Nieuws


4 augustus 2020

9 ontwerpvragen voor je digitale (HR) transformatie van McKinsey


Zeggen dat technologie de wereld heeft veranderd is een understatement. De impact van de digitale ontwikkeling op onze economie, op de arbeidsmarkt en ons dagelijks leven is onnoemelijk groot. Toch zijn er veel organisaties die nog niet echt optimaal profiteren van de kansen die een digitale transformatie biedt, blijkt uit een artikel door McKinsey.

Categorie: Onderzoek, HRTech implementeren, Cultuur
Geschreven door: HRTech Redactie

jakob-owens-WUmb_eBrpjs-unsplashTechnologie speelt zo’n belangrijke rol in onze maatschappij dat het niet raar is dat we gehele organisaties erop inrichten. Zo’n digitale transformatie is essentieel, iets wat leidinggevenden volgens een onderzoek door McKinsey zelf ook zien. 93 procent van de ondervraagde leidinggevenden zei toen dat digitalisering van hun organisatie essentieel is om hun strategische doelen te bereiken.

De digitale snelweg

Toch blijkt die transformatie lastig voor veel bedrijven. Op het moment dat een nieuwe technologische ontwikkeling wordt gepresenteerd is deze alweer doorontwikkeld op het moment dat een organisatie er uiteindelijk mee wil beginnen. Die vertraging is iets wat voor obstakels zorgt, zo blijkt volgens McKinsey: “Tegen deze achtergrond moeten bedrijven hun organisatiestructuur fundamenteel heroverwegen en digitaal in hun DNA integreren om concurrerend te blijven en de voordelen van dynamische, technologische kansen te kunnen benutten”, zeggen de schrijvers.

CEO’s van deze organisaties zijn volgens McKinsey de eerste om toe te geven dat hun organisatie niet op de juiste manier is opgezet om die uitdagingen aan te kunnen. Negen van de tien CEO’s zegt zich meer te richtingen op het aanpassen en uitbreiden van hun aanbod van digitale producten terwijl de interne, organisatorische implicaties worden verwaarloosd. En dit terwijl uit hetzelfde artikel blijkt dat zo’n noodzakelijke digitale reorganisatie de financiële prestaties van organisaties aanzienlijk kan doen verbeteren.

Het laatste #HRTech nieuws in je inbox?
Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang gratis het whitepaper: Hoe kies je de best passende tool uit de zee van #HRTech aanbieders?

Digitale transformatie ontwerp keuzes

Wie dit artikel nu leest en instemmend knikt bij het lezen van de obstakels waar bedrijven tegenaan lopen, wordt geholpen met wat McKinsey “fundamentele ontwerpkeuzes” noemt. Dit zijn basisprincipes om maximaal te kunnen profiteren van de kansen die de digitalisering bieden. Er worden hierbij drie dimensies genoemd, met vragen die bedrijven zich liefst vooraf anders tijdens de transformatie moeten stellen,.

1 - De organisatiestructuur

De belangrijkste drie vragen hiervoor zijn:

  • Heeft mijn organisatie een speciale Chief Digital Officer (CDO) of vergelijkbare rol?
  • Is er een centraal orgaan dat de digitalisering vormgeeft, of heeft elk onderdeel van de organisatie een eigen digitale unit?
  • Blijven we vasthouden aan bestaande structuren of gaan we op weg naar een structuur waar wordt gekeken naar de waarde per structuur?

2 - De betrokken mensen

De belangrijkste drie vragen hiervoor zijn:

  • Moeten de mensen binnen de organisatie digitale vaardigheden opbouwen, wordt er voortgebouwde op een extern digitaal systeem van talent en partners, of een combinatie van beide?
  • Gaat de organisatie voor experts met digitale vaardigheden met individuele toppresteerders, of voor digitale vaardigheden in de hele organisatie?
  • Hoe kunnen we ons netwerk van partners het beste benutten om toegang te krijgen tot alle mogelijkheden?

3 - De processen in de organisatie

De belangrijkste drie vragen hiervoor zijn:

  • Houden we ons aan de huidige manier van werken of passen we de manier van digitaal werken en de digitale cultuur die daarbij hoort aan?
  • Moeten we een gefaseerde of een agressievere aanpak worden gevolgd voor de digitalisering van organisaties?
  • Zijn onze bedrijfsprocessen op de juiste manier opgezet om te voldoen aan de verwachtingen van het digitale tijdperk?

Misschien heb je als HR professional geen impact op de digitale transformatie van de hele organisatie, maar ook HR zelf moet door zo’n digitale transformatie. Hoe gaan jullie binnen HR om met deze 9 vragen?

Deel dit artikel
Dit artikel is 569 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter