Nieuws


25 augustus 2020

Wat is het antwoord van HR op een wereld vol ‘belevingen’?


De grootste HR transformatie is de steeds belangrijkere rol van technologie. Maar we zullen ons ook moeten richten op ‘Experience Design’. Dat vindt Josh Bersin, wereldwijd bekend analist en autoriteit op het gebied van human resources, talentontwikkeling en de toekomst van werk. “HR teams moeten ervaringen ontwerpen en leveren, net zoals we dat doen voor onze klanten.”

Categorie: Bersin, Talent Journey, Employer Branding
Geschreven door: HRTech Redactie

HR Transformation Bersin

“In meerdere opzichten gaat de HR-transformatie de richting op van software engineering.” Josh Bersin

De rol en functie van HR verandert

Wanneer een organisatie een nieuw HR-platform aanschaft, moet iedereen zich aanpassen aan nieuwe systemen, tools, portals en self-service mogelijkheden. Na verloop van tijd willen we natuurlijk steeds minder HR-administratie tools en juist tools die waarde toevoegen. Medewerkers krijgen dan geleidelijk aan meer directe toegang tot de informatie die ze nodig hebben. Het gevolg daarvan is dat rollen als  ‘HR-generalist’ en ‘HR-beheerder’ verdwijnen, en dat HR-afdelingen steeds meer agile worden en meer en meer gaan lijken op adviesorganisaties.

“HR als een agile veranderfunctie betekent een grote verschuiving.” Josh Bersin

HRTech the new way

In meerdere opzichten geloof ik dat HR-transformatie de richting van software consulting op gaat. En daarom zouden HR-teams zich moeten organiseren in kleine probleemgerichte teams, op een iteratieve manier oplossingen ontwerpen, kleine "minimaal haalbare producten" ontwikkelen in samenwerking met het bedrijf, en vervolgens deze oplossingen elke dag instrumenteren en verbeteren. Dat is iets compleet anders dan de traditionele watervalmethode waarmee vroeger software werd ontworpen. Daarnaast hebben we "Dev Ops" nodig, een concept uit de IT waarmee we door continue ontwikkeling (Development), analyse en iteratieve verbetering van ’de operatie (Operations) kunnen werken.

Whitepaper: Hoe kies je een tool?
Ben jij op zoek naar geschikte #HRTech tools, maar weet je niet waar te beginnen? Ontdek hoe je de juiste tool selecteert met dit whitepaper.

Alleen administratieve ondersteuning leveren is passé

Dit nieuwe idee, HR als een agile veranderfunctie, houdt een grote verschuiving in. HR als personeelsadministratie is verleden tijd. In plaats daarvan ligt de focus op dienstverlening, productontwerp, levering en data-gedreven verbetering. Wat is daarvoor nodig? Vooral het begrijpen waar gebruikers echt behoefte aan hebben en tot oplossingen komen die je in de markt kunt zetten, die je kunt verkopen.

UX principlesExperience Design!

Bersin gelooft dat de grootste verandering niet de steeds grotere rol van de technologie is, maar ook de noodzaak om ons te richten op "Experience Design", het ontwerpen van de beste Employee Experience. We kunnen niet langer HR beschouwen als een afdeling of functie die "programma's" levert, voor traineeships, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. We moeten "ervaringen" ontwerpen en leveren, net zoals we dat doen voor onze klanten. En dit nieuwe idee maakt dat HR anders georganiseerd moet worden. We moeten toe naar een andere manier van het ‘zelf bedenken van oplossingen’ en daartoe zou HR veel meer een doorlopend ontwerpproces van medewerkers- en leiderschapservaringen moeten zijn.

Bron: https://joshbersin.com/

Deel dit artikel
Dit artikel is 636 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter