Nieuws


4 oktober 2018

Het verplaatsen van apps naar de cloud is lastig; deze stappen maken het eenvoudiger


Het migreren van een applicatie naar de cloud vereist meer werk dan het kiezen van een cloudleverancier. Denk maar eens aan de beveiliging, connectiviteit en kosten voor werkzaamheden.

Geschreven door: Cornerstone

Bedrijven die migreren naar de cloud, zeker als ze legacy, monolithische en niet-cloudvriendelijke apps mee willen nemen door middel van ‘lift en shift’, moeten het adagium ‘no pain no gain’ omarmen. Het verplaatsen van jarenlang opgebouwde code is een langzaam en moeizaam proces.

Toch kan de ‘lift en shift’-aanpak leiden tot een snellere migratie en inzetbaarheid en minder disruptie omdat het niet nodig is om code aan te passen. Er kleven echter ook nadelen aan deze strategie. Het is namelijk mogelijk dat de app niet zo goed werkt in de cloud als on-premises, of dat het beter werkt tegen hogere kosten. Door oude code naar een nieuwe locatie te verplaatsen, wordt daarnaast de mogelijkheid gemist om optimaal gebruik te maken van cloudfeatures zoals schaalbaarheid.

Een CIO die bezig is met een ‘lift en shift’-aanpak naar de cloud, moet zichzelf twee vragen stellen: kan dit werken? En als het werkt, kan het kosteneffectief werken? Volg de volgende stappen om een migratie zo efficiënt en soepel mogelijk te laten verlopen:

1. Kies de juiste cloudvendor

Dit advies lijkt een dooddoener, maar het is essentieel om onderzoek te doen naar de juiste partner. Bekijk reviews van analisten in de industrie om te bepalen welke vendors leidend zijn in de markt en welke features en diensten zij bieden, die passen bij de uitdagingen en doelen van de organisatie. Zoek daarnaast uit welke vendors collega’s en concurrenten gebruiken. Dat is waardevolle informatie.

Een andere strategie bij het bepalen van de juiste partner die tegelijk helpt bij het voorkomen van te hoge kosten, is het in kaart brengen van de technologie binnen het bedrijf. Heeft de organisatie bijvoorbeeld een overeenkomst met een technologieleverancier die kan worden gebruikt bij de transitie naar het cloud computing platform en diensten? Die bestaande relatie kan helpen bij het onderhandelen van een betere deal.

Als de selectie eenmaal is gemaakt, is het wijs om een benchmark uit te voeren. Hoe staan de vendoren ervoor op het gebied van kosten, technische ondersteuning, infrastructuurcapaciteiten, etc? Belangrijker: welke vendoren hebben zich bewezen in het verhuizen van legacy, monolithische apps naar de cloud? Zoek online of vraag salesteams van de vendor naar white papers, case studies en andere materialen.

2. Kies een gekwalificeerde partner en vraag naar beveiliging en compliance

Nadat er een cloud vendor is gekozen, is het tijd om te bepalen welke technologie en dienstverlener het meest geschikt is om de organisatie te ondersteunen bij het migratieproces. Ook hier is het van belang om te kijken naar de benchmarks. Behalve het evalueren van de capaciteiten van de dienstverlener en de vaardigheden van het team in het migreren naar de cloud, moet er ook worden gevraagd naar beveiliging en compliance. Het is zaak om te bepalen of het platform waar naartoe wordt verhuisd de specifieke behoeften van het bedrijf kan ondersteunen, of dat er een oplossing hiervoor beschikbaar is.

3. Bepaal de beste verbinding met de cloud

Technology_Het_verplaatsen_van_apps_naar_de_cloud_is_lastig_CSODBlog_CornerstoneAls de vendor en partner eenmaal zijn gekozen, is het tijd om te kijken hoe de infrastructuur van het bedrijf kan worden geïntegreerd met de cloud. Hoe wordt de verbinding gelegd met de on-premises locatie en hoe wordt deze verbinding beveiligd? Het verhuizen van legacy workloads naar de cloud is hetzelfde als het vanaf het fundament opbouwen van een datacenter. Er is geen hardware of een fysieke locatie nodig, maar wel connectiviteit. Gebruik ISP’s en dienstverleners om direct verbinding te maken met de cloud, of gebruik bestaande telecomaanbieders. Dat laatste levert vaak een veiligere en sterkere implementatie op.

4. Test, test, test en pas aan

Het bedrijf moet er klaar voor zijn om ongeveer 12 tot 18 maanden te wijden aan het lift en shift-werk als het proces van start gaat. De meeste tijd zal worden besteed aan het plannen en testen. Wij hebben bijvoorbeeld bijna een half jaar besteed aan het vraagstuk hoe we onze app in de cloud konden zetten. Wij wilden precies weten wat voor aanpassingen noodzakelijk waren om onze app cloudready te maken. Hiervoor keken we naar bepaalde factoren, die voor andere bedrijven ook van belang zijn:

Opslagvereisten I/O: Als een legacy-applicatie zeer afhankelijk is van opslag I/O (input- en outputproces voor data), kan het prijzig zijn om dit naar de cloud te verhuizen. Hoe groter de workload, hoe meer geld het kost als het in de cloud staat.
CPU-gebruik voor databasevereisten: als er wordt betaald voor on-premises hosting, dan moet er worden uitgezocht hoeveel deze workloads kosten in de cloud als het gaat om CPU-verbruik – en geheugen en opslag.
Back-ups, bedrijfscontinuïteit en disastermanagement: sommige cloudleveranciers bieden deze diensten uit zichzelf aan. Deze diensten hoeven echter niet naadloos aan te sluiten bij de specifieke behoeften van de organisatie of doelstellingen voor recovery. Het is daarom belangrijk om te weten wat de limieten zijn van deze diensten.

Een laatste tip: maak van automatisering een prioriteit

Een vaak voorkomende misvatting is dat het verhuizen naar de cloud ervoor zorgt dat kosten voor infrastructuur kunnen worden geëlimineerd of in ieder geval worden verminderd. In de eerste periode moet het bedrijf juist rekening houden met meer kosten voor werkzaamheden en andere terugkerende kostenposten. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden voor een geautomatiseerde workload te onderzoeken, zodat er niet meer personeel hoeft te worden ingezet.

Een ‘lift en shift’-migratie voor monolithische apps klinkt als een rechtlijnig proces, maar dat is het niet. Bedrijven kunnen wel de moeilijkheden verminderen met behulp van de juiste expertise, een focus op beveiliging en automatisering en door de tijd te nemen om alles grondig te testen.

Dit is een blog door Mark Goldin en verscheen eerder bij Cornerstone

Deel dit artikel
Dit artikel is 113 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter