Nieuws


12 november 2019

Een nieuwe markt voor HR Tech? ZZP’ers zijn de toekomst!


HR-software is, zoals de naam al zegt bedoeld, om HR managers en hun respectievelijke afdelingen te ondersteunen. Toch zijn er tal van applicaties en pakketten die ook van pas komen voor zelfstandigen, zeker nu bedrijven ook meer gebruik maken van ZZP’ers. Wat betekent dit voor de HR Tech?

Categorie: Zelfstandigen/Flexwerkers
Geschreven door: HRTech Redactie

FlexwerkenEen groeiende B2B markt

Volgens de meest recente cijfers van de Kamer van Koophandel laten steeds meer mensen zich registeren als zelfstandige (ZZP´er). In de eerste negen maanden van 2019 kwamen er 139,000 zzp’ers bij: 10% meer dan in de eerste negen maanden van 2018. Vaak specialisten in hun vak en in trek bij bedrijven die veel in projecten werken.

Aanbieders van HRTech springen er op in: enerzijds omdat bedrijven die al met dergelijke software werken graag willen dat zzp’ers met wie ze samenwerken op de hoogte zijn van de nieuwste software. Anderzijds omdat veel HRTech software ook voor zelfstandigen uitstekend van pas komt. Een trend die ook in andere markten zichtbaar is, zoals waar het KNAB geen windeieren legt zich op zzp’ers te richten.

In veel HRTech domeinen mogelijk

Software voor de administratie of boekhouding, applicaties voor de belasting of declaraties en communicatietools: ze zijn verre van beperkt tot bedrijven en met de honderdduizenden zelfstandigen in Nederland is er een grote afzetmarkt voor. Nog aantrekkelijker voor zzp’ers, die ook in hun eigen werkveld op zoek zijn naar ontwikkeling, zijn HRTech pakketten uit de Talent Management hoek. Tools om te verbeteren, om nieuwe dingen te leren, om te groeien als professional: ze zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. En zo richten grote HRTech bedrijven zich nu op nieuwe spelers: de zelfstandigen.

Thalento zet de eerste stap

Freelance+HR+PlazaEen goed voorbeeld van deze trend is Thalento, dat zijn software, die normaal gesproken gericht is op grotere bedrijven, ook verkoopt aan freelancers en zelfstandigen. Hun Freelance HR Plaza is een antwoord op de opkomst van de zelfstandige in de HR industrie. Onderdeel van dat platform zijn: een online marktplaats waar freelancers software en tools kunnen kopen die van pas komen in hun ontwikkeling. De Plaza Stories moeten zorgen voor het communitygevoel: wat ervaren freelancers, waar lopen ze tegenaan, welke HR tech bevelen ze aan? Verder werkt Thalento aan zogeheten meetups¸ waarbij in verschillende (Europese) steden ontmoetingen plaatsvinden tussen freelancers in de HR sector.

Wie raakt de juiste snaar?

Dat zelfstandigen een lastige markt zijn hebben een aantal HRTech partijen al wel ondervonden. In de hoek van performance management startten partijen als TruQu en Ratecard met een focus op zelfstandigen, maar een openbare sterren waardering bleek toch iets te transparant, waardoor de focus is verschoven. Ook Part-Up startte met focus op het individu in het netwerk, maar behaalt nu meer succes met netwerk werken binnen organisaties. En declaratie apps als Declaree, Rydoo en SRXP richten zich ondertussen op teams vanaf 3 gebruikers, hoewel anderen als Klippa nog wel de zelfstandige in het vizier hebben.

Gezien de grote aantallen zelfstandigen op de Nederlandse markt is de verwachting toch dat meer spelers in de HRTech software zullen volgen. Bedrijven organiseren zich steeds meer in netwerken, vanwege de software die ze gebruiken maar ook omdat de ontwikkeling van mensen steeds centraler komt te staan. Het gaat om het verbinden van individuen in een netwerk, van binnen en buiten de organisatie.

HR voor zelfstandigen

Die twee trends: de opkomst van de freelancer en de shift van hiërarchie naar netwerk zorgen ervoor dat bedrijven zich steeds meer zullen moeten gaan richten op de zelfstandige. Bedrijven zullen steeds minder bestaan uit verticale organisaties met een baas en daaronder een groep werknemers: de kracht van de werknemer en zijn of haar ontwikkeling is juist het doel. Een trend, niet alleen voor HRTech aanbieders, maar voor de hele HR sector.

Deel dit artikel
Dit artikel is 1221 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter