Nieuws


21 september 2020

Geen ontslagrondes nodig met Talent Marketplace tooling?


Voor de één betekent de pandemie een dip. Bij de ander was het nooit eerder zo druk. Maar bijna alle aanwezigen tijdens de #HRTech Community Meetup vinden relaties in deze tijd nóg belangrijker en zien de Talent Marketplace als meer dan een hype.

Categorie: HRTech Taal, #HRTech Review Community, Bersin, Talent Marketplace
Geschreven door: HRTech Redactie

klein_20200909_182921Voor alle aanwezige #HRTech communityleden is er nogal wat veranderd de afgelopen maanden. Er zijn veel positieve ontwikkelingen. Volgens Champal Gijzen, Picompany gaf de lockdown ruimte voor nieuwe kansen. “Eerst schiet iedereen in een kramp, vervolgens vallen veel barrières en bestaande patronen weg. We hadden ideeën die al een tijd op de plank lagen die nu eindelijk uitgevoerd konden worden.”

Ook bij Kirkman Company was het even schakelen. Joëlla Menken, Kirkman Company: “We zijn als consultants gewend om dingen te bedenken en te ontwerpen in ruimtes met elkaar en met post-its etc. Dat viel allemaal weg. We hebben snel een shift gemaakt. Het ophalen en delen van kennis met klanten gaat nu vooral digitaal en dat willen we vasthouden.” Kirkman lanceerde bovendien een online collaboration platform. Collega’s, klanten, leveranciers en business partners kunnen elkaar hier eenvoudig vinden en online samenwerken waardoor projecten gewoon door kunnen gaan. 

Vorige week woensdag 9 september kwam de #HRTech Community, op een veilige manier, samen in de tuin van Kirkman Company in Baarn. Er werd gesproken over business development in coronatijden en de Talent Marketplace.

Jaap Jan van Assen, eelloo, ervaart ook voordelen van die sterkere online samenwerking: “Door het videobellen praat je menselijker met elkaar. Je komt bovendien sneller tot de kern – als er een vraag is, kom je daar sneller achter.”

Opvallend maar misschien niet verrassend: sinds de lockdown zijn relaties nóg belangrijker geworden. Zeker driekwart van de aanwezigen merkt dat verder wordt gebouwd op bestaande relaties, minder op nieuwe relaties. Volgens Gijzen is tooling daarbij onmisbaar: “De tools geven zo veel inzichten en informatie, daar kun je in de relatie heel snel en makkelijk op inspelen. Die tooling is bovendien niet meer ingewikkeld of duur. Je kunt er morgen mee aan de slag.”

Talent Marketplace

Minder goed nieuws voor veel werkenden is dat er ook organisaties moeten reorganiseren, als ze dat niet al gedaan hebben. Toch hoeft dat niet altijd tot ontslagen te leiden. Vanuit het idee van de organisatie als ‘Talent Marketplace’ kun je werkenden die minder werk hebben juist inzetten op plekken in de organisatie waar wel werk is.

Daarvoor moet je volgens Saskia Kloostra, expert HRTech & Digitale transformatie, wel alle onzichtbare vaardigheden van werkenden zichtbaar maken. Driekwart van de aanwezigen is bezig zich daarop voor te bereiden.

Zo bedachten ze bij eelloo - nog voor de coronacrisis - een tool waarmee werkenden kunnen ontdekken in welke functies ze (naast hun huidige) hun vaardigheden nog meer kunnen inzetten. Van Assen: “Zo kan een logistiek medewerker bij Schiphol als zij-instromer in de zorg al vanaf het begin van zijn nieuwe loopbaan aan het bed staan. Dankzij de tool weet je welke vaardigheden hij of zij al in huis heeft.”

Tools voor Talent Management
Ben jij op zoek naar innovatieve HRTech oplossingen rond Talent Management? In de aanbiedersgids vind je alle informatie op een rijtje.

Geen carrières maar vaardigheden

Werkenden, op zoek naar nieuwe uitdagingen of kansen zoeken die nu nog vaak buiten de organisatie. Maar wie de organisatie als een Talent Marketplace ziet, ziet interne mobiliteit veel minder als het beklimmen van de carrièreladder en veel meer als het opdoen ‘ervaringen’ en ‘vaardigheden’. Door nieuwe projecten en ervaringen aan te gaan worden de mogelijkheden voor een werknemer veel ruimer, kan hij eindeloos blijven leren binnen het bedrijf en krijgt hij meer ‘ownership’ over zijn eigen ontwikkeling.

De Talent Marketplace volgens Josh Bershin

In de afgelopen tien jaar zijn veel organisaties ontregeld. Tesla ontregelde Ford. Paypal Visa en Amazon Wal-Mart. Belangrijkste motor achter die ontregelingen is ‘speed’. Nieuwkomers hebben het grote voordeel dat ze een nieuw idee snel kunnen testen en uitvoeren. Bestaande, gevestigde organisaties hebben gevestigde belangen. Voor een succesvolle organisatie is het heel lastig om de hele machine (vooral als deze nog prima draait) tot stilstand te brengen, tijd te nemen om na te denken en vervolgens een andere richting op te slaan. Volgens Josh Bersin is het probleem het geïnstitutionaliseerde management systeem met business units, leidinggevenden, beloningssystemen en functieprofielen. Goed voor schaalvergroting en groei, maar het staat de uitvoer van nieuwe ideeën in de weg.

Recruitment + Talent Management = Talent Marketplace

In onze HRTech Arena onderkennen we 3 hoofddomeinen, Recruitment, Core HR en Talent Management. HRTech is gegroeid vanuit Core Hr met de salaris- en personeelsadministratie. Toen kwamen er de eerste Recruitment systemen, de ATS-en, en de eerste Talent Management systemen, voor opleidingen en prestatie management.

Talent_MarketPlace_1

Alle domeinen breidden zich hierna uit met nieuwe tools, zoals ‘Search & Selection’ tools in Recruitment, Skills Management binnen Talent Management, maar ook met Onboarding, Collaboration (samenwerk) en Assessment tools die zowel voor Recruitment als Talent Management doeleinden worden ingezet.

Talent_MarketPlace_2

De volgende stap in HRTech tooling

De Talent Marketplace is de volgende stap in de reeds gestarte integratie tussen Recruitment en Talent Management. Onboarding wordt meer en meer ingezet voor Reboarding, zeker nu in corona tijden, en Offboarding. Waarbij een belangrijk element is toegevoegd met Talentpools, waar zowel interne, externe en net vertrokken kandidaten samenkomen en betrokken kunnen blijven.

Talent_MarketPlace_3

De Talent Marketplace biedt veel werkenden in deze tijd, meer dan ooit, nieuwe kansen bínnen de organisatie. Een organisatie hoeft minder mensen te ontslaan, werkenden kunnen hun vaardigheden inzetten dáár waar ze nodig zijn in de organisatie én kunnen tegelijk zelf groeien.

En doordat de aanwezige expertise en talent binnen organisaties, door middel van tooling en een nieuwe focus voor recruiters, zichtbaar wordt, kan de organisatie bovendien besparen op externe recruitment kosten. Grote kans dat de vaardigheden die je zoekt al in huis blijkt te hebben.

Deel dit artikel
Dit artikel is 563 keer gelezen.

Reacties

Reactie geplaatst:
06-10-20
Auteur naam:
Mark van Assema

Ha Cris,  Er zijn partijen die wel 'complete' talent marketplace oplossingen bieden, maar die zijn dan vaak alleen voor interne mobiliteit. Sommige suite spelers hebben dan ook nog een ATS voor instroom vast, maar inderdaad instroom van de external workforce is voor TM spelers een blinde vlek. De term 'gig work' komt wel langs, maar dan gaat het om interne gigs/klusjes/projecten, niet zoals sommige andere de 'gig economy' met klusplatformen noemen. In dit artikel nog meer hierover, inclusief welke spelers zoals Gloat hier gepositioneerd worden. https://www.hrtechreview.nl/2020/09/De-volgende-stap-in-Talent-Management-volgens-Bersin-is-de-Talent-Marketplace
Reactie geplaatst:
06-10-20
Auteur naam:
cris buningh

Prima en verhelderend artikel. Ik ben wel benieuwd hoe deTalent Market place technisch gerealiseerd wordt, is dat een composiet van veel deel apps?  Ik mis nog 2 zaken, dat zijn  1) Tools op het gebied van External workforce en Services mngt, meer dan alleen de talent pools.  2 Interne market places zoals Gloat, waar horen die bij?
 Laat een een reactie op dit artikel achter