Nieuws


7 oktober 2019

Productiviteit medewerkers top 4 prioriteit voor MKB


In een onderzoek onder MKB bedrijven in Nederland vindt Capterra dat de productiviteit van medewerkers op 4 staat in de lijst met 10 prioriteiten rond digitalisering. Op één staat de werving van nieuwe klanten en op gebied van digitalisering is het MKB het verst met de boekhouding.

Categorie: Onderzoek, Capterra
Geschreven door: HRTech Redactie

Digitaliseringtrends-MKB-cloud-Onderzoek onder MKB'ers

Capterra is een platform met reviews over alle mogelijke soorten software, voor alle mogelijke doelgroepen, van MKB/ZZP tot Enterprise / Corporate organisaties wereldwijd. Sinds dit jaar zijn ze ook in Nederland actief en hebben recent een onderzoek gedaan onder MKB'ers naar de digitaliseringsgraad, de soorten tools die ze gebruiken en de behoeften die ze daarin nog hebben.

In de figuur hiernaast zie je dat 29% al volledig en alleen op Cloud software draait. De anderen maken ook nog minimaal deels gebruik van geïnstalleerde software op een eigen server of computer.

Meest gebruikte software

Een basis behoefte voor veel kleine ondernemers is boekhoudsoftware en dat is daarom dan ook de meeste gebruikte categorie met bijna een 50% dekkingsgraad. Daarnaast natuurlijk software voor het maken van documenten, presentaties en spreadsheets en het opslaan daarvan. De meeste gebruikte software partijen zijn dan ook Microsoft Office, Google Drive, Adobe en Exact. Opvallend is echter dat een partij die zich meestal alleen op grote klanten richt de top 5 compleet maakt; SAP! Dat kan verklaard worden door misschien de financiële of logistieke modules van deze leverancier.

De grootste uitdagingen/kansen

Voor de meeste basis zaken heeft het MKB de technologie dus redelijk onder controle en in gebruik. Bij deze top 10 zaken liggen de prioriteiten voor verder digitalisering. Het vergroten van de productiviteit van werknemers staat daarbij achter belangrijker zaken rond verkoop, het vinden van nieuwe klanten en verbeteren van producten/diensten en de marge daarop. Dat zou kunnen betekenen dat #HRTech voor het MKB de komende jaren nog wat moet afwachten tot eerst meer digitalisering op sales gebied is afgerond.

Top-10-prioriteiten-MKB

Training blijft nodig

In het onderzoek verder meer achtergrond op Sales, CRM en informatiebeveiliging gebied. Belangrijkste les uit het onderzoek voor ieder soort van technologie is om vooral te zorgen dat de werknemers binnen dat MKB wel voldoende worden opgeleid/getraind om met al die nieuwe tools te werken. Meer dan een derde geeft aan geheel geen training op de gebruikte tools te hebben gekregen.

 

Deel dit artikel
Dit artikel is 217 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter