waar de meeste HR managers inmiddels wel van overtuigd zijn, is het dat technologie de toekomst heeft in onze sector. Om ervoor te zorgen dat we tools, software en technologie naadloos inpassen in de dagelijkse gang van zaken en dat iedereen er snel aan went, zijn er Digital Adoption Solutions (DAS).

Categorie: HRTech Taal, HRTech implementeren
Geschreven door: HRTech Redactie

De stap na de implementatie; gebruikers trainen

Kijkend naar de toekomst, analyseren HR Tech managers eerst de “wat”. Wat voor technologie, wat voor tools, wat voor software. Met welke tech gaan zij hun bedrijf klaar maken voor de komende jaren. Maar een vraag waar veel managers vervolgens het hoofd over breken, is de “hoe”. Hoe gaan ze dit inpassen in het bedrijf? Hoe zorgen ze ervoor dat iedereen ziet wat de meerwaarde is van deze tech en dat het ook echt winst oplevert? Hoe gaan ze dit aanpakken?

Real-time digitale training

HRTech zou HRTech niet zijn als de oplossing voor dit probleem ook in de technologie gezocht moet worden.

Digital Adoption Solutions (DAS) richten zich op het helpen van bedrijven bij het inpassen van tools in de verschillende processen van de organisatie.

Het DAS begeleidt werknemers door wat altijd een lastig gewenningsproces is met nieuwe tools. In plaats van vooraf uitgebreid trainingen organiseren wordt met nieuwe tools leren werken zo veel meer learning on the job. Dus met zo’n DAS kunnen bedrijven kosten en tijd besparen, en tegelijkertijd het potentieel van nieuwe digitale tools maximaliseren.

Eigenlijk zijn DAS een logische stap voor zowel bedrijven als HR managers die nieuwe software aankondigen. Want hoewel de beloftes van HRTech altijd buiten kijf staan, is het de inpassing van deze tech in het dagelijks werk die vaak vragen oproept. Door een DAS-laag over nieuwe tools heen te leggen, word je er gelijk doorheen gegidst en gaat het gewenningsproces veel sneller.

De-wie-wat-en-hoe-van-digital-adoption-solutions
De helpteksten van het DAS verschijnen precies op de juiste plek van de pagina in de applicatie waar je bent.


Voorbeelden van zo’n DAS zijn tts, AppLearn, Whatfix en WalkMe. Deze technologie is nog redelijk nieuw en dus is het wel zaak goed te onderzoeken of het kan werken bovenop de tools die je in huis hebt of krijgt. Sommige van deze werken alleen met specifieke HRTech, vaak de grote suites als Talentsoft, Cornerstone, SAP, ServiceNow en Workday, met een soort plugin. De nieuwste DAS tools werken platform onafhankelijk en kunnen over alle platformen heen gebruikt worden. Bekijk hier een complete lijst van voorlopende DAS platforms in de VS.

Implementatie uit handen?
Ben jij op zoek naar een partij die je kan helpen bij het implementeren van HRTech tools? In de consultancygids vind je deze partijen op een rij.

Traditionele gebruikerstraining of digitaal?

De waarde van zulke software kan niet onderschat worden. Traditionele, vaak klassikale, trainingen vlak voor de go-live van een nieuwe HRTech tool blijven vaak beperkt ‘hangen’ en vragen een groot conceptueel vermogen van de gebruiker. De echte vragen komen vaak pas bij het gaan gebruiken van die nieuwe tools.

Bedrijven zijn vaak enorme bedragen en veel tijd kwijt in het implementeren van software en vaak blijkt dat een groot deel van de werknemers daarna niet weet hoe ze bepaalde tools moeten gebruiken. Je kunt beter vooraf een deel van het budget reserveren voor een DAS oplossing, om te voorkomen dat de andere tools niet gebruikt gaan worden. Daarnaast scheelt het ook bij het inwerken van nieuwe werkenden: die hoeven geen dagenlange training te doorlopen, maar kunnen gelijk aan de slag, daarbij ondersteund door de software van DAS.

Voor een uitgebreid voorbeeld van de werking van zo’n DAS kun je dit filmpje kijken van de toepassing van de DAS tool tts in een SAP Successfactors omgeving.

Deel dit artikel
Dit artikel is 534 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter