Nieuws


21 oktober 2019

Van hiërarchie naar netwerk: hoe HR Tech verandert volgens ADP


Zolang de mensheid bestaat, bestaat er evolutie. Evolutie is vooruitgang, ontwikkeling, innovatie. En dat betekent dat alle concepten zoals we die ooit creëerden, er in de loop van de tijd anders uit gaan zien, met HR-software als uitstekend voorbeeld.

Categorie: HR Administratie, Salarissen
Geschreven door: HRTech Redactie

MSDosHet begin van de HR Tech evolutie

De eerste software die werd gebruikt door HR managers, waren simpele systemen die bedoeld waren om werkenden te registreren. Ideaal om werktijden bij te houden en op basis daarvan het salaris uit te betalen. Waar deze software voorheen een instrument was om bepaalde taken te vergemakkelijken, zijn deze technologische systemen uitgegroeid tot multifunctionele platformen die de ruggengraat van de medewerker ontwikkeling van een bedrijf vormen.

Van het werken aan projecten tot het ontwikkelen van personen, het efficiënter maken van werkprocessen tot het monitoren van productiviteit en op basis daarvan werknemers belonen: software is een kern van menig bedrijf geworden, waar men niet meer omheen kan.

Netwerken als de volgende stap in de evolutie

Dat heeft ook te maken met de manier waarop organisaties vandaag de dag functioneren, volgens dit artikel van HR-Tech goeroe Josh Bersin. Hij schrijft dat steeds meer bedrijven werken als netwerken in plaats van hiërarchieën, en dat de behoefte aan goede technologie om dat netwerk te faciliteren hoog is.

De software van vandaag de dag is veranderd naar de vraag van de markt: van registratiesystemen naar serviceplatforms, die niet alleen de HR-afdeling tot dienst moeten zijn maar iedereen binnen een bedrijf – of netwerk – moeten ondersteunen. Een platform dat bovendien makkelijk te integreren moet zijn, met projectsoftware als Slack en Trello. De evolutie in HRTech, vanaf het prille begin in 1949 tot de netwerk organisatie van de toekomst, zie Bersin terug bij software aanbieder ADP.

ADP als leidend voorbeeld

ADP is een internationaal bedrijf dat net als de traditionelere HR-software begon als bedrijf dat vooral registratiesystemen aanleverde, voor administratie en salarissen. Zij zijn het perfecte voorbeeld van een HR-bedrijf dat met de tijd is meegegaan en heeft aangevoeld wat een bedrijf anno 2019 zoekt.

De HR-platformen die ADP nu heeft ontwikkeld zijn namelijk gericht op teams en projecten, in plaats van een hiërarchische rang. In plaats van dat het gehele systeem is gericht op een bedrijf met één manier van werken, is bij het ADP-platform het netwerk zo ontworpen dat ieder team op zich staat: in plaats van een team, project of afdeling als onderdeel van de piramide, zijn ze kernen, entiteiten, en daarmee autonome onderdelen van de gehele structuur van een bedrijf.

ADP1

Van relationeel naar Graph

De basis van het ADP-systeem is een Graph-database. Graph-databases zijn de technologie achter netwerken als Facebook, en gaan uit van een nieuwe structuur, op basis van connecties of relaties in plaats van verticale en horizontale rijen. Dat lijkt nog steeds een beetje idealistisch, maar als je kijkt naar de essentie van een database zal je inzien hoe belangrijk deze nieuwe vorm van structureren is.

Elk systeem heeft een technisch fundament, een basis waarop gegevens worden opgeslagen, en bij alle HR-Tech is dat de database. De relationele database gaat, zoals de naam al zegt, uit van één enkele relatie tussen twee entiteiten, zoals teams, afdelingen of personen, vaak gebonden door hiërarchie. Een Graph database gaat juist uit van meerdere relaties, en opereert als een netwerk.

Technologie zoals ook mensen verbonden zijn

Terug naar APD: door gebruik te maken van de Graph database-technologie op hun platform, kan HR-software zonder problemen gebruikt worden of ontwikkeld worden, omdat er slechts een platform wordt geboden waarop deze software kan functioneren. Niet alle teams hoeven dezelfde software tools te gebruiken, je kan ze ook per team toewijzen. Josh Bersin vergeleek het met een iPhone: je downloadt een applicatie die, zonder andere applicaties te blokkeren, gebruikt kan worden. Hij slaat de spijker ermee op zijn kop: HR-Tech moet mensen helpen, en dat kan alleen door ze te verbinden.

Deel dit artikel
Dit artikel is 370 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter