Nieuws


17 augustus 2020

Oproep aan alle #HRTech gebruikers en aanbieders: weg met "master-slave", lang leve "source-target"


De invloed van de Black Lives Mattter-beweging is ook doorgedrongen in de HRTech-wereld. Diep doorgedrongen zelfs, tot in de technische architectuur. Daar waren termen als ‘master’ en ‘slave’ tot voor kort gemeengoed, ook in onze kennisbank en trainingen. De hoogste tijd om daarmee te stoppen en over te stappen naar betere terminologie.

Categorie: Recruitment flex, Recruitment, HR Administratie, Kennisbank, HRTech Taal, Techniek algemeen
Geschreven door: HRTech Redactie

IT-terminologie ‘master-slave’ niet meer van deze tijd

De termen ‘master’ en ‘slave’ werden gebruikt om de afhankelijkheid aan te geven tussen verschillende systemen. De ‘master’ communiceert gegevens naar alle ‘slaves’ die ermee verbonden zijn. Ook de term 'Master Data Management', die zorgt voor bewuste keuzes welk systeem de 'single source of truth' is voor specifieke gegevens, past hier niet meer in. Deze termen worden begrijpelijk genoeg geassocieerd met slavernij. Ook wij gebruikten die termen en met ons vele partijen in de #HRTech wereld.

Stap over naar "Source" en "Target"

SourceDataManagementSteeds meer organisaties kiezen ervoor om deze beladen termen in de technische achterkant van #HRTech niet meer te gebruiken en #HRTech Review gaat daar uiteraard in mee. Diverse toonaangevende bedrijven hebben deze zomer aangekondigd alternatieven te gebruiken voor de beladen termen. Zo stelt Apple voor om de woorden ‘primary’ en ‘secondary’ te gebruiken, ‘host’ en ‘client’ of ‘primary’ en ‘replica’. Besturingssysteem Linux laat ontwikkelaars zelf de gebruikte termen kiezen.

Wij kiezen voor het alternatief, dat goed aansluit bij het eerder genoemde uitgangspunt 'single source of truth' en spreken voortaan van ‘source’- en ‘target’-systemen en daarmee ook over Source Data Management''. Hierin geldt het principe dat slechts één systeem de 'bron' (single source of truth) kan zijn van bepaalde data. Als je bijvoorbeeld in vijf systemen de afdeling van een medewerker kunt aanpassen weet je zeker dat na een tijd deze data in al die systemen niet meer klopt. Door steeds voor iedere waarde één systeem als 'bron' te bestempelen en die in andere systemen te importeren middels een interface kun je dat probleem van dubbele data voorkomen.

Oproep aan alle #HRTech gebruikers en aanbieders

Het is een simpele actie en daarom haast geen reden om het niet te doen. De technische mensen binnen je organisatie gebruiken deze termen vaak onbewust, maar het is de hoogste tijd om daar maar eens bewust mee te stoppen. Zeker voor aanbieders kan het geen kwaad om eens de technische brochures en whitepapers over je producten te scannen op de oude terminologie en deze aan te passen.

Alle HRTech aanbieders op een rij
Ben jij op zoek naar passenden en innovatieve #HRTech oplossingen? Gebruik dan onze HRTech Arena. Hierin vind je alle aanbieders per domein.

De single source of truth in #HRTech

Omdat binnen HR steeds meer tools in gebruik zijn is het onvermijdelijk dat je de basisprincipes hiervan snapt. HRTech tools gaan namelijk pas echt efficiënt werken als ze op de juiste manier aan elkaar gekoppeld zijn. En hoewel technische koppelingen wel complex kunnen worden zijn die basis principes vrij eenvoudig:

  1. Tijdens de werving en selectie is het ATS de source van persoonsgegevens, bijvoorbeeld om die gegevens naar een assessment tool als target te sturen.
  2. Na de selectie gaan de persoonsgegevens naar de HR administratie tool en wordt dat, zolang de persoon voor je werkt, de source voor alle andere HRTech tools.
    • Hierin houdt je de functie, afdeling en manager informatie up to date, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor goedkeuring flows.

Uiteraard is er nog veel meer toe te lichten over dit concept. We werken aan een whitepaper over de technische inrichting principes van HRTech tools. Als je alvast een vraag hebt kun je die sturen, dat helpt ons ook het whitepaper vorm te geven.

Deel dit artikel
Dit artikel is 785 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter